Första träffen för projektet Nya Generationens Ledare

Stockholms FF driver sedan tidigare utbildningen Framtidens Fotbollsledare och nu tar ytterligare ett projekt fart för att utbilda fler ledare. Det nya projektet går under namnet Nya Generationens Ledare och vänder sig till fotbollsintresserade blivande ledare i idrottssvaga områden som av någon anledning inte har gått någon ledarutbildning tidigare. Det var glada och förväntningsfulla deltagare som samlades under tisdagskvällen.

StFF har sett att det finns många potentiella ledare som inte utbildar sig på grund av att de utbildningar som finns idag inte vänder sig till målgruppen som vill utbilda sig eller till de som är med i verksamheten. Framförallt i de områden där föreningslivet och den organiserade idrotten är svag.

En styrgrupp med Mats Lundholm och Chrishan Fernando från RF-SISU Stockholm samt StFF:s Håkan Pontén Andersson och Kicki Bellander bildades. Och som projektledare tillsattes Herish Sadi 34 år.

Herish Sadi, projektledareStockholms västra förorter är hemmaplan för Herish som bor och är uppväxt där. Med en spelarbakgrund i Essinge/Orhoy och Brommapojkarna, som tränare i AIK och Vasalund, känner han väl till problemet med bristen på utbildade tränare som finns i de idrottssvaga områdena i Stockholm. Efter att alla deltagarna presenterat sig inledde Herish med att berätta om sig själv samt projektets bakgrund och mål.

– Alla är aktiva eller bor i områden där saker och ting kan förbättras. Situationen i förorterna idag blir bara värre och värre i mångt och mycket. Fotbollen för mig har alltid varit något som förenar människor, ett glädjeämne, något som alla tycker om att göra, men folk spelar inte lika mycket fotboll som tidigare. Det finns olika orsaker till att det har blivit så. En del är att man inte har samma starka anknytning till föreningar. Det finns inte de eldsjälar som vi hade när vi var yngre. En annan orsak idag är att ungdomarna är mer insatta i vad som är bra eller dåligt. Man vill spela i akademier och i de bästa klubbarna, men det kommer aldrig att finnas plats för alla. Därför är det extra viktigt att tränarna i de olika områdena är utbildade, att de vet var de pratar om, så att barnen fortsätter att ha intresse för fotbollen så länge som möjligt. Jag hoppas att alla deltagare förstår varför de är på plats idag.

RF SISU:s Mats Lundholm liftar gärna med på projektets resa.Mats Lundholm från RF SISU Stockholm, som en gång i tiden var ledare för Herish i Stockholms distriktslag, tog vid och berättade hur idrotten är utbyggd i Sverige och Stockholm.

Effektiviteten var hög under kvällen. Träffens kafferast utnyttjades till ett grupparbete där deltagarna fick reflektera över Svenska FF:s tränarutbildnings åtta punkter.

Efter en kort redovisning och sammanfattning blev det "presentutdelning". Folksam som har bidragit till projektets genomförande hade dagen till ära skänkt idrottsskadeväskor till alla deltagare.

Håkan Pontén Andersson delar ut idrottsskadeväska från Folksam.

StFF:s Håkan Pontén Andersson fick den kanske oangenäma uppgiften att som sista punkt förkunna förbundets roll, uppgifter och uppbyggnad. Ett ämne som kan kännas lite fyrkantigt när man som ung kille mer är intresserad av själva spelet på planen än det som händer utanför den, speciellt när klockan börjar närma sig 21.00.

Det är faktiskt bara killar som är med i gruppen och Herish svarar på frågan varför det är så:

– Det har varit tanken att vi ska rikta in oss på killar i förorterna och är det dåligt med killtränare i de här områdena så är det ännu sämre med när det kommer till flicksidan.

Efter mötet var det många som hängde kvar och snackade med varandra samt ställde frågor till projektets företrädare. Ett tecken som tyder på ett stort intresse och vilja att genomföra projektet finns hos deltagarna.

Gruppen som har tagits fram genom intervjuer, kontaktnät och föreningsbesök kommer som nästa steg att gå Tränarutbildning C del 1 den 26 september och del 2 den 17 oktober. Projektet avslutas sedan med en Nätverksträff den 12 november.

Efter träffen tog vi pulsen på två utav deltagarna:

Yousef Nima, 15 år

Vilken fotbollsbakgrund har du?

Jag började spela fotboll som sexåring i Norsborgs IF, men efter att ha spelat i flera år flyttade vi till Södertälje. Jag började inte i något nytt lag där utan spelade inte på ett par år. Min bror tränade ett lag och han var lite själv ibland och behövde hjälp, så då började jag hjälpa till i hans lag, Svensk-Palestinska FF. Sen började jag även spela med föreningen.

Hur kom du med i det här projektet?

Huvudtränaren i föreningen frågade om det var några som ville vara med och träna de yngre spelarna. Jag ville väldigt gärna göra det och tjatade på honom. Sen började jag hjälpa till med 2012:orna och nästa år ska jag ta hand om de födda 2013.

Vad är ditt mål efter att du genomfört projektet?

Mitt mål efter projektet är att träna ytterligare lag för spelare i SPFF. Att ge dem en bra framtid, att de har någon att prata med och att de kan växa upp på ett bra sätt.

Jag vill göra dem till bra spelare och även bra människor. Se till att de är respektfulla och har bra disciplin och så klart även blir ett bra fotbollslag.

Ahmet Mert, 31 år

Vilken fotbollsbakgrund har du?

Jag började spela som sexåring i en förening som heter Colombia FC. Vi kom i tidningen för att vi var ett multinationellt lag. Jag tror vi var uppemot 24 nationaliteter, människor från världens alla hörn.

Hur kom du med i det här projektet?

Det har projektet kom jag med genom Herish som är en vän.

Vad är ditt mål efter att du genomfört projektet?

Min målsättning är att så småningom kunna praktisera mina kunskaper som jag kommer förvärva genom tränarutbildningen. Främsta syftet är att återuppväcka intresset för fotboll i förorterna och med förhoppningar om att få bort barn och ungdomar från tråkigheter i livet som kommer längre upp i åldrarna. Jag har i mångt och mycket dels arbetad med ledarskap i chefsroller i mitt arbetsliv. Sen har jag alltid haft ett brinnande intresse i att se människor utvecklas.

Du har inte gått någon tränarkurs tidigare, hur kommer det sig att du vill göra det nu?

Jag har varit med och tränat ett div. 7-lag och startat upp ett Korpenlag som vi funderar på att anmäla till futsalserien, men när det gäller att ta det sista steget så har inte tanken slagit mig riktigt. Men nu när man kommer upp i åldern får man ett annat perspektiv på livet. Man börjar se över sin egen roll, hur skulle jag kunna bidra? Och eftersom jag har en bakgrund inom fotbollen och eftersom det ligger mig väldigt varmt om hjärtat tror jag att utbildning är en väg att gå.