Wollmars FF är Sveriges amatörlandslag

Wollmars FF är laget som inte nöjer sig med spel i division 5, utan de är också Sveriges amatörlandslag, vilket innebär att Wollmars har spelat EM i Österrike 2012 och Frankrike 2016 samt inofficiella VM i Italien 2018. Om allt går som det ska, väntar amatör-EM i Schweiz i slutet av augusti.

Viktor Lindsö är Wollmars sportchef och han berättar hur klubben startade sin verksamhet.

- Klubben grundades 2008 av Freddie Netteryd och bestod från början av ungdomsspelare från Hammarby, ett lag som lades ned under 2009. Viktor drev då Korpen-laget Bakis BK som merparten bestod av gamla spelare från BP, men som av olika anledningar valt att inte satsa vidare. Vi kopplades ihop genom en gemensam kompis under hösten 2010 och valde då att slå ihop våra lag och kompisgäng till ett med Viktor och Freddie som tränare. Dagens Wollmars FF gjorde sin första säsong i division 7 år 2011.

Vad var tanken med Wollmars och har verksamheten utvecklat sig som ni förväntade er?
- Tanken har alltid varit att vara ett kul kompisgäng som värdesätter det sociala och vänskapliga, men som samtidigt har en lagom nivå av seriositet. Detta gör att vi helst vill ha spelare som antingen har en bra skolning från någon av de bättre akademierna alternativt spelare som spelat högre upp i seriesystemet, som hellre värdesätter en öl efter matchen än att ha tre träningar i veckan. Våra träningar är enkla och vi kör enbart matchspel och löper, så vi försöker ha det så kul som möjligt med fotbollen, säger Viktor.

Österrike 2012Ni har flera kända personligheter i ert lag, presentera några av dem!
- Vi har framförallt två stora profiler, dels den gamla Djurgårdslegenden Jan Tauer som är spelande tränare i årets Wollmars. Hans rutin och vänsterdoja tar oss ett par steg längre fram. Andra profiler i laget är kända tv-kommentatorn Ramin Nouri och Södermalms kanske mest omtyckte söderlegend - Freddie Netteryd, avslöjar Viktor.

Får ni några kommentarer från era motståndare när de inser vilka profiler som ingår i er trupp?
- Ja, det brukar vi få. Nästan bara positiva, vissa tänder till lite extra när dom möter oss p g a det, menar Viktor.

Apropå motståndare, det sägs att ni gärna umgås med era favoritmotståndare på efter matcherna, hur är det med det?
- Absolut, i årets serie är det Preben som är våra favoriter, vi har faktiskt ett inplanerat samkväm efter vårens möte med Preben, om det nu blir av. Efter hemmamatcherna brukar vi umgås med våra supportrar. Men i årets serie finns det många trevliga lag och vi hoppas att fler ska, liksom oss och Preben, hänga efter matcherna, säger Viktor.

Italien 2018Det här med att ni kända profiler, innebär det att ni även har ett publikhav när ni spelar match?
- Haha, nej. Vi har betydligt fler som sluter upp och umgås efter matcherna än som kommer och tittar på matchen. Men det har blivit bättre med supportrar över åren. Däremot live-sänder vi matcherna på Solidsport, så de flesta supportrar följer oss hemma med en öl i handen för att sen sluta upp på puben, säger Viktor.

Vad är det som gör er så sevärda?
- Vi är ett kul gäng som lirar bra fotboll och ett lag som i grunden är ett kompisgäng. Det märks på planen, konstaterar Viktor.

Vad har ni för målsättning i årets seriespel och hur lyder spelidén?
- Topp två är vår tydliga målsättning för året. Spelidén bygger på att ha mycket boll själva, förtydligar Viktor.

Frankrike 2016Hur kom det sig att ni blev Sveriges amatörlandslag?
- Vi fick ett mejl från er på StFF för åtta år sedan gällande detta, då hade dåvarande landslaget hoppat av och ni sökte ett nytt. Vi hade lite tur och hoppade på det, och sedan har vi kört sedan 2012. Vi vet inte hur länge vi får representera Sverige, men hoppas att det blir många år till, säger Viktor.

Hur är känslan att dra på sig landslagströjan?
- Detta är större än många tror, och det känns fantastiskt att få gå in på planen med knattar och att sjunga nationalsången iförd landslagströjan. Sommarens EM kommer bl a att visas på tyska Sport1 och många internationella medier har uppmärksammat turneringen, berättar Viktor.

Ottmar Hitzfeld StadiumWollmars ska representera Sverige i amatör-EM i augusti. Turneringen spelas på Europas högst belägna fotbollsplan, Ottmar Hitzfeld Stadium i Schweiz. Vilka länder är favoriter?
- I år är det arrangören Schweiz, Frankrike, Österrike, Tyskland, Italien, Belgien, England, Holland och Sverige som deltar. Favoriter att vinna skulle jag ge Italien. Men våra favoriter är England, då dom är bäst på att dricka öl, skrattar Viktor.

Som om inte eskapaderna ute i vida världen vore nog, Wollmars har också spelat SM-kval i Beach Soccer, SM i Footgolf samt SM i kubb. Ni måste ha en riktigt energisk ledarstab!
- Ja, det är riktigt kul! Gällande footgolf så är det en växande sport där man spelar på golfbana, men med en fotboll och med större hål. Alla turneringar och allt annat vi har styrt ihop, är det jag som har anmält oss till. Jag tycker det är kul att hitta på sådana här grejor, medger Viktor.

Wollmars har även genomfört två VM i Snöfotboll i Finland och man vann titeln 2010. Hur går ens snöfotboll till?
- Det är mer eller mindre fotboll som spelas i djupsnö. VM spelas i Ukkohalla i nordöstra Finland. SVT uppmärksammade oss när vi vann VM-guld, säger Viktor.

Innan nästa utlandsäventyr går av stapeln, var tanken att seriepremiären i division 5 mellersta skulle ha spelats mot Högalids IF. Efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer har StFF beslutat att ställa in seniorserierna tills vidare. Förhoppningsvis blir seriepremiären av snart, så vad tror du om matchbilden och vem avgör?
- Vi har värvat bra och har en spets vi inte har haft tidigare, men Högalid är en tuff nöt att knäcka. Jag tror det blir 4-2 till Wollmars och att Christopher Kisch Brunzell hänger ett hattrick, tippar Viktor.

Vi tackar Viktor Lindsö för intervjun och önskar lycka till med alla tävlingar!