Guld i Cup Kommunal!

Stockholms F03 höll för favoritskapet och vann finalen i Cup Kommunal i ett kylslaget Umeå. Västerbotten gav Stockholmskorna en rejäl match och efter 2-2 under ordinarie matchtid samt en mållös förlängning, kunde Stockholm bärga titeln via straffläggning. Det var en lättad matchens lirare i Matilda Vinberg som efter finalen hyllade sitt lag.
- Jag har varit med under hela resan och det känns otroligt skönt att få avsluta på topp med det här skickliga laget!

Efter helgens kraftiga snöfall var det aningen ovisst om finalen mellan Stockholm och Västerbotten skulle kunna spelas i Umeå på utsatt datum. Men det blev match och en händelserik sådan.

Matilda Vinberg omgiven av lagkamraterRedan efter drygt fem minuters spel skapade Västerbotten en första chans, men Stockholms målvakt Wilma Hansen räddade. Därefter tog Stockholm tag i taktpinnen och välförtjänt också ledningen genom Matilda Vinberg som från 20 meter utanför straffområdet avlossade ett mäktigt vänsterskott som gick ribba in! Matchklockan stod på dryga 12 minuter.

Västerbotten jobbade sig in i matchen och skapade några farliga lägen, främst genom ständiga orosmomentet Monica Jusu Bah. Men kvitteringen kom via en tveksamt dömd frispark, som nådde hemmalagets Alice Lindgren och som fick en fin träff i bortre hörnet av målet. Otagbart för Wilma Hansen i bortamålet.

I den trettionde minuten stod Matilda Vinberg åter i händelsernas centrum. Hon utmanade och tog sig förbi ett par motståndare och sköt sedan ett tungt skott – i ribban! Stockholm fick till några fina anfall främst på högerkanten, där Stockholms högerback Olivia Gallo och högerytter Ellika Holmberg, samarbetade. Då och då stack Västerbotten upp och efter ett snabbt anfall räddade Wilma Hansen ett bra läge.

Det var mycket spel på högerkanten i inledningen, men när bollen väl kom över till den vänstra kanten, var snabba Alice Bergström hyperfarlig i sina löpningar. Hon rundade allt som oftast sin ytterback och la bollen, enligt skolboken, snett inåt bakåt, men tyvärr fick inte medspelarna fatt i passningarna.

I slutet av den första halvleken fick Västerbottens stjärna Monica Jusu Bah en smäll i en närkamp. Hon tog sig för höften, men kunde spela vidare. Dock skulle det visa sig att den smällen tvingade Jusu Bah att lämna matchen i inledningen av förlängningen.

- Jag tycker att vi spelade väldigt bra inledningsvis och att vi dominerade på offensiv planhalva. Vi fick till många avslut och gjorde till slut ledningsmålet, konstaterar Matilda Vinberg.

Västerbotten började andra halvlek piggt och Stockholm fick kämpa för att freda sitt mål. Chanser skapades åt bägge håll, men 1-1 stod sig. Efter drygt 56 minuters spel, fick hemmalagets Elsa Lustig sitt andra gula kort och utvisningen var ett faktum. Allmänt tufft för Västerbotten och i synnerhet för Lustig, som för övrigt även hade tvillingsyster Elin med i laget.

Här fick Stockholm en gyllene chans att ta över matchen vilket man gjorde. Med endast 10 spelare på planen tvingades hemmalagets coacher göra byten och ändringar, vilket skapade oro. Det tog Stockholm tillvara på och här startade en massiv press mot Västerbottens mål. Efter bara ett par minuter fick Matilda Vinberg en ny drömträff, som tog i – ribban! Tredje ribbskottet och ett mål. Därefter fick Alice Bergström ett jätteläge och var nära att ge sitt lag ledningen.

Istället fick Stockholm en kalldusch när Västerbottens låga försvar drog iväg bollen och situationen efter resulterade i en frispark till hemmalaget. Den slog Alice Lindgren och Stockholms målvakt Wilma Hansen hade egentligen inga problem att fånga bollen, men plötsligt damp den ner framför Emma Bergström Viksten som tryckte in ledningsmålet. Väldigt oväntat och nu endast knappa 18 minuter kvar av ordinarie tid.

Lagkapten Linn MalmbergStockholm var stressade men lyckades behålla kylan. Så pass mycket att man till slut kvitterade! I den 85:e matchminuten tilldömdes bortalaget en hörna, som Matilda Vinberg skruvade in mot straffområdet. Västerbotten lyckades inte rensa och Julia Adebäck petade påpassligt in bollen i mål. Stor lättnad i Stockholmslägret! Bortalaget var närmast att vinna under ordinarie matchtid då inbytta Kim Vulic väggspelade sig igenom Västerbottens försvar och var ytterst nära att bli matchhjälte men skottet gick på målvakten.

- Vi startade den andra halvleken med högre press och satte motståndarna i obekväma situationer. Efter att Västerbotten fick en utvisning dominerade vi otroligt mycket och skapadel hur många målchanser som helst, men får inte in bollen i mål, berättar Matilda frustrerat.

Förlängningen inleddes med att Stockholm gjorde mål, men domaren blåste frispark för tufft spel mot hemmamålvakten. I den hundrade matchminuten slog pigga Amanda Halvarsson en djupledsboll till Ellika Holmberg som fick till ett avslut i stolpen! Vid nästa tillfälle var det Halvarsson som så när fick tåspetsen på bollen, men 2-2 stod sig och finalen behövde avgöras via straffar.

I den efterföljande straffläggningen var det Stockholmskorna som hade nerverna i ordning och satte alla sina straffar, Wilma Hansen räddade en och blev matchhjälte!

Matilda Vinberg utsågs till matchens lirare och är nöjd med sin egen insats.
- Jag fick många målchanser själv, men man kan väl säga att jag blev bästa vän med ribban idag. Det är så klart roligt att vara involverad i målen och även att få sätta en straff efter så många ribbträffar.

Även om Stockholm var förhandsfavoriter, är det inte alltid så lätt att prestera när det väl gäller. Så varför vann Stockholm guldet?
- Jag tror att det beror på den starka offensiv vi har, alla skickliga spelare och att vi hittar ett varierat spel, menar Matilda Vinberg.

Eleonor Lundgren, Olivia Waller och Mathias ModinDetta var F03:s sista framträdande i distriktslaget och det var ett glatt gäng som skyndade sig mot flygplatsen för hemfärd till Stockholm. Firandet hanns knappt med.
- Det känns otroligt skönt att få avsluta på topp efter den här långa resan. Känslan i laget har varit väldigt bra hela vägen och vi firade massor efter slutsignalen och i omklädningsrummet, säger Matilda Vinberg.

Vi gratulerar och tackar alla spelare och ledarna Eleonor Lundgren, Mathias Modin och Olivia Waller!