Lasse Granqvist: "Fortsätt gnugga, var precis den du är"

Franco Shamsons insatser som kommentator vid sin sons matcher i appen Min Fotboll uppskattas av många. Som förälder i Jarlaberg IF:s P2006, var han en av dem som ställde upp när laget behövde hjälp med live-sändningarna. Superlativen om Francos insatser är flera; engagerad, opartisk, positiv och påläst är några. En av landets mest uppskattade sportkommentatorer hyllar Franco, nämligen Lasse Granqvist!

StFF har fått in flera tips om att vi borde uppmärksamma Francos insatser som kommentator. Några av omdömena:

"Jag skulle vilja tipsa er om en förälder som heter Franco som kommenterar en del matcher för Jarlabergs P06. Har en son som spelade i motståndarlaget i en utav deras matcher och så klart i och med Covid-19, så följde vi matchen hemifrån via en app och fick då höra denna kommentator som är en förälder, men som med en sådan underbar inlevelse kommenterade matchen."

"Jag tittade på en match som Jarlaberg spelade (jag har ingen anknytning till dem) och hörde då en förälder som gjorde en strålande insats som kommentator. Det var så bra att jag även tittade på deras match veckan efter, man fick en tv-känsla som att det var på riktigt. Han var inte partisk och hade pluggat in namnen på motståndarna, han presenterade även domaren vid namn och berättade om hans bakgrund."

Franco Shamson i aktion.Givetvis sökte vi upp Franco Shamson för att ta reda på mer om denna talang och berätta om de positiva omdömena!

Franco Shamson har själv spelat fotboll i ungdomsåren men är nu mest aktiv inom handbollen. När Jarlabergs lagledare Alessio Boco initierade appen Min Fotboll, var Franco en av föräldrarna som nappade på idén.

- Det gick ut en förfrågan i föräldragruppen och jag tyckte det var självklart att man ställer upp! Efter den första matchen jag kommenterade, fick jag massor av bra feedback från övriga föräldrar i laget som gjorde att jag blev ännu mer taggad på att fortsätta, berättar Franco.

- Det känns superkul! Det är väldigt viktigt för mig att gå ur rollen som förälder i Jarlaberg och kommentera helt opartiskt. Jag är hela tiden positiv då det är unga spelare som spelar och de kan titta på matchen i efterhand. Jag tycker att de är för unga för att jag ska nämna misstagen de gör eftersom det är just misstag de ska göra för att ta sig framåt i sin utveckling, menar Franco.

Hur förbereder du dig inför en match?- Jag gör lite research via motståndarnas hemsidor och ibland kontaktar jag även deras ledare inför matchen och frågar om det är okej att vi sänder då det kan finnas personer med skyddad identitet. Dessutom frågar jag om laguppställning och om det finns något annat att berätta om laget, säger Franco.

Det är flera som har uppmärksammat att du även berättar om domarna, vilket de anser är mycket positivt.

- Jag går alltid fram till domarna innan matchen och frågar om det är okej att vi sänder matchen och hör efter om deras bakgrund. Det är jätteviktigt att de också får uppmärksamhet och jag påminner ofta under sändningen att domaren bestämmer.

- Jag tycker det är tragiskt med föräldrar som klagar från sidan av planen då majoriteten av dem förmodligen hade gjort en sämre insats. Det vi också ska tänka på, är att domarna också är några som ställer upp lite extra under dessa tider och faktiskt väljer att springa runt på planen bland många spelare, konstaterar Franco.

Har du några tips till andra föräldrar som funderar på att sända och kommentera via appen Min Fotboll?- Var helt opartisk och tänk på att behärska dina reaktioner om domarbeslut, felpassningar och sådant. Vilket kan vara svårt! Det ska vara mycket positivt och tänk på att det är barn och ungdomar som man kommenterar och inte betalda vuxna som har detta som sitt yrke, säger Franco.

- Det är en fantastisk möjlighet att kunna sända live via Min Fotboll, speciellt under dessa tider. Jag hoppas att den fortsatt används även när det här med Covid-19 lägger sig även om jag tycker att idrott bäst upplevs live.

Har du en förebild inom kommentatorskrået?- Jag tycker att Lasse Granqvist är en suverän kommentator! Han har en riktigt bra inlevelse som gör matchen ännu mer sevärd. Det känns som att Lasse, precis som spelarna, kommer in i en bubbla under matcherna. Jag bli väl halshuggen om jag inte nämner Chris Härenstam då jag känner honom, han gör också mycket annat bra för idrotten förutom att kommentera. Jag uppskattar en kommentator som inte är så formell och pratar mer från hjärtat än läser från ett papper, säger Franco.

Har du något sportögonblick som har gjort intryck på dig?- Jag tycker att Zlatans bicykleta mot England på Friends Arena är ett häftigt sportögonblick! Det var så mycket mer än det som hände på planen som låg bakom det målet, säger Franco.

Har det funnits en tanke hos dig att någon gång arbeta professionellt som kommentator?- Det vore en dröm! Jag har kommenterat några handbollsmatcher i division 1 och i Allsvenskan och även fått hoppa in som kommentator i en Europacup-match i handboll. Det är något jag skulle vilja testa på inom fotbollen. Jag har en amatör-sportkanal som heter F&F sport där vi pratar handboll och snart även fotboll, avslöjar Franco Shamson.

Gittan Ahonen Gunnarzon