Det finns närmare 190 lag i de lägre divisionerna och många lag har man aldrig har hört talas om eller kanske bara sett namnet på. Vi på Stockholms Fotbollförbund känner att vi skulle veta mer om dessa lag och vi tror att många fler är intresserade av vilket lag det är som döljer sig bakom namnet på laget. Här presenterar vi de mindre kända lagen i div. 4-5 damer och div. 6-7 herrar.

Nacka Juniors – Fotbollslaget som blev ett futsallag

Nacka Juniors 2018Nacka Juniors FF skulle göra som Dalkurd och vandra genom seriesystemet upp i allsvenskan. Då kom futsal in i leken. Fotbollslaget lades ner och det blev en helhjärtad satsning på den nya inomhussporten. En satsning som i år resulterade i semifinalplats i SM-slutspelet.

IFK Lidingö BK – B-laget som blev ett A-lag

Spelarna i IFK Lidingö BK spelade först i IFK Lidingö FK:s reservlag. När seriesystemet gjordes om blev motståndet för lätt och istället startades en egen klubb med spel i ordinarie seriesystem.

Åkeshovs IoFK – Lennart Johanssons gamla klubb

Den tidigare UEFA-ordföranden Lennart Johansson har spelat i Åkeshovs IoFK och är även hedersordförande i föreningen. Lennart som även hedersordförande i Svenska FF har skrivit en text om sin egen uppväxt i Åkeshov.

IF Lokomotiv Blackeberg – Laget som tränas av en "Diktator"

IF Lokomotiv Blackeberg har tuffat på i Stockholmsserierna sedan 1997 och spelar för närvarande i sexan. Läs om laget som höll på att få ett helt annat namn, har sitt ursprung i Blackebergs gymnasium, var på väg att bli uteslutna första säsongen och tränas av en "Diktator".

FC Iliria – Stockholms enda albanska fotbollslag

FC Iliria som spelar på Sätra BP har främst spelare med albanskt ursprung, men över 30 nationaliteter har hunnit spela för laget sedan 2014. Föreningens mål är att herrlaget ska spela i division 5 och från 2020 ska ungdomsfotboll var huvudverksamheten.

GIH FF – Laget som förenar studenter

GIH FF står för Gymnastik och idrottshögskolans Fotbollsförening, men laget heter egentligen Idrottshögskolans FF eftersom laget inte fick heta en förkortning. På klubbmärket står det GIH IF, vilket är skolan idrottskår som laget samarbetar med. Man kan helt enkelet säga att kärt barn har många namn.

Stockholms Snipers IF – Laget med HBTQ-profil

Stockholms Snipers är laget som har prickat rätt med syftet för sitt lag. Sedan 2006 har laget funnits till för spelare med HBTQ-bakgrund, men givetvis är alla spelare välkomna till laget som åker till Paris i augusti för att delta i Gay Games.

FC Sampierdarenese – Laget med kärlek till Italien

Förra veckan presenterade vi AC Azzurri, ett lag med italienare med passion för fotboll. Vi följer italienspåret och bekantar oss med FC Sampierdarenese, laget som består av tidigare allsvenska stjärnspelare, journalister, komiker med flera med kärlek till fotboll och Italien.

AC Azzurri – Fotboll är passion för en italienare

I slutet av 60- och i början av 70-talet flyttade många italienare från sitt hemland för att jobba i Sverige som hade gott om arbetstillfällen. Som ett sätt att förena landsmännen och kärleken till fotboll bildades AC Azzurri 1971.

Karlbergs BK – Kungsholmslaget på väg upp

Karlbergs BK:s damlag hade legat i träda ett par år när laget gjorde en nystart till säsongen 2017. Efter 13 segrar på 14 matcher var seriesegern klar. Årets säsong har startat i samma vinnarspår.

SuS IF – Trevliga, intelligenta, fast lata

Här är laget som hellre pratar om senaste reporäntan än senaste målen i Champions League. I Stockholms universitets Studenters lag här det spelat nationalekonomer, professorer, doktorer, men även en landslagschef. Läs om SuS IF under rubriken "Laget bakom namnet"!

Bondegatans Bajare FF – SvFF stoppade namnet

Bondegatans Bajare FF ville egentligen heta Bara Bajare FF, men Svenska FF stoppade namnet. I RF:s originalstadgar finns en punkt som heter "Allas rätt att vara med", förbundet menade att i och med ursprungsnamnet exkluderade föreningen personer från medverkan.

BK Gamla Karlbergare – Kanske laget med högst medelålder

Laget Gamla Karlbergare är inte helt överraskande ett lag som till stor del består av spelare som tidigare har spelat för Karlbergs BK. Klubbnamnet Gamla ger en hint om åldern på lirarna – är det månne laget med högst medelålder i vårt seriesystem?

BK Yardies – Kompisgänget från Sollentuna med ett stänk av Jamaica

Nu startar vi artikelserien "Laget bakom namnet". Först ut är kompisgänget från Sollentuna som ville lira fotboll tillsammans. Hur många visste att Yardie är person med jamaicanskt ursprung? Om man söker på ordet hittar man att det även är ett brottssyndikat med ursprung från Jamaica!

Visa alla nyheter