Ställ om – 10 tips under pausen

Det ofrivilliga fotbollsuppehållet under pandemin drabbar många, men hur kan alla ledare uppmuntra sina spelare? Vi har uppdaterat 10 tips som Skånehandbollen har tagit fram och som vi uppmanar våra lag att använda sig av.

  1. Mindset – Covid-19 är tufft för alla, men försök att se det som en möjlighet. Entusiasmera spelarna. Detta kan ta tid. Väv in spelarnas delaktighet! Glöm inte följa upp spelarna med feedback, ge beröm, se dem och pusha dem!
  2. Digital social kontakt i laget och ledargruppen – Starta en chattgrupp i t ex Messenger, What´s up eller Snap chat. Låt spelarna vara med och styra upp reglerna. Fortsätt mötas digitalt på ordinarie träningstid. Låt inte spelarna hitta undanflykter och för "närvaro". Starta E-sportsgrupper, Fantasy League för Premier League eller ett lördagsquiz.
  3. Digitala möten – Genomför ordinarie möten med föräldrar, spelare, ledare i t ex Zoom, Teams, Google meet. Tips: ge föräldrarna en kurs i hur ert lag spelar fotboll, yoga med spelarna, utvecklingssamtal, självskattning etc.
  4. Träningsprogram – Uppmuntra till egenträning genom att ge spelarna ett särskilt program under några veckor med instruktioner kring vad de skall träna. Skapa material, gärna rörligt! Barn och ungdomar är vana vid filmer och tycker det är roligare att träna till det än med ett papper framför sig. Få dem att känna att vi gör det bästa av denna situation. Släpp inte taget! Instruktioner och avstämning kan genomföras digitalt.
  5. RF SISU:s webbmaterial – har öppnat upp delar av sitt fina material utan kostnad! Fortbilda ledarstaben eller laget! T ex inom fysträning, kost, mental träning. Läs mer här!
  6. Matchanalys – Ge dina spelare i uppdrag att göra en matchanalys med instruktioner vad de skall titta efter. Kan vara fotboll på elitnivå, t ex en landskamp eller på Youtube eller en match där de själva spelar. Perfekt att använda matcher som har visats i appen Min Fotboll eller om ni har filmat själva.
  7. Fys Challenge – Ge laget ett uppdrag/gemensamt mål. Ledarna kan ge laget ett uppdrag om att springa en viss sträcka under en vecka och så får spelarna dela upp sträckan sinsemellan och gemensamt kämpa mot målet, totalen räknas. Det kan också vara att göra ett visst antal repetitioner i styrkeövningar, eller ordna en femkamp. Redovisning sker i chatten där de själva adderar sina resultat. Man kan också göra utmaningen större genom att lagen i en förening tävlar mot varandra eller mot föräldrarna så att de också rör på sig.
  8. Skills Challenge – Ge spelarna i uppdrag att träna på olika boll-skills som redovisas med film i chatten. Utmana andra lag, andra föreningar, ledarna, eller föräldrarna.
  9. Julkalender – Julen närmar sig och varför inte ordna en julkalender med olika digitala gruppövningar och aktiviteter som döljs bakom luckorna?
  10. Planera för framtiden – Sätt upp mål och drömmar om resor, lagkassa och annat! Skaffa en gemensam målbild! Sätt upp målbilden på kylskåpet, ovanför sängen eller i mobilen!

Stort tack till Skånehandbollen som har gjort grunden till dessa tips!

Ladda ner en pdf-fil med alla tipsen! (PDF-dokument, 2,7 MB)