Delad fotbollsglädje över åldrarna

När Stockholms Fotbollförbunds utsände närmar sig Älvsjö IP där Älvsjö AIK:s knattefotbollsskola äger rum, går det inte att missta entusiasmen hos alla 6-åringar som för första gången får prova på fotboll i en mer organiserad form. Trots en något regntyngd eftermiddag, väller tjejer och killar in på området, några mer framåt än andra, en del håller sig nära sin förälder. Ledarna hälsar välkommen och ser till att alla barn blir sedda. Det är upplagt för en härlig fotbollsstund för klubbens allra yngsta!

Älvsjö AIK arrangerar som så många andra föreningar knattefotbollsskola och i år är det flickor och pojkar födda 2014 som får vara med. Älvsjö vill introducera de yngsta i fotbollens värld och Jessica Höglander, som är ansvarig för klubbens knatteverksamhet, berättar om förberedelserna.
- Vi har egentligen inte annonserat alls utan föräldrarna hör av sig och vill anmäla sina barn, det är ganska självgående. Det är 115 barn anmälda och de tränar en timme på måndagar, säger Jessica.

Johan Wilny och Jessica HöglanderÄlvsjö AIK:s sportchef för ungdom, Johan Wilny fyller i,
- Det har dock varit en minskning av barn sedan några år tillbaka och vi tittar på vad det kan bero på. Andra klubbar startar knattefotbollsskola vid lägre ålder, men vi vill inte arrangera barnpassning utan att det ska vara en bra kvalité på fotbollsträningarna.

Barnen är indelade i mindre grupper, blandat tjejer och killar.
- Alla barn är lika och för oss är det ingen skillnad på färdigheterna mellan könen. När vi efter knattefotbollsskolan bildar lag, får flickor om de vill ingå i pojklagen. Tvärtom går tyvärr inte eftersom pojkar inte får spela matcher i flickserierna, säger Johan.

Så många som 29 ledare har utbildats för att hålla i knatteträningarna. De får ingen ekonomisk ersättning utan i uppdraget ingår mellanmål och förtur till att jobba på sommarens fotbollsskola.
- Dessutom får de tränarutbildning. Vi säger som så att söker du ett arbete, behöver du vara utbildad för det. Nu får de viktig erfarenhet och kan gå vidare därifrån, menar Johan.

Tyra AggeforsEn av årets ledare är 15-åriga Tyra Aggefors. Hon sprudlar av energi och barnen skockas runt henne.
- Jag älskar barn och fotboll, därför är detta ett perfekt uppdrag för mig. Redan när jag var liten och själv gick på knattefotbollsskolan, såg jag upp till ledarna och ville själv bli ledare i framtiden, berättar Tyra.

Eftersom ledarna för knattefotbollsskolan får förtur till sommarens fotbollsskola, har Tyra redan sommarjobbet ordnat. Men att agera ledare är inte alltid helt enkelt.

- Den stora utmaningen är att ha tillräckligt med tålamod och att få alla barn att lyssna på instruktioner. Vi har gått en grundutbildning och där sa de att det viktigaste är att barnen tycker fotbollen är rolig och att de vill vara där och spela. Det försöker jag tänka på och jag tycker ju så mycket om att vara med barnen. En annan positiv grej är att man får jobba med lagkompisarna. Och att se barnen utvecklas och lära sig grunden i fotboll, det kan vara något så enkelt som att de plötsligt kan inkast och avspark. Det gläder en att se när de förstår och är glada, säger Tyra Aggefors.

Innehållet i träningarna är basövningar som alla grupper arbetar med samtidigt. Upplägget tas från Älvsjö AIK:s spelarutbildningsplan och det är de ansvariga Jessica och Johan som sätter ihop övningarna.

Fotboll är en bra start på ett livslångt intresse för idrott och ett hälsosamt liv med mycket rörelse men vårt viktigaste mål är att de ska få känna på gemenskapen och glädjen som fotbollen ger.

I dessa coronatider har Älvsjö anpassat verksamheten för att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det innebär bland annat att planytorna är fler och större, grupperna mindre och att föräldrar får hålla avstånd.
- Vi sköt upp starten en vecka för att invänta ytterligare information om läget och för att hinna anpassa knattefotbollsskolan inför rådande situation. Vi fick några frågor från föräldrar, men inga avhopp och många hörde av sig och var positiva inför möjligheten till att deras barn får röra på sig, intygar Jessica.

Det är full fart på planerna och barnen trivs. Ledarna är många och tar sig tid för varje barn, hos en del släpper blygheten snabbt, medan andra vill ha sin förälder nära vilket givetvis går bra. Den stora snackisen innan träningen var om dagens minst sagt regniga väder krävde gummistövlar istället för gympaskor. Det blev en blandning och barnen är lika glada för det.

När knattefotbollsskolan är genomförd, delas barnen in i lag vilket sker enligt en geografisk utgångspunkt och barnen får också önska tre kompisar som de vill ha i samma lag.
- Vi gör ett utskick till föräldrarna till barnen som gick knattefotbollsskolan och de barn vars föräldrar som anmäler sig som ledare, har förtur till platserna i lagen som startas. Vi brukar inte ha några problem med att hitta ledare bland föräldrarna, säger Johan.

Älvsjö AIK:s modell med att en årskull erbjuds ledarroller i knattefotbollsskolan (i år spelare födda 2005) fungerar som en inkörsport till att bli tränare. Att som spelare få en inblick i en tränares vardag, är oerhört nyttigt och utvecklande. När man ser de unga ledarna få nära kontakt med de allra yngsta spelarna, förstår man att även klubbgemenskapen stärks. Gissningsvis är det deltagarna i knattefotbollsskolan som följer sina idoler, de första tränarna, från läktaren i framtiden. Det är något väldigt fint och speciellt med delad fotbollsglädje över åldrarna.