Rätt klädda domare ska göra matchmiljön bättre

Ett led i Stockholms FF:s arbete för att uppnå målet en bättre matchmiljö startade i år kampanjen "Tillsammans för en tryggare matchmiljö". Den 5 mars besökte anställda på StFF föreningar som hade bokat en domarkurs för att dela ut ett domakit till de nyutbildade domarna. Igår avslutades utdelning av domarkläder till övriga ungdomsdomare som har gått domarkurs för att döma 7 mot 7- och 9 mot 9-matcher. Vi har träffat ett par av de nyexaminerade domarna.

Nicole 13 årNicole 13 år från Kungsholmen

Vad fick dig att börja döma fotboll?

– Jag har kört fotboll i typ nästan åtta år, men sen kände jag att det var dags att sluta. Men jag vill ändå fortfarande hålla på med fotboll. Då tänkte jag att döma är ett bra sätt att fortsätta och tjäna lite pengar också.

Har du precis börjat nu?

– Jag gick precis kursen och innan har jag bara dömt lite träningsmatcher åt min syster. Jag har min första riktiga match nu till helgen.

Vad tror du är svårat med att döma?

– Det är att hålla koll på allt samtidigt. Man måste hålla koll på båda lagen och alla linjer, allt samtidigt. Det kan bli lite många bollar i luften kan man säga.

Vad är roligast med att döma?

– Själva gemenskapen! Att fortsätta att hålla på med fotbollen och röra på sig.

Har du något mål med att vara domare?

– Det skulle vara kul att bli en känd domare, men just nu är det bara försöka köra regelbundet en match varje helg. Dra in lite pengar.

Har du någon som hjälper dig när du ska ut och döma?

– Min pappa, han är tränare för Hammarby, så han brukar vara med mig ganska mycket.

Mattias 13 år Mattias 13 år från Nynäshamn

Vad fick dig att börja döma fotboll?

Det är kul för att det är något som man gör i fotbollen och så är det kul att tjäna pengar.

Hur länge har du dömt?

Än så länge har jag bara dömt två matcher. På lördag ska jag döma min tredje match.

Har det hänt något specieltt i de här två matcherna som du har dömt?

Den andra matchen var lite enklare för då visste jag lite mer vad jag skulle göra. Då hade jag lite mer koll på vad jag gjorde fel i den första matchen. Då kunde jag rätta till dem till den andra matchen.

Är det någon som har hjälpt dig när du har dömt?

Min mamma har hjälpt mig och ta tid och även sagt till nära jag ska blåsa. Sen har jag fått hjälp av lagledarna i lagen som spelar. De hjälper mig med som har varit fel, så jag kan rätta till det?

Du spelar fotboll i Nynäshamns IF, tänker du annorlunda som spelare nu när du även är domare?

Nej, inte jättemycket. Men det känns bra att man både är fotbollsspelare och domare. Det är ju bra om man slutar med att spela fotboll då kan man ju fortsätta med att vara domare.

Vad tycker du är svårast med att vara domare?

Ibland vet man inte vad man ska döma. Man vet inte exakt vad som är rätt.

Vad är roligast med att vara domare?

Man lär sig mer om fotboll. Man lär sig hur det är att bestämma på planen. Det är jag som tar själva domarbesluten och det är inte publiken eller ledarna, utan det är jag som bestämmer vad som ska ske.

Har du något långsiktigt mål med ditt domarskap?

Inte än, men jag tänker på det. Jag är inte helt säker om jag vill fortsätta sen.

Så här ser domarkitet ut som ungdomsdomarna har fått.

Det är många av våra domare som dömer sina första matcher nu i inledningen av säsongen. Vi behöver alla våra domare, så hjälp våra domare istället för att stjälpa dem.

Tillsammans för en tryggare matchmiljö – för alla

Domarkiten har kunnat delas ut till ungdomsdomare tack vare ett samarbete med Volkswagen Stockholm och adidas.