Beslut om seriespel angående Covid-19

Stockholms Fotbollförbund har under hela pandemin följt de rekommendationer vi har tagit del av och även kommunicerat att beslut kan komma att ändras. Vi har haft direktkontakt med experter, allt för att skapa oss den bästa möjliga bilden av i vilken omfattning vår verksamhet, både träning och match, påverkar smittspridningen. Då Folkhälsomyndigheten under dagens presskonferens tydliggjorde att matcher inom barn- och ungdomsfotboll kan spelas, står StFF:s beslut fast om att inleda spel i våra barn- och ungdomsserier. Däremot ställer vi med omedelbar verkan in tävlingsmatcher för seniorer enligt dagens förtydligande rekommendation från Folkhälsomyndigheten. Där det även står att de avråder från träningsmatcher för vuxna.

Uppdatering 17/4: förtydligande om 50 personers regeln samt spel för F/P2001.
Uppdatering 20/4: Inga spelare födda tidigare än 2002 får spela.

Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten – under dagens presskonferens:

"Vi har tittat på det här med tävlingar och matcher och liknande framförallt för barn- och ungdomar. Där har Riksidrottsförbundet upplevt att det är otydligt. Efter konsultering har vi landat på att det är jätteviktigt att barn och ungdomar är ute och rör på sig. Skillnaderna mellan matcher och tävlingar är inte jättestora. Vi gör nu ett undantag och säger att man får spela matcher i barn- och ungdomsidrott. Men det ska vara så att barnen inte ska komma dit och vara sjuka. Man ska ha rutiner på plats så att det inte blir trängsel på matcherna. 50-personersgränsen gäller även där. Och rutiner för hygien ska finnas."

 • Bara friska och symptomfria deltar i aktiviteter
 • Trängsel mellan människor undviks
 • Det finns goda möjligheter att tvätta händer

Svensk Fotbolls verksamhet under Corona - beslut, riktlinjer och råd (PDF-dokument, 185 kB)

Nedan gäller tillsvidare för StFF:s tävlingsverksamhet:

Barn- och ungdomsserier
(S:t Eriks-Cupen, Kvalserier P15, P16 och P18)

 • Startar som planerat den 17 april.
 • Inga WO-avgifter och man kan lämna obegränsat antal WO under vårsäsongen utan att bli utesluten ur serien.
 • Inga matchflyttningsavgifter. För att vi ska godkänna en matchflytt behöver lagen vara överens om ett nytt datum. Matchen ska spelas innan den 15 juli. Om lagen inte kommer överens om ett nytt datum, döms det lag som ville flytta matchen som förlorare på WO. Om WO lämnas samma dag som matchen skulle spelats faktureras en domaravgift på 300 kr.

Uppdatering 20/4:
Som vi tidigare skrivit (uppdatering 17/4) gick FHM och Svenska FF ut med information om att spelare födda 2002 och senare får delta. I och med detta har vi gjort följande förändringar.

Utdrag ur Svenska Fotbollförbundets riktlinjer:

"SDF och föreningar ska följa Folkhälsomyndighetens föreskrifter med allmänna råd som, med ikraftträdande den 17 april 2020, anger att matcher, träningsmatcher och tävlingar kan genomföras för barn och ungdomar födda 2002 och senare, medan man avråder från tävlings- och träningsmatcher för vuxna."

Uppdatering 17/4
StFF:s verksamhet utgår från att ungdom benämns upp t o m 19 år, d v s spelare födda 2001. Då Folkhälsomyndighetens uppdaterade rekommendationer publicerades igår 16/4 och matcher spelas redan idag 17/4, väljer StFF att låta spelare födda 2001 spela seriespel samt JDM den 17-19 april. På måndag 20/4 återkommer vi med information om vad som
gäller efter helgen.

Vi uppmanar alla lag att ha stor respekt för att en del lag känner oro och inte vill spela.

Övriga serier
(Damer division 3-5, Herrar division 4-7, Veteranserier, Victoria Cup, Stockholm Cup, Stockholmsserien, Damreserver)

 • Seriespelet skjuts upp till den 6 maj.
 • Nytt beslut tas måndagen den 27 april om huruvida serierna startar då eller ej.
 • Vår ambition är att starta den 6 maj och då fortfarande, i de flesta fall, kunna erbjuda dubbelserier.
 • Herrar Division 4, som är beroende av ett nationellt kval första helgen i oktober, kan behövas spelas som enkelserie. Även där tas beslut senast den 27 april, förhoppningsvis tidigare.
 • Inga träningsmatcher med seniorer får spelas.

Tävlingsinformation under corona

FAQ inkl förtydligande kring 50 personers regeln

Om nya rekommendationer eller beslut kommer från myndighet/regering kan Stockholms Fotbollförbunds beslut ändras.