Välkommen Sara Olsson, ny spelarutbildare hos StFF!

Med en gedigen fotbollsbakgrund och en nyss avslutad UEFA A, är Sara Olsson mer än väl kvalificerad för tjänsten som spelarutbildare vilket innebär ansvar för distriktslagen på flicksidan. Hon ser fram emot att inleda sitt arbete med att utveckla och driva flickverksamheten framåt.

"Jag hoppas kunna vara en värdefull länk, för att det redan framgångsrika arbetet som bedrivs i Stockholm, ska kunna fortlöpa."

Sara Olssons fotbollsintresse såddes i Svedala där hon började spela fotboll i Skabersjö IF i 8-års åldern. Föreningen beskriver hon som "en liten klubb med fantastisk föreningskänsla som absolut var med och la grunden till mina värderingar idag." Men det var inte en självklarhet att Sara skulle börja spela fotboll.

- Under den första träningen fick jag en stenhård boll rakt i ansiktet. Jag ville tillbaka under förutsättning att jag inte behövde stå i mål fler gånger. Jag var en spelare som gillade att styra och ställa på planen och som hatade att förlora, oavsett om det gällde slutspel i en cup eller i en snabb tävling på träning. En egenskap jag haft med mig som tränare, även om jag inte utåt visar det på samma sätt som när jag var spelare, berättar Sara.

I samband med att föreningens damlag lades ner och en något skadefylld period, slutade Sara spela fotboll vid 19 års ålder. Men det flicklag som Sara började träna fem år tidigare, fortsatte hon coacha.
- Jag brann för mitt fotbollsspelande sedan dag ett, men i efterhand växte mitt intresse för att leda mer och mer. Under åtta år fick jag vara med om att fostra spelare som seniorer har nått damallsvenskan – div 1. Men viktigast av allt är många av spelarna från detta gäng spelar i någon form än idag – vilket jag tycker är det bästa resultatet av den verksamheten, menar Sara.

Därefter blev det Malmö och Husie IF som huvudtränare till F-99/00 för Sara. Samtidigt fick hon möjlighet att arbeta som instruktör för Skånes Fotbollsförbund och som assisterande instruktör på en högstadieskola med fotbollsprofil.
- Kort därefter fick jag frågan om att vara distriktsförbundskapten för F-01, vilket jag hoppade på med glädje. Det blev tre väldigt lärorika år som jag tror kommer vara till stor hjälp i min kommande roll som spelarutbildare, säger Sara.

Under tiden som distriktsförbundskapten, kom Sara in på idrottskonsulentlinjen på Bosöns idrottsfolkhögskola i Stockholm och pendlade då ofta ner till Skåne. Utbildningen innebar kurser i bland annat kommunikation, pedagogik, idrottspsykologi och processledning. Under utbildningens gång, föreläste Sara om kost, vätska, återhämtning och nycklar för ökat självförtroende. Detta skedde på gymnasieskolor, i klubblag och i Skåne FF:s regi på Skånelägret.

Som om detta inte var nog, engagerade sig Sara i IFK Lidingö FK:s flickverksamhet.
- Det är en förening som jag med stolthet tillhört under ca fem år. Efter min utbildning fick jag en heltidsanställning och under åren i IFK har jag hunnit med en hel del roller som instruktör/individuell tränare på både pojk och flick, mentor för yngre spelare i damlaget, huvudtränare för F01 och F04. I två år har jag varit huvudtränare för Dam A och utöver det ansvarig för ålderskullarna 6-11 år.

- Jag har sedan min heltidsanställning periodvis anordnat projekt för att få fler tjejer att börja spela fotboll (ett av dem med hjälpa av StFF och Ellevio 50/50-fonden, reds anm), men framför allt för att få fler att fortsätta spela längre. Jag har även drivit ett Instagramkonto för att sprida projekten, öka kunskap kring fotbollsteori och för att synliggöra kvinnliga fotbollsspelare och damfotboll. Detta med syfte att inspirera unga tjejer till att våga följa sin dröm, berättar Sara.

Nyligen genomförde Sara sin sista modul i UEFA A, en kurs som hon gick 2019 men som hon hoppade av i slutet för att föda sin son.
- Jag lovar att jag hade gjort båda samtidigt, men jag blev något mer distraherad än vad jag hade räknat med. Jag är just nu föräldraledig med Lias som nyligen har fyllt 1 år. Med två fotbollstokiga föräldrar, satte vi honom i kö till fotbollsskolan redan på BB, erkänner Sara med ett skratt.

Vad ser du mest fram emot i din nya tjänst?
- Jag ser framemot att utveckla och skapa en nära kontakt med sportcheferna i vårt distrikt och få en närmre överblick på nuläget. Och såklart lära känna våra befintliga och kommande distriktförbundskaptener, för att skapa starka och slagkraftiga team.

- Som jag ser det vill vi alla samma sak, att utveckla och driva Stockholms flickverksamhet framåt. Och där vi under tiden fostrar modiga spelare som vi kan stötta med de eventuella verktyg de behöver under deras resa. Jag hoppas kunna vara en värdefull länk, för att det redan framgångsrika arbetet som bedrivs i Stockholm ska kunna fortlöpa, säger Sara.

Vad kan du tillföra flickverksamheten i distriktet?
- Fotbollen är under ständig utveckling. Jag hoppas att i kombination med min lyhördhet för nya influenser och långa erfarenhet av ungdomsfotboll i olika roller, kunna motivera både ledare och spelare att fortsätta vilja ta kliv framåt!

StFF:s sportchef Kenneth Öberg är mer än nöjd med nyförvärvet.
- Jag, och jag törs säga vi, är mycket nöjda med att Sara snart är på plats. Förutom att hon har en relevant utbildning på plats både rent fotbollsmässigt med UEFA A och även Bosön så har hon också en erfarenhet som passar uppdraget.

- Dessutom har Sara en personlighet jag anser lämpar sig för uppdraget. Hon är kommunikativ och framåtlutad med en stor förståelse och ödmjukhet inför klubbarna och hela kontexten. Sara kommer att fortsätta utveckla distriktslagsverksamheten tillsammans med SU på pojksidan, säger Kenneth.

Saras anställning startar den 1 december och då kombineras föräldraledighet med arbete vilket innebär att Sara finns tillgänglig ungefär en dag i veckan t o m mars 2021. Därefter arbetar hon heltid.

- Vi har en plan för hur vi täcker upp i de olika kullarna fram till att Sara är med fullt ut. Initialt kommer hon sätta sig in i verksamheten och säkert ha mycket förenings- och ledarkontakt. Flickor och pojkar födda 2006 startar ju upp, men fick inställda samlingar i november. Kullen 2005 går mot regionala läger under våren och året är tänkt att starta med ett gemensamt läger på Åland. Vi får se hur det blir.

- Troligtvis kommer dessutom Sara rakt in i tävlingen distriktslagsturneringen Cup Kommunal för F-04! Nu hoppas vi bara att covid-19 ger med sig så att vi kan återuppta vår verksamhet, säger Kenneth.

StFF gör även en förändring på pojksidan, där Kenneth Öberg och Håkan Pontén Andersson fram till nu har delat på rollen som spelarutbildare. Kenneth koncentrerar sig på rollen som sportchef fullt ut och Håkan blir spelarutbildare på heltid.

- I samband med att Håkan startar upp teamet runt P-06, kommer jag att lämna över P-05 som haft ett häftigt år med mycket verksamhet och med bland annat Rikslägret som höjdpunkt. Håkan som tidigare även jobbat med utveckling på avdelningen "Sport och utveckling", kommer framåt ägna all sin arbetstid åt jobbet som spelarutbildare medan jag framåt leder avdelningen. P-05 kommer jag att fortsatt ha span på, om inte annat i rollen som tränare för P-05 landslaget, avslutar Kenneth Öberg.