Vi gratulerar alla seriesegrare

Under helgen som gick avslutades större delen av våra seniorserier. Det blev i många fall så spännande och högdramatiskt som det ska vara i slutet av säsongen. Eftersom serierna spelades som enkelserie, på grund av corona-pandemin, blev det lite jämnare än vanligt. Kolla in vilka lag som avancerade en division till nästa år.

Många lag slits mellan hopp och förtvivlan i de sista omgångarna av seriespelet. Vi har kollat in seniorserierna där representationslagen spelar och som vi administrerar. I de flesta serier har vi lyckats hitta länk till en hemsida, facebook- eller instagraminlägg (även ett klipp från Min Fotboll) där laget skildrar sin glädje över att ha gått upp en serie. Tyvärr har vi misslyckats i några fall.

Segrarna i alla serier går upp en division. I division 7 för herrar går även tvåorna upp. I herrarnas div. 4 kvalar tvåorna upp till div. 3, gruppsegraren går upp. I övriga serier kan tvåor (treor i div. 7 herrar) gå upp beroende på hur det går i kval och om lag anmäler sig till nästa säsong.

Följande står i tävlingsbestämmelserna vid uppflyttning av lag som inte är seriesegrare: Vid uppflyttning av lag som inte är seriesegrare gäller vid vakanser principen "bästa tvåa".

Bästa tvåan räknas fram genom att att dela antal poäng med spelade matcher i serien. Läs mer om förutsättningarna för uppflyttning som "bästa tvåa" längst ner i artikeln.

Damer 3 A

Karlbergs BK vann serien utan att förlora en enda match och fem poäng till tvåan Råsunda IS (poängkvot 2,22). På nio matcher gjorde KBK hela 61 mål, nästan sju mål i snitt. Knappt 40 procent av målen gjorde Olga Langenskiöld. Olga är kanske okänd för gemene man, men har meriter från flicklandslagen och Djurgården. 24-åringen var också en av spelarna i Värtans IK fruktande F96-lag som vann det mesta de ställde upp i.

I botten klarade sig Sundbyberg kvar med ett nödrop. Ekerö skulle behövt göra ett mål till för att gå förbi Sumpan på samma målskillnad, men fler gjorda mål. Vallentuna BK DFF följer Ekerö ner i fyran.

Dam 3 B

Värmdö IF blev nästan klara seriesegrare på Gotland när Stenkyrka IF besegrades i den näst sista omgången med 3-1. Eftersom jagande Huddinge (poängkvot 1,88) föll med 3-0 och var tre poäng efter. Den sista pinnen skulle bärgas mot Hanviken. Det blev seger med 2-1 och när Huddinge bara fick oavgjort mot Stureby blev segermarginalen hela fem poäng. Stenkyrka och Ösmo Gif får lämna serien.

Damer 4 A

Här var det stenhårt ända in i mål. Till slut blev det Vasastan BK som drog det längsta strået och återvänder till damtrean. I den nästa sista omgången förlorade Vasastan mot Vasalund och seriesegern såg att ha flugit sin kos. Innerstadslaget vann den sista omgången med 2-1 mot Ursvik och passerade Viggbyholm (poängkvot 2,14) tack vare bättre målskillnad. Dagen efter möttes Vasalund och sjuan Enebyberg. En seger skulle föra "Vasa" upp i topp på bättre målskillnad. Efter ett mål direkt i inledningen av andra halvlek var segern på väg, men minuten efter kvitterade gästerna och i slutet gjorde Fillipa Källén sitt andra mål till ställningen 1-2. Ett resultat som gjorde att Vasastan kunde behålla topp-placeringen. Vaxholm har lämnat två w.o och åker ur tillsamman med Tekniska Högskolan.

Dam 4 B

IFK Aspudden/Tellus gick igenom serien utan att tappa en enda poäng och med 40 plusmål! 6-0 i sista matchen mot Västertorp och segern vara kassaskåpssäker. Järla IF (poängkvot 2,67) gjorde också en bra säsong och förlorade bara mot seriesegrarna. I botten stod en plats på spel mellan tre lag. Eftersom Gustavsberg förlorade mot Rönninge/Salem behövde det bli ett kryss i matchen Långholmen och Vendelsö för att Värmdölaget skulle klara sig kvar. För de övriga två krävdes seger för att få behålla div. 4-status. Långholmen besegrade Vendelsö med 3-0 och var laget som stannar kvar i damfyran.

Dam 5 A

IFK Lidingö BK går upp i fyran med full pott. I laget finns en tidigare landslagsspelare som haft en avgörande roll. Läs Expressens artikel om Elin Flyborg. IK Frej Täby kom tvåa med poängkvoten 2,50.

Dam 5 B

Här har vi också en fullpoängare. Saltsjö-Boo IF har tagit hem serien utan poängförlust och målskillnaden 69-1. Men mot tvåan Boo FK blev det bara 1-0. Boo FK fick kvoten 2,57

Dam 5 C

Det nybildade laget IFK Tumba FK är också seriesegrare, men spelade två oavgjorda matcher. Årsta FF kom tvåa med poängkvoten 2,14.

H 4 N

Division fyra för herrar avslutades en vecka tidigare än de flesta andra serier för att börja kvalspelet till trean. I den norra serien var det en direkt seriefinal mellan ledande Bollstanäs och Viggbyholm. Anton Johnsson gjorde matchen enda mål som tog "Viggan" till trean. För BSK har kvalet börjat där laget vann den första matchen i grupp 5.

I matchen 93:e minut räddade Sammy Yasser Solna FC kvar i fyran. Yassers gjorde 2-1-målet mot Husby och tre poäng istället för en gjorde att laget passerade Enebyberg som spelade 0-0 mot Kista SC. FK Bosna 08 åkte också ut.

H 4 M

Reymersholm IK hade ett försprång på en poäng till Rinkeby United och två till Boo FF inför den sista omgången. "Reymers" bärgade en 5-1-seger mot Mälarhöjden-Hägersten och tog hem seriesegern. Rinkeby fick bara 1-1 mot IFK Lidingö BK och passerades av Boo som vann sin match mot Marieberg. Boo spelar nu kval till trean i grupp 6 och vann den första matchen. Hallonbergen och Värmdö trillade ner i femman.

H 4 S

Älvsjö AIK var klara seriesegrare innan sista omgången och med en seger där gick laget igenom serien obesegrade. FC Nacka Illiria kom tvåa och spelar i samma kvalgrupp som Boo FF. De båda Nackalagen möts i nästa omgång. Stuvsta IF hade chansen att klara nytt kontrakt, men det belv förlust i sista matchen och degradering till femman tillsammans med Tungelsta IF.

H 5 N

Nykomlingen Banjul FC tog steget upp i fyran efter att Gibou Chery nickat en matchens enda mål mot Apollon Solna. Edessa Syrianska kom tre poäng efter med poängkvoten 2,0. Tack vare seger i den sista omgången klarade Parsian Väsby nytt kontrakt, Apollon Solna, Rotebro och Plavi Team får lämna serien.

H 5 M

Norrtulls SK hade redan vunnit serien inför sista omgången och med en 5-0-seger gick laget igenom serien utan förlust. Tvåa, fem poäng efter, kom Gimonäs med poängkvoten 2,36. I botten var det desto mer dramatiskt. När Christoffer Roslin gjorde 2-2 i den 94:e minuten för Ingarö i matchen mot Högalids IF, skickade han ner HIF i div. 6 och räddade samtidigt kvar Lokomotiv Blackeberg. I en annan del av stan spelade "Loket" en annan oavgjord och avgörande match mot Cassi. Vid seger skulle Cassi passerat sin motståndare och Högalid på bättre målskillnad, men matchen slutade 1-1 och Cassi, Högalid och Preben Bois spelar i sexan nästa år.

H 5 S

Nykomlingen Grödings SK var tvungna att vinna den sista matchen mot Svensk-Palestinska FF för att vara säkra på att vinna serien och S-PFF behövde ta poäng för att ha chans att klara sig kvar. Det hann inte bli spännande, redan efter tio minuter ledde GSK med 2-0 och vann till slut med 4-0. FC Brandbergen kom tvåa med poängkvoten 2,54. Ösmo och Flemingsbergs FC var redan ur och i och med att Redbrick FC vann de två sista matcherna kravlade laget sig upp på säker mark förbi S-PFF.

H 6 A

Danderyds SK får se femmans ljus igen efter att förra året åkt ner efter en målskillnadsaffär. Det var inte helt odramatiskt den här säsongen heller. Åkersberga FC och Ursviks IK låg båda på 20 poäng inför sista omgången och DSK hade 19. ÅFC åkte till en av Sveriges vackrast belägna fotbollsplaner, Lötvallen, och förlorade mot Roslagskulla med 2-1 efter ett avgörande i 89:e minuten. På Danderydsvallen gjorde Edward Börjesson 2-1 till DSK mot Ursvik i den 63:e minuten. Åtta minuter senare fick laget en spelare utvisad, men UIK lyckades inte få till en kvittering som skulle lett till ett avancemang. Åkersberga kom tvåa med poängkvoten 2,22. Rydbo IF, Råsunda FC och Idrottsgatans BK trillade ur.

H 6 B

IK Säbysjön vann serien med förlustnollan intakt och sex poäng till godo på Turebergs IF som inte heller förlorade, men spelade för många kryss för att hota seriesegrarna. Tureberg fick poängkvoten 1,89. Iberoamericana var redan ur serien och Polonia Falcons vann över det nedflyttningsklara laget och klarade sig kvar. IFK Vikjsö och Qaran följer Iberoamericana ner i sjuan.

H 6 C

När Essinge IK vann mot bottenlaget Kungsholms FK i sin sista match, som spelades ett par dagar före de övriga lagen, var serien redan avgjord. Tudor Arms kom på andra plats tre poäng bakom med poängkvoten 1,89. Utan större spänning åkte Innerstan, Skå och Kungsholms FK ur serien.

H 6 D

I näst sista omgången var det en direkt seriefinal mellan Yardies och Stureby där det sistnämnda laget vann med 3-0. "Sturpen" gick igenom serien utan förlust och med åtta poängs försprång till Yardies som fick poängkvoten 1,89. Förutom de två topplagen och jumbon Albion var alla andra lag inblandade i nedflyttningsstriden. Gustavsbergs och Oranje vann båda sina matcher i de sista två omgångarna och gick från en hotande nedflyttning till fjärde respektive femte plats. Istället blev det Saltsjöbaden och Sture som får lämna serien.

H 6 E

FK Ekipa tog den andra seriesegern på raken. Laget behövde en pinne i den sista matchen mot Kransen United för att vara helt klara seriesegrare. Den började lite skakigt med ett insläppt mål redan i den 3:e minuten, men två minuter senare var resultatet utjämnat och Ekipa kunde till slut vinna med 3-1. I striden om andraplatsen vann Bollmora IKF över Andino med 4-1 i den sista omgången och BIKF hamnar på poängkvoten 2,33. Uruguayanska räddade kontraktet efter en seger mot bottenlaget Sorunda. Tre Laxar skulle kunnat hållit sig kvar med en seger med ett par mål mot Tunisiska, men det blev förlust och laget åker ner i sjuan tillsammans med Olympia Farsta och nämnda Sorunda.

H 6 F

Norsborg FC hette förra säsongen Gamla Norsborg FC, men även om namnet inte vara exakt samma i år så var det en sak som var samma, seriesegern. Laget gick igenom serien obesegrade. I epilogen av serien besegrades Botkyrka IF med klara 5-0. I den sista matchen avgjordes kampen om andraplatsen. En pinne för Rönninge/Salem mot Fyren räckte för att komma tvåa med poängkvoten 2,38. S Wanderers skulle behövt en seger i sista matchen eftersom Åkeshov dagen före vann över Fullersta. Men trots spel med en man mer i närmare 35 minuter vid ställningen 1-2 nådde Wanderers bara en kvittering och får lämna serien med Botkyrka IF och Midyat Edessa som utgått.

H 7 A

Här var det två direkt avgörande matcher i slutomgången. Ledande Baloch (15p) mot fyran Väsby FF (13p) och tvåan Ultimate Concern (15p) tog emot femte placerade Bussenhus (12p). Efter 0-1 i paus drygade Väsby ut till 0-3 och passerade Baloch. Något som även Bussenhus kunde gjort vid seger, men det blev bara 1-1 mot Ultimate Concern som knep den andra promoveringsplatsen. Baloch slutade trea med poängkvoten 1,88. (Serien kan komma att ändras då det föreligger ett tävlingsärende som tävlingskommittén ska ta beslut på)

H 7 B

Olympia Stockholm var klara seriesegrare inför sista omgången och efter en seger i sista matchen vann laget serien utan att förlora någon match. Kälvesta IOFF gjorde tre mål i slutminuterna mot Orient Sport och vann med 5-1, vid en poängförlust kunde Åkersberga BK kommit ifatt. ÅBK kom trea med poängkvoten 1,57

H 7 C

FK Bromma vann serien utan att spräcka förlustnollan. Råsunda IS höll undan och tog andra platsen efter en bärgad pinne mot Stockholms Universitet i sista matchen. Vällingby kom trea med poängkvoten 2,0.

H 7 D

Den här tabellen stämmer inte riktigt överens med hur den med största sannolikhet kommer att se ut efter den 15 oktober. Tävlingskommittén har beslutat att utesluta Olympique Rissne, men laget kan inte tas bort förrän tiden för överklagan har gått ut. När tebellen räknas om kommer fortfarande Lidingölagen Torstens Lärljungar och Lidingö Gazoliners att stå som etta och tvåa, men eftersom SUS förlorade mot det uteslutna laget kommer SUS att åka upp till tredje plats med poängkvoten 1,83.

H 7 E

En tämligen odramatisk serie i slutomgångarna där Bondegatans Bajaren gick igenom årets serie utan poängförlust och avancerar till div. 6. Tillsammans med BK Offside som bara förlorade mot segrarlaget. Spartak Orminge kom trea med poängkvoten 1,86

H 7 F

FC Söder och Björnligan var båda klara för avancemang innan den sista omgången där lagen möttes. Björnligan kunde passerat vid seger, men det blev förlust med 4-3 efter ett sent avgörande av Johan Malmström. Söder tappade inte en enda poäng under årets serie. Atletic Blåsut slutade trea med poängkvoten 1, 78.

H 7 G

Landsort och High Valley säkrade en plats i sexan redan i näst sista omgången. Landsort tog hem serien med förlustnollan intakt. Los Ché kom trea med poängkvoten 1, 86

H 7 H

I den sista omgången lyckades BK Gömmaren att stoppa Dardanias segertåg genom att spela 1-1. Dardania vann serien, tre poäng före Marockanska FC. MFC behövde en pinne i sista matchen för att gå upp och vann mot Tullinge BK med 2-0. Gömmaren kom trea med poängkvoten 2,11.

Alla seriesegrare har medaljer att hämta på Stockholms FF kansli.

Förutsättningar för "bästa tvåor"

För herrlagen beror det på hur det går för Stockholmslagen i div. 3 och 4. Tre Stockholmslag går alltid upp från div. 4 till div 3. Sen beror det på hur många lag som åker ur.

Kvalet mellan div. 3 och 4 är inte färdigspelat ännu, så än finns inget facit på hur många lag som flyttas upp. Men i nedastående tabell går det att se hur många lag som flyttas upp vid olika utgångar i kvalgrupp 5 och 6 som Stockholmslagen spelar i.

Inget Stockholmslag vinner kvalet till 3:an

Ett Stockholmslag vinner kvalet till 3:an

Två Stockholmslag vinner kvalet till 3:an

Uppflyttning div. 5 till 4

2st tvåor

3st tvåor

3st tvååor + bästa trean

Uppflyttning div. 6 till 5

2st tvåor

3st tvåor

4st tvåor

Uppflyttning div. 7 till 6

2st treor

3st treor

4st treor

På damsidan är lite svårare då damernas div. 2 är en regional serie plus det faktum att vi har Gotlandslag i damernas division 3. I år har Stockholmslagen klarat sig bra i damernas div. 2 så vi vet att det blir något extra lag som går upp från både division 3, 4 och 5.

Exakt hur många kan vi inte veta förrän efter anmälningstiden är slut då det även beror på om något Gotlandslag kommer delta i division 3.

Som det ser ut just nu blir det enligt följande:

Bästa tvåa flyttas upp från div. 3 till div 2.
5 lag flyttas upp från div. 4 till div. 3, alltså båda tvåorna OCH bästa trea.
6 lag flyttas upp från div. 5 till div. 4, alltså alla seriesegrare plus alla tvåor.

Sen kan det som vi tidigare ha skrivit bli förändringar på grund av hur lag anmäler sig.

Med reservation för eventeuella räknefel och felskrivningar.