Framtidens fotbollsledare – där drömmen om att jobba med fotboll blir verklighet

"Han kan bli lika bra som Zlatan" eller "hon är nästa Lotta Schelin" är ord som yttrats på varenda fotbollsplan i vårt avlånga land, från tränare, ledare, föräldrar, men har ni någonsin hört, "där är nästa Pia Sundhage" eller "han där kommer blir som Jürgen Klopp". Troligen inte, för fokuset är sällan på ledare och framförallt inte dom yngre, men det är där Stockholms Fotbollförbund gör skillnad!

Sedan 2013 har StFF drivit initiativet Framtidens Fotbollsledare (FFL förkortat) av just dessa anledningar, för att hitta och främja de unga eldsjälar som finns inom Stockholmsfotbollen. FFL är en långtidsutbildning på cirka åtta månader där unga ledare i åldrarna mellan 16-19 år får lära sig mer om vad deras roller som ledare innebär samt tips och tricks för att utvecklas i ledarrollen, men det FFL ska ha störst eloge till är hur den öppnar ögonen för unga ledare att fotbollen inte enbart handlar om de 22 spelarna på planen, eller antalet deltagare på knatteskolan, utan att fotbollen är så otroligt mycket mer och även att det finns så otroligt mycket fler möjligheter än att enbart spela den, men då tänker ni säkert, vart kan man komma efter denna utbildning?

SimonSimon, 22 gick utbildningen 2016 och var då samt nu ledare i Boo FF men hans ledarroll har både utvecklats och förändrats sedan FFL. Simon är sedan två år tillbaka styrelseledamot i Boo FF.

Hur tror du FFL påverkade på dina möjligheter men även ditt val att gå med i styrelsen?

– Valberedningen i Boo kände att som en av Sveriges största föreningar på ungdomssidan så måste vi självklart ha en ungdom i styrelsen(...) så dagen före årsmötet fick jag ett samtal med frågan om jag ville vara med i styrelsen, så det var inte så mycket betänketid utan rätt mycket snabba drag, men det kändes som en bra erfarenhet, inte bara för föreningslivet utan även livet i allmänhet, berättar Simon.

Tror du att du utan FFL hade sökt dig till något liknande inom fotbollen?

– Det har ju verkligen givit mig en skjuts på vägen, men utan FFL hade jag nog aldrig sökt mig till en styrelse men kanske till andra föreningsroller.

Utbildningen varar som sagt under ungefär åtta månader med träffar och utbildningar för deltagarna cirka en gång i månaden. Dessa utbildningar fångar sannerligen det jag tror FFL vill förmedla, att möjligheterna att arbeta inom fotbollen är oändliga och därav den enorma bredden på vad utbildningarna fokuserar på. Det kan vara allt från det mest basala inom ledarskapet på klubbnivå men även utbildningar hos RF-SISU Riks och Svenska Fotbollsförbundet där frågor och besluts på nationsnivå tas. Men det är inte bara själva utbildningarna som är en positiv faktor med FFL.

MikaelaMikaela,19, är till vardags både spelare och tränare i Hanvikens SK och går för tillfället årets upplaga av FFL.

Hur var din inställning till FFL innan du sökte utbildningen, kändes det som en självklarhet att du skulle gå den?

– Ja, jag var ganska mycket tveksam faktiskt, för nu börjar jag 3:an, jag jobbar på ett café, jag är fotbollstränare och jag spelar fotboll själv fyra gånger i veckan, men jag tänkte äsch vafan vi testar(...) då trodde jag, och numera vet jag att det är en bra grej, så jag är nöjd att jag inte sa nej, förklarar Mikaela.

Som du säger uppskattar du utbildningen och tycker den är bra, men vad är det som gör den bra enligt dig?

– Generellt så ger det mycket inspiration, självklart är inte allt superkul som att gå på årsmöte när rösterna behövde räknas om och man känner att nu vill jag bara gå hem, men även det är nödvändigt(...) sen alla föreläsare som tar sig tid för oss, men det ger mycket inspiration att träffa andra i samma sits, att kunna berätta, dela med sig och få höra hur andra unga ledare har det.

Utöver de kurser och träffar som ingår i utbildningen får samtliga adepter en mentor tilldelad till sig som skall hjälpa till delvis under kursen, men även med möjligheter utanför. Mentorerna tillför det där lilla extra som gör utbildningen ännu mer unik, men mentorerna påverkar inte enbart under kursen, utan de kontakterna kan var mycket betydelsefulla även efter.

SofiaSofia,19, gick förra årets upplaga och var då tränare i Stuvsta IF men har idag på grund av relationen till mentorn under FFL en helt ny position i föreningslivet.

Efter FFL, vad har hänt i din roll som ledare eller föreningsmedlem?

– FFL har förutom att inspirera, öppnat nya dörrar och möjligheter. I samband med mitt deltagande i FFL fick jag kontakt med Boo FF och idag har jag en vikarierande heltidstjänst inom föreningen. Förutom att jag jobbar heltid här är jag också en av föreningens värdegrundscoacher, vilket går ut på att utbilda yngre lag i föreningen om föreningens värdegrund och utifrån den hjälpa spelarna att designa lagets egna värdegrundskontrakt, berättar Sofia.

Hur har möjligheten att arbeta inom en förening så tätt in på FFL påverkat dig som ledare och föreningsmedlem?

– Att få jobba i en förening har inneburit att jag verkligen fått användning av det som jag lärde mig under FFL och hade jag inte gått den tror jag inte att det hade varit lika lätt att få den möjligheten så jag är väldigt glad över att jag tog chansen och tycker att alla som har möjlighet också bör göra det.

Dessa är bara några av de historier och berättelser deltagare i FFL har och kan dela med sig av, men nu är det även dags att skriva ny historia, ifall du vill lära dig mer om hur föreningarna fungerar, eller ser dig själv som nästa förbundskapten är detta ett gott steg på vägen, så låt dina lärardrömmar få möjlighet att vara något mer än drömmar.

Textförfattare:
Rasmus Hjortling-Olofsson,
en av de unga ledare som tar FFL-examen i april.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bli Framtidens Fotbollsledare!

För åttonde året i rad bjuder nu Stockholms FF in till en längre utbildning för unga fotbollsledare med start september 2020. Vi söker engagerade och fokuserade ledare i åldern 16-19 år. Unga ledare som vill fördjupa sig och lära sig mer om hur idrotten och fotbollen är organiserad och hur de som unga kan påverka. Det handlar också om att utveckla sitt eget ledarskap och skapa trygga och utvecklande idrottsmiljöer Utbildningen finansieras av Stockholms Fotbollförbund och ansökan ska vara StFF tillhanda senast den 24 april.
Läs inbjudan till FFL
Läs mer om FLL