Månadens ledare, Manne Björkhagen: ”Jag skulle inte orka att inte köra fotbollen”

I mars startade vi en tävling på vårt Instagram-konto som går ut på att utse månadens ledare i Stockholmsfotbollen. Premiärmånadens ledare blev Sätra SK:s ordförande Angelica Hjorth-Ståhlgren. När juryn hade gått igenom april månads nomineringar föll valet på Manne Björkhagen, tränare för Viggbyholms IK FF:s F17-lag och för flickor födda 2007.

Månadens tränare har två döttrar som båda spelar fotboll och det var av den anledningen som Manne tog steget till att bli tränare. Från början fanns det inga planer på att vara med i någon ledarroll, men när den äldsta dottern född 2004 började i Viggbyholms Fotbollslek var det en eldsjäl som frågade om det fanns några som kunde hjälpa till. Manne Björkhagen blev som så många andra barn- och ungdomatränare inslussade i föreningslivet genom sina barn. I F2004-laget är och har ledarrollen varit som assisterande tränare med framförallt ansvar för fys.-träningen.

När det var dags för den yngre dottern, född 2007, var Manne redan involverad i föreningen och var den som stod och frågade om det var några som kunde tänka sig att hjälpa till under Fotbollsleken. När 07-laget tog form var det naturligt att Manne blev huvudtränare för laget.

Den egna fotbollskarriären sträckte sig till spel i div. 7 i Blidö IF. Det var mest innebandy som gällde. Men intresset för fotboll har alltid funnits och när tränarrollen blev aktuell ökade behovet att lära sig mer.

– Jag brukar göra så att oavsett vad det gäller för något, blir jag intresserad brukar jag verkligen nörda ner mig i ämnet och plugga på allt som går att göra. Det är det jag har gjort i tio år, nu börjar jag förstå fotboll lite bättre än vad jag gjorde från början.

– Jag har gått så många utbildningar som möjligt. Jag tycker det är kul med utbildningar. Dels för att få nya perspektiv på saker. Både i jobbet och på planen är det människor som kan saker bättre än vad man själv kan, så då gäller det bara att suga åt sig av den kunskapen.

Manne Björkhagen, månadens ledare i april.

Att Manne blev nominerad och sedermera vald till månadens tränare är inte konstigt när man hör hur mycket tid som han lägger ner på lagen.

– Jag bor väl på fotbollsplanen. Jag lägger väl 20 till 30 timmar på fotbollen i veckan. Vi har fyra lag i gång i Sanktan med fyra ordinarie träningar och en extra träning för de som har ambition.

När det gäller extra träningen för de som har ambition är det inte bara de som är bäst för tillfället som är med, utan Manne har en egen ledarfilosofi.

– Jag tror inte på talang! Jag tror på varje människas egna drivkraft att man kan bli så bra som man själv vill och beredd att offra tid på. Jag försöker väldigt mycket prata med tjejerna, framförallt de som inte har kommit så långt i utvecklingen. Det är din vilja som styr hur bra du kan bli, inte om du just nu kan springa snabbt eller dribbla bra.

Det är ingen speciell tränare eller fotbolls-filosof som har satt sin prägel på månadens ledare, men det som har satt sina spår i Mannes sätt att tänka fotboll är hur Barcelona bygger sina spelare och deras spelidé.

Med valet av månadens ledare följer naturligtvis frågan om vilka tips som finns att ge till andra ledare och tränare.

– Jag tycker det är viktigt att ha ett stort lag. Det är viktigt att göra saker som attraherar spelare till laget. Vi åker väldigt mycket på cuper, vi gör väldigt mycket saker utanför fotbollen, vi är aktiva på Instagram, vi är aktiva lite överallt, vi försöker attrahera så många som möjligt. Utav de 37 spelare vi har är det 10–15 som är väldigt duktiga, vilket gör att vi går bra i vår div. 1-serie. Samtidigt har vi totala nybörjare som kommer att bygga på laget över tid. Det gäller att hålla en stor trupp för spelare slutar efter ett tag och vi försöker ha så roligt som möjligt, så att så få som möjligt slutar. Samtidigt får vi inte tappa vår spets, för tappar vi vår spets tappar vi resten också. Men det viktiga är att ha roligt tillsammans och känna sig trygg, framförallt för tjejer.

Vad händer när du inte tränar dina döttrar längre? Fortsätter du träna andra lag då?

– Det är en fråga som jag ofta ställer mig själv, men det har aldrig varit aktuellt att få den frågan till mig. Ibland känns det som att slutar dom slutar jag nog också. Men det ger så jäkla mycket. Det känns som mina egna barn som man har varit med i så många år och man känner dem så väl. Det lite som ett andningshål att komma till fotbollen. Jag har ett ganska krävande jobb (IT-chef på OK/Q8), men att komma till planen och träffa alla de underbar 35 tjejerna och få deras energi. Det gör att man orkar. Jag tror jag inte skulle orka att inte köra fotbollen. Det är en helt annan grej, man släpper allt när man kommer till planen. Då är det laget som är viktigast helt plötsligt. Så jag skulle nog hålla på ett tag till för att det ger så mycket.

Med en så dedikerad ledare undrar vi givetvis om det finns några tips och råd för hur Stockholmsfotbollen ska fortsätta att utvecklas?

– Det känns som att det har varit en liten satsning på tjejfotbollen. Jag tycker att den ska fortsätta och lyfta upp goda exempel. Ge mycket "sändningstid" för tjejfotbollen. Den gör sig väldigt bra. Sen finns småsaker som att synas mycket på Instagram och webbsidor som gör reportage kring tjejerna. Men det är också viktigt med lika villkor för tjejer och killar, att man från förbundet pushar för det. I vår förening, Viggbyholms IK FF, har vi som en av våra grundbultar att det ska vara exakt lika för tjejer och killar.

Vi tar med oss de tipsen och råden från månadens tränare Manne Björkhagen och önskar lycka till med tränarrollen och ledarskapet för Viggbyholms F2007 och F17-lag.

Läs även om månadens ledare i mars, Angelica Hjorth Ståhlgren