Premiär för digitalt repskapsmöte

Coronapandemins restriktioner satte inte stopp för Stockholms FF:s representationskapsmöte som enligt stadgarna ska äga rum i november. För första gången genomfördes mötet digitalt. Det fungerade förhållandevis bra, men inte helt perfekt.

Så har vi genomfört vårt första digitala representantskap. Corona tvingar fram nya lösningar på många sätt, inte minst vad gäller möten. Överlag fungerade mötet och tekniken bra, men det var två deltagare som hade svårt att göra sig hörda och en deltagare fick inte sin möteslänk att fungera.

Framtiden får avgöra om digitalt är det nya sättet att hålla repskap på eller om vi nästa år återgår till det fysiska mötet (om det går att göra).

Årets möte inleddes med att ordförande Lars Ekholmer hälsade alla välkomna, efter uppropet beslutades att 27 röstberättigade föreningar var närvarande.

Björn Eriksson och Lars Ekholmer under det digitala repskapsmötet.

Efter sedvanlig formalia med val av ordförande, justerare och sekreterare för mötet kom vi fram till beslutspunkterna. Detta år fanns inga föreningsmotioner och endast ett förslag från StFF.

Det förslaget handlade om införande av Fair Play-Trappan i damer div 3-5  samt herrar div. 4-7 från och med säsongen 2021. Mer om Fair Play-Trappan hittar du här. Efter en fem minuters genomgång röstades förslaget enhälligt igenom.

Som en naturlig följd av Fair Play-Trappan kom ändringar i tävlingsbestämmelserna inför 2021. De tre mest intressanta ändringarna enligt StFF rör:

  • utökning av antal lag i OBOS Damallsvenskan
  • att även ledare blir avstängda efter tre gula kort
  • de nya bestämmelserna om vad som händer om SvFF behöver avbryta seriespel i förtid

Utökningen av antal lag i OBOS Damallsvenskan till 2022 innebär att 2021 blir ett mellanår med fler lag som går upp och färre lag som åker ur. Ändringen påverkar hela vägen ner till div. 2 där ett nytt kval införs 2021 mellan de tre treorna i Svealandsserierna, där vinnaren i det kvalet får en bonusplats i damer div. 1 år 2022. Generellt är det lite lättare att ta sig upp i seriesystemet på damsidan under 2021, passa på att spela bra…

Serieindelning i damer div. 2-4 samt herrar div. 4-6 var nästa punkt på agendan. Några klubbar opponerade sig och ville spela i andra serier, det är svårt att få alla hundra procent nöjda när serier läggs. Efter några frågor och svar beslutade mötet att seriesammansättningen blir enligt förslaget.

Sen återstod en kort genomgång av de frågor som ska upp på Svenska Fotbollförbundets repskap den 27 november. Den mest intressanta frågan där är vår egen motion om bättre efterlevnad av solidaritets och utbildningsersättningen. Vi får se hur det går i den omröstningen den 27 november.

Avslutningsvis rapporterade StFF om de glädjande siffrorna vad det gäller antalet anmälningar i seniorserierna. Antal lag har ökat i både herr- och damserierna för första gången på länge.

Direkt efter det, ungefär en timme efter välkomstfrasen, avslutade Lars Ekholmer mötet med en, otillräcklig som det skulle visa sig, önskan om framgång i Nations League-matchen mot Frankrike.

Ett fullständigt protokoll publiceras här inom de närmsta dagarna.

Björn Eriksson