Information om 50-regeln och offentliga tillställningar

Helgens premiär i S:t Eriks-Cupen var efterlängtad och vi vill ge en eloge till de många föreningar som följde Folkhälsomyndighetens rekommendationer avseende hygien och 50 personers-regeln. Dock behöver alla föreningar följa rekommendationerna och då vi ser att det finns förbättringar att göra hos några, ber vi nu er att än en gång sprida information i era informationskanaler, gärna direktmejl till ledare och föräldrar, samt sätta upp de av StFF framtagna affischer. Allt för att få bästa möjliga miljö för barns- och ungdomars fotbollsutövande.

Föreningarna ska:

  • uppmana all eventuell publik att stanna hemma, och bara de som är nödvändiga för att matcherna ska kunna genomföras (spelare, ledare och funktionärer) ska få vara på plats.
  • sätta upp skyltar, alternativt utse någon ansvarig att i samband med match be eventuell publik att lämna platsen (särskilt om man riskerar att överskrida publiktaket på 50 personer).

Affischer på engelska och spanska: Poster in english Cartel en español

På detta sätt minimeras risken för att matcher ska kunna tolkas som offentliga tillställningar som då kan kopplas mot ordningslagen och regeringsförordningen.

Fredagen den 17 april skickade vi ett informationsbrev till samtliga kommuner i vårt distrikt för att informera om att S:t Eriks-Cupen startade. Läs e-brevet

Läs också polisens:
Bedömning av idrottsmatcher i lägre seriesystem som offentliga tillställningar

Om föreningarna innan match uppmanar eventuell publik att stanna hemma, och också sätter upp skyltar som tydliggör att anordnaren undanber sig publik, blir det inte en offentlig tillställning, även om det dyker upp några personer som inte följer dessa anvisningar. Tillser man att publiken inte överskrider 50 personer, säkerställer man i vart fall att man inte bryter mot regeln om max 50 personer oavsett om polisen skulle bedöma det som en offentlig tillställning eller inte.

Svenska Fotbollförbundet om offentliga tillställningar i sina riktlinjer (PDF-dokument)

Oavsett är det viktigt att vi i dessa tider alla hjälps åt att försöka begränsa trängseln och antalet personer runt våra träningar och matcher så mycket det bara går. Smittskyddslagen i Sverige innebär att man ska ta stort eget ansvar, vilket vi förväntar oss att varje enskild förälder gör.