Seriesvepet – nu avgörs upp- och nedflyttningarna

Kvällarna blir mörkare, men höstkylan lyser fortfarande med sin frånvaro. Ett tecken som tyder på att hösten är annalkande är att fotbollssäsongen börjar närma sig sitt slut. Med ett par omgångar kvar av seniorserierna, damer div. 3–4 och herrar 4–7, kollar vi alla tabeller för att se vilka lag som är med i slutstriden om upp- och nedflyttning. Damer div. 5 är redan färdigspelad.

När vi gör detta svep är det torsdag den 1 oktober. I och med att årets säsong spelas som en enkelserie på grund av corona-pandemin är det många serier som det är väldigt jämnt i. Mycket kan avgöras i de sista matcherna, men vi vill påminna om att även om ett lag kan se klart ut för att flyttas upp eller ned kan det bli omkastningar i en serie i sista stund om ett lag utgår eller lämnar w.o.

Följande gäller vid w.o: Om ett lag lämnar w.o i sista omgången utesluts inte laget och tabellen räknas inte om. Lämnar ett lag sin andra w.o utesluts laget och lagets matcher stryks från serien.

Läs mer om bestämmelser för upp- och nedflyttning.

Lagen som är understrukna i artikeln har tidigare presenterats under rubriken "Laget bakom namnet". Om du vill att vi skriver om din förening svarar du på dessa frågor och skickar in till Johan Wallberg.

Vill du se hur ställningen är i serien är det bara att klicka på serienamnet.

Vi börjar vårt svep med damerna först:

Dam 3 A

Karlbergs BK som kom trea förra året ser ut att gå mot seriesegern. Med två omgångar kvar är avståndet ner till tvåan, Spånga IS, fyra poäng och en överlägsen målskillnad. Serien kan komma att avgöras i den sista omgången när lagen möts. Troligtvis avgör KBK redan på söndag när laget tar emot nästjumbon Vallentuna BK DF. I striden om nedflyttning har Sundbybergs IK tre poäng tillgodo på jagande Ekerö IK och nyss nämnda Vallentuna som möts i sista omgången.

Dam 3 B

I den andra damtrean står segerstriden mellan Huddinge IF och Värmdö IF. Lagen står på samma poäng, men Huddinge har fem mål bättre målskillnad. Just nu innehar Stenkyrka IF den andra nedflyttningsplatsen och möter Värmdö i nästa omgång. Den kan bli tufft för gotländskorna att ta ikapp två poäng till Tullinge TP och Bagarmossen Kärrtorp som båda har nollpoängaren Ösmo GIF att möta.

Dam 4 A

Den här serien haltar lite. Vasastans BK sitter i förarsätet med 15 pinnar, lika många som Viggbyholms IK men Viggan har bara en match kvar att spela. Även Vasalunds IF har chans att ta hem serien. Laget är tre poäng efter Vasastan och lagen möts på söndag. Det kan sluta med att tre lag hamnar på 18 poäng. Teoretiskt kan även Enebybergs IF blanda sig med i slutstriden. "Berget" har tre matcher kvar att spela och kan också hamna på lika många poäng. IFK Vaxholm och Tekniska Högskolan kommer att åka ur.

Dam 4 B

IFK Aspudden/Tellus och Järla IF har båda 21 poäng, men Järla har bara en match kvar att spela. A/T har två mittenlag kvar att möta, medan Järla möter trean Ingarö. I den nedre delen av tabellen hittar vi Gustavsberg (2p) och Långholmen (3p). Lagen möts i nästa omgång och någon av lagen kan då passera Vendelsö på fyra pinnar. Även Skogås/Trångsund (7p) kan åka ur.

Dam 5 A

Serien är färdigspelad och IFK Lidingö BK går upp i fyran med full pott. IK Frej Täby kom tvåa med poängkvoten 2,50.

Dam 5 B

Här har vi också en fullpoängare. Saltsjö-Boo IF har tagit hem serien utan poängförlust. På andraplats kom Boo FK med kvoten 2,57

Dam 5 C

IFK Tumba FK är också seriesegrare, men spelade två oavgjorda matcher. Årsta FF kom tvåa med poängkvoten 2,14.

H 4 N

I herrfyrorna återstår en omgång. Den norra serien avgörs med en direkt seriefinal mellan Bollstanäs SK och Viggbyholms IK. För BSK räcker det med ett kryss. Skulle Viggan förlora matchen finns det risk att laget tappar kvalplatsen. Bele/Barkarby är tre poäng efter och har bättre målskillnad. FK Bosna 08 får lämna serien. Solna FC innehar den andra nedflyttningsplatsen men vid seger finns det tre lag att passera. Även ett kryss kan räcka.

H 4 M

Tre lag slåss om seriesegern. Reymersholms IK (22p), Rinkeby United (21p) och Boo FF (20p) gör upp om segern. Inget av de tre topplagen möter varandra. Värmdö och Hallonbergen åker ur.

H 4 S

Älvsjö AIK är klara seriesegrare och om laget inte förlorar mot nedflyttningsklara Tungelsta går man igenom serien utan förlust. Ihopslagningen FC Nacka Iliria ligger bäst till för att nå kvalplatsen med bättre målskillnad och två poäng före Fittja IF. Stuvsta IF ligger näst sist men har samma poäng som IFK Stockholm och Bagarmossen Kärrtorp. Även Hammarby TFF kan bli nedflyttade vid förlust eller kryss.

H 5 N

Det är tre nykomligar i topp. Banjul FC har fyra poäng tillgodo på Bromstens IK och Edessa Syrianska KIF, men de två förstnämnda har bara en match kvar att spela. Plavi Team trillar ur serien. Parsian Väsby ligger också rätt skrynkligt till. Laget behöver vinna båda sina återstående matcher, men även det kanske inte räcker då lagen runt strecket möter varandra. På nedflyttningsplats ligger även Rotebro med samma poäng (10p) som Apollon Solna och Hässelby som möts i en hängmatch den 7/10. Även IFK Vaxholm med en poäng mer riskerar nedflyttning.

H 5 M

Norrtulls SK ser ut att återkomma till "fyran" efter ett år i femman. "Nortan" har förlustnollan intakt och fem poängs försprång på tvåan och trean, Vasastan BK och Gimonäs FC. I den nedre regionen ligger Cassi och Preben sämst till, men lagen möts i nästa omgång och om något lag vinner får det häng på Lokomotiv Blackeberg som ligger ovanför strecket. Det kan bli en direkt avgörande match mellan "Loket" och Cassi i den sista omgången om inte Högalid som också ligger under strecket börjar vinna matcher.

H 5 S

Nykomlingen Grödinge SK leder serien men jagas av FC Brandbergen som är två poäng efter. Vendelsö IK har också en teoretisk chans att vinna, men måste först vinna mot nyss nämnda Brandbergen. I botten ser Flemingsbergs United och Ösmo ut att få lämna serien. Redbrick City jagar närmast Svensk-Palestinska för att hålla sig kvar. Två poäng och åtta minus mål måste tas in. Även Årsta kan bli inblandade i nedflyttningsstriden.

H 6 A

Åkersberga FC leder serien, en poäng före Danderyds SK. De båda topplagen som spelade 1-1 i den senaste omgången jagas av Ursviks IK som är tre poäng efter ÅFC, men har en match mindre spelad. I sista matchen möts Danderyd och Ursvik. Idrottsgatan med noll poäng hittills får nog lämna sexan. Just nu innehar Rydbo och Råsunda de övriga nedflyttningsplatserna med fyra och fem poäng, lagen möts i sista omgången. Ovanför strecket hittar vi Bergshamra som också har fem pinnar. IFK Lidingö FC som har tre poäng mer kan också bli inblandade. Båda dessa lag har Idrottsgatan kvar att möta.

H 6 B

Säbysjön ser ut att glida mot en serieseger. Laget har tre poäng tillgodo på Tureberg och Konglig Samhällsbyggnadssektionen samt en match mer att spela. Redan i kväll, torsdag, kan Säbysjön avgöra om man tar minst en pinne mot Polonia Falcons. Vid förlust kan den sista matchen mot Tureberg bli avgörande. Iberoamericana får lämna sexan, men sen är det hårt om vilka lag som håller sig kvar. Ett pärlband med lag kan åka ur. IFK Viksjö har sex pinnar, Polonia Falcons sju, Qaran (men bara en match kvar) och Stockholm Midia åtta. För Kallhäll (10p) behöver många resultat gå fel, men det finns fortfarande en liten nedflyttningsrisk.

H 6 C

Essinge IK med 17 poäng ser ut att återvända till femman. Laget har bara en match kvar att spela och möter då jumbon Kungsholms FK. Om Essinge skulle tappa poäng har Azzurri och Tekniska Högskolan chans att gå förbi, men lagen möts i sista omgången. Nämnda Kungsholms FK och Skå ligger pyrt till i seriens nederkant med fyra poäng. Matchen Gamla Karlbergare mot Tudor Arms bröts efter 65 minuter vid ställningen 2-1. Tävlingskommittén har beslutat att den resterande tiden ska spelas klart under nästa vecka. Som det ser ut nu har Gamla Karlbergare sju, Innerstan åtta, Sampierdanese och Tudor Arms tio poäng. Handelskamraterna kan med en hel del oflyt också bli inblandade i nedflyttningsstriden.

H 6 D

På fredag är det ren seriefinal mellan tvåan Yardies och ettan Stureby. Båda lagen är obesegrade, men "Sturpen" har två poängs försprång och blir klart för femman vid seger. Albion får säga adjö till sexan, men i övrigt är det stenhårt om vilka lag som hänger kvar. Oranje, Saltsjöbaden och Gustavsberg ligger alla på sju poäng, men Sture och Enskede FF är bara en pinne före. Det blir många avgörande matcher i slutomgångarna.

H 6 E

FK Ekipa och Bollmora Inter toppar tabellen på 18 poäng, men Ekipa har betydligt bättre målskillnad. Matchen Kransen och Andino blev avbruten och tävlingskommittén kommer att ta ett beslut om vad som kommer att hända. I dagläget är Andino tre poäng efter topplagen. Beroende på tk:s dom kan Kransen (10p) antingen ha chans att vinna eller åka ur. Sorunda på tre poäng och Tre Laxar på fyra ligger sämst till. Tunisiska ligger också under strecket på sju pinnar, samma som Aspudden FF. Sedan följer Urugyanska på åtta och IF Olympia Farsta på nio.

H 6 F

Norsborg FC är obesegrade och leder på 16 poäng. På samma poäng fast med en mer match spelad ligger BK Fyren. Rönninge/Salem har 15 pinnar och möter i sista omgången Fyren. Det ser bra ut för Norsborg. Midyat Edessa har utgått och både S Wanderers och Åkeshov som innehar de sista platserna har lämnat varsin w.o, men båda har chans att klara sig kvar. Åkeshov har tre poäng och ska möta Norsborg FC, men det kan räcka med en seger för att passera S Wanderers och Botkyrka IF på fyra pinnar. Även Fullersta på sex poäng kan åka ner.

H 7 A

Här är det stenhårt i toppen! Ultimate Concern leder på 15 poäng, men har bara en match kvar att spela och där möter laget trean Bussenhus som ligger tre poäng bakom. Tvåan Väsby FF har 13 pinnar, men har i sin sista match att möta fyran Baloch som är en poäng efter. Det kan bli en dramatisk sista omgång om topplagen vinner matchen i näst sista omgången.

H 7 B

Eftersom det är två lag som går direkt upp från div. 7 är det hela fem lag som har chansen att gå upp. Olympia Stockholm är obesegrade och leder på 13 poäng. AIF Kista har en match mer spelad än övriga topplag och ligger på tio pinnar. Åkersberga BK har samma poäng. De två lagen jagas av Stocksunds IF och Kälvesta som har en poäng mindre. Det kommer att bli en stenhård kamp om att bli uppflyttad.

H 7 C

FK Bromma går upp i sexan. Laget har åtta poäng mer än trean Vällingby och fyran Stockholms Universitet. Det ser även bra ut för Råsunda IS som har två poäng tillgodo på de jagande lagen och möter jumbon Stockholm Snipers i nästa omgång. Men det kan bli en avgörande match mot Sthlm Universitet i slutomgången.

H 7 D

Lidingölagen Gazoliners och Torstens Lärjungar ser ut att gå upp i sexan. Sus IF som bara har en match kvar och ligger en respektive två poäng bakom ledarna måste vinna den återstående matchen mot Torstens Lärjungar samtidigt som de två topplagen inte tar några fler poäng.

H 7 E

Bondegatans Bajare har gått rent hittills med 15 poäng, men laget är ändå inte helt klart för sexan även om det ser väldigt, väldigt bra ut. BK Offside är tre poäng efter och innehar i dagsläget den andra uppflyttningsplatsen. Trean Spartak Orminge har bara en match kvar att spela och har två poäng upp till Offside. Söderkamraterna kan komma upp i 15 poäng vid två segrar. Boo SK ligger på samma poäng som Söderkamraterna, men har tre matcher kvar att spela och möter topplagen.

H 7 F

FC Söder är också fullpoängare och är tillsammans med FC Björnligan, som är utan förlust, klara för sexan. BK Borsten har en teoretisk chans att passera Björnligan. De två topplagen möts i den sista omgången. Kommer båda lagen att gå igenom serien utan förlust?

H 7 G

Landsort FC och Highvalley FC kan bli klara för sexan i helgen. Lagen är tre respektive två poäng före en trio, men de två topplagen har två matcher kvar att spela jämfört med de tre jagande, Los Ché, Solberga BK och FC Vantör, som bara har en.

H 7 H

Dardania Stockholm (21p) har inte tappat någon poäng ännu, men är inte helt klart för uppgång. Vinner laget i nästa omgång mot i princip avsågade Tullinge BK är avancemanget klart. BK Gömmaren ligger tvåa men har bara en match kvar och möter där Dardania och kan komma upp 21 poäng. Trean Marockanska och fyran Sörskogen möts i nästa omgång, vinnaren i den matchen har goda möjligheter att gå förbi Gömmaren om Dardania fortsätter att gå rent.

Textförfattaren reserverar sig för eventuella felskrivning och felräkningar.