Månadens ledare är tränare för ett lag som inte möter andra lag

Månadens ledare, Erik Wahlberg, är tränare för NPF-Hjärtats FF, en klubb som inte så många har hört talas om. Laget som Erik är tränare för vänder sig till barn med Neuropsykiatrisk funktionsvariation där målet med verksamheten inte är att spela matcher och möta andra lag utan att tillgodose barnens behov.

Erik Wahlberg Söderbon Erik Wahlberg är pappa till fyra barn i åldersspannet 1 – 9 år, tre pojkar och en flicka, varav en av sönerna har diagnosen autism. Innan diagnosen var fastställd började fotbollsspelandet i Hammarby, men varken där eller i en annan förening funkade det inte riktigt att delta i verksamheten. Även fast tränarna var samarbetsvilliga.

Erik och hans fru hade bestämt sig för att det var viktigt att sonen skulle fortsätta att ha någon aktivitet. De som har barn med funktionshinder vet att sådana verksamheter inte växer på trän. Efter ett visst googlande hittande familjen NPF-Hjärtats FF som hade startats* och drivits av ett gäng eldsjälar, Anna Carlsson, Caroline Fredriksson och Katarina Platus. De hade dragit igång en organisation för barn med neuropsykiatrisk funktionsvariation i Skogås. Familjen åkte dit och tyckte det gjorde väldigt stor skillnad för deras son. När Anna, Caroline och Katarina inte kunde träna vidare laget tog Erik över som tränare.

Efter Eriks inträde som tränare har teamet jobbat hårt för att hålla ihop laget och utveckla träningarna. Det har varit otroligt givande och med ett par nya insikter för den nye ledaren.

– Alla är olika, man har olika förutsättningar, det vet alla. Men aktivitet, träning i någon form är otroligt viktigt för alla oavsett vad man klarar av. Vi har spelare som inte sätter sin fot på planen. De bara kommer dit och sitter bredvid och det är en tillräckligt stor grej. Det är en lagom kravnivå för dem. Men den samlingen är lika viktigt för dem som för de andra.

I början av corona-pandemin när laget gjorde ett uppehåll i träningarna var det många föräldrar som hörde av sig och speciellt till de barn som har svårast att komma ut och delta. Det viktiga för dem är att få komma till en aktivitet och vara en del av en gemenskap. Den insikten är nog något som alla idrottsledare borde ta med sig och tänka på.

– Den andra stora insikten är att kunna ha en varierad kravnivå. Där är det viktigt att ha klubbar som har hög kravnivå och de som inte är lika ambitiösa. Och att det också finns föreningar som den här, där du kan ha en enorm spännvidd av kravnivå.

I NPF-Hjärtats FF finns barn som bara tar sig till träningen och mest sitter bredvid plan, några som bara vill vara med på vissa övningar och de som är med hela tiden. Det är viktigt att alla får möjligheten att vara med trots olika förutsättningar och vilja.

Erik tror att det är viktigare för barnen med en NPF-diagnos att delta i en aktivitet, med motiveringen att andra barn lättare i vardagen hittar en del av en gemenskap.

Grundaren Anna Carlsson. Foto: Mikael Jeppson.

Månadens ledare har inte genomfört någon fotbollstränarutbildning, men har fått hjälp av Anna Carlsson och Katarina Platus, som båda har en fotbollsbakgrund, att planera övningar. Strukturen för de här barnen är väldigt viktig, vilket gör att allt är sig väldigt likt gång efter annan. Det viktiga för att kunna hålla i en träning för laget är inte fotbollskunskapen utan det viktiga är ren psykologi och förstå hur ett barn fungerar. Den kunskapen har Erik tillskansat sig genom att vara en engagerad förälder till ett NPF-barn.

– Vi som har kunskap om NPF har mycket att vinna av att lära oss mer om idrottsledarskap, men även vice versa. Att många duktiga idrottsledare skulle vinna på att lära sig mer om funktionsvariation. Det var någon som påstod att Messi har en diagnos, men jag vet inte om det är sant. Men jag tror att det finns fler talanger därute än vad man tror som har sociala och kommunikativa utmaningar. Där den psykologiska kompetensen kan hjälpa.

Träningsgruppen består i snitt av tio barn. Men eftersom upptagningsområdet är hela Stockholm och att det kan vara spelare som kommer ett par gånger, för att sedan göra ett uppehåll på någon månad, kan göra att laget varierar mellan 6-15 barn. Ålder på de flesta är mellan 7-10 år, men även någon yngre och äldre kan vara med.

Träningsfilosofin för det här laget är att ha rätt kravnivå för rätt spelare och att aldrig pressa någon. Det är ständigt känsloutbrott under träningen. Det är spelare som har sina idéer om regler, andra har andra idéer och då blir det lätt känslor som svallar över. Men då är det skönt att vara en del av det här laget där både spelare, ledare och föräldrar vet om att det sker och det finns ett utrymme för att det händer.

Spelare i NPF-Hjärtats FF.

När laget kör matchspel under träningen är tolkningen av reglerna väldigt liberal. Om ledarna inte gör det kan saker och ting stjälpa istället. Det är en av anledningarna till att laget inte möter andra lag, en annan är att det är väldigt långt geografiskt att åka.

Lagidrott är det som är svårast för dessa spelare, men kanske det som är viktigast. För barn inom autismspektrumet är ofta det sociala och kommunikativa svårt. I en lagidrott är just dessa parametrar viktiga ingredienser. Många med autism är väldigt duktiga på individuella saker, men kan ha svårt att samarbeta och att förstå regler. Därför är det väldigt viktigt att de får träna just på de sakerna.

– Mitt mål med det här laget är framför allt bara att det ska fortsätta finnas och att barnen ska känna gemenskap. Vi har en lägre ribba än många andra föreningar, men en bra ribba för oss. Vi behöver ha ett gäng, vi behöver få det fungera trots att det är en varierad uppslutning på grund av upptagningsområdet. Det känns som ett meningsfullt mål.

Lagets existensberättigande och funktion är något som vi verkligen skriver under på.

Erik avslutar med några tips till föräldrar med barn som har diagnosen NPF:

  • Pröva gärna en traditionell föreningInformera om att barnet har en diagnos, så att träningen kan anpassas
  • Funkar inte det i den första klubben, sänk kravnivån och pröva en ny
  • Antingen om det fungerar eller inte i den nya klubben är barnet alltid välkommet till NPF-Hjärtats FF
  • Om du som tränare/ledare vill lära dig mer om att Träna barn och vuxna med NPF-diagnos håller RF-Sisu Stockholm en digital kurs den 24 september. När detta skrivs finns dock bara en plats kvar. Om du inte har möjlighet att gå någon kurs försök på egen hand att lära dig mer om NPF.

NPF-Hjärtats FF tränar på söndagar kl. 11-12 vid Mörtviksskolan i Skogås.

Grundandet av NPF-Hjärtats FF

* Föreningen startades 2016 efter att Anna Carlssons dotter misslyckas i den befintliga föreningens knatteskola. Det var stora grupper, rörigt och höga ljud. Anna blev först väldigt arg över situationen men sedan fick hon en idé och frågade Caroline Fredriksson om de skulle starta en egen förening. Anna tog kontakt med Skogås-Trångsunds FF för hjälp och fick kontakt med en eldsjäl, Peter. Föreningen fick hjälp med att låna plantid, material och Peter till och med hjälpte laget att komma igång. 2017 tilldelades klubben Huddinges idrottspris.

Anna Carlsson och Caroline Fredriksson tar emot Huddinges idrottspris.

Läs mer om NPF-Hjärtats FF

Läs mer om diagnosen NPF