AC Azzurri – Fotboll är passion för en italienare

I slutet av 60- och i början av 70-talet flyttade många italienare från sitt hemland för att jobba i Sverige som hade gott om arbetstillfällen. Som ett sätt att förena landsmännen och kärleken till fotboll bildades AC Azzurri 1971.

När bildades laget?

Laget bildades 1971 av några italienare som flyttade till Stockholm och ville spela fotboll med vänner.

Varför bildades laget?

Fotboll är en mycket viktig del av att vara italienare. Alla människor som flyttar till Stockholm som är intresserade av italiensk fotboll har en chans att fortsätta sin passion med vänner här uppe i norr. Detta är också ett bra tillfälle för nykomlingar att komma in i stadens nätverk på ett bra sätt, utanför arbetsmiljön. Vi tror att vårt lag är speciell när det gäller känsla av tillhörighet, anda och organisation för en division 7-klubb som nästan är självfinansierad. Det är därför varje år flera personer från andra länder, Sverige i majoriteten, vill spela med oss. Laget är öppet för alla som vill spela fotboll och vill uppleva hur det är att spela fotboll i ett lokalt italienskt lag.

Hur bildades laget?

Från 1971 spelade laget i division 7 hela tiden fram till 1997 när laget gjorde ett uppehåll. Laget byggdes upp igen 2007 med en ny anda och tillvägagångssätt. På ungefär 10 år anser vi oss nu vara en stark verklighet för amatörseriespelsfotbollen i Stockholm. Vi har ett mycket stort antal spelare, cirka 70, med ca 70% italienare och 30% svenskar eller andra nationaliteter. Vi har ett mycket högt deltagande vid våra träningar, cirka 30 personer. Vi har nu tre lag som spelar i de olika serierna i Stockholm. A-laget spelar nu i division 7 efter 2 år i 6:an.

Efter förra året har flera förändringar gjorts i tillvägagångssättet och fotbollfilosofin med att återuppbygga en vänligare anda och avkopplande atmosfär i laget.

Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket?

Azzurri är uppenbarligen smeknamnet på alla italienska sportlag. Den mest kända sporten är fotboll, men faktiskt kan alla lagsporters landslag kallas så. Det betyder blått vilket är den färg som laget bär. Ursprunget är långt tillbaka i historien. Efter de två första matcherna för det italienska landslaget 1910 som spelade i vita tröjor, bestämdes det 1911 att använda de blåa tröjorna, inspirerade av färgen från kungafamiljen Savoia som styrde det italienska kungariket. Färgen kvarstår än idag och är en numera en del av vår historia.

Den nuvarande logotypen är en original grafik gjord av en av de spelare som började spela 2007 (och spelar fortfarande), inspirerad av traditionella italienska logotyper från 1910-30-talet och speciellt Livorno och Inter, främst på grund av fin grafik än för designern som stöder lag.

Geografisk hemmaort?

Stockholm, Kungsholmen

Vilket mål har laget med verksamheten?

Det viktigaste målet är att ha en bra förening som spelar fotboll i en positiv och vänlig anda, för att behålla den ursprungliga Azzurri samarbetsandan och känsla av att tillhöra något speciellt i Stockholm.

Har laget eller har laget haft några kända profiler?

Alla "riktiga" italienska caféer eller restauranger i Stockholm har någon som har spelat eller spelar med Azzurri. Vi har också flera italienska hög yrkesverksamma / ledare (inte fotbollsspelare), universitetsprofessorer och doktorander.

Vi har också en tidigare professionell fotbollsspelare i Sverige som alltid är mycket upptagen med jobbet, så att han inte kan delta så mycket. Under 80- och 90-talet hade vi en Serie A-fotbollsspelare, Sebastiano Alicata, som spelade med Azzurri. Han kommer forfarande och kollar på matcherna.

Lagets största framgång?

Fotbollsvis var det när vi gick upp till division 6 för tre år sedan, men för oss är den största framgången att ha ett bra lag och en organisation som genom åren har möjlighet att ha ett konkurrenskraftigt lag samt samlar generationer av spelare.

För närvarande är den äldsta spelaren 59 år och den yngste är 19, så att du kan uppleva mycket intressanta genenrations skillnader.

Mest minnesvärda match eller händelse?

Definitivt festen när vi gick upp till div. 6, på en känd klubb på stan.

Finns det något mer att berätta om laget?

För tre år sedan bestämde vi oss för att ersätta det klassiska helvita bortamatchstället med den ursprungliga vinröda tröjan från Grande Torino, förmodligen det bästa italienska fotbollslaget någonsin, vars spelare alla dog i en tragisk flygolycka 1949. Då bestod startelvan i landslaget av tio spelare från det förolyckade Torino-laget.

Vi har nyligen uppgraderat vår hemsida och facebook-sida där vi lägger in videoklipp och kommentarer till matcherna. De är allvarliga och samtidigt roliga, helt för dem som förstår italienska, italiensk kultur- och fotbollshistoria.

År 2021 firar klubben 50 år och vi planerar att göra något speciellt.

Vi tackar Max Sacco för svaren och önskar laget lycka till!

Följ lagets säsong i serien Herrar 7 D

Här hittar du övriga lag som har presenterats!