Unga ledare till styrelseuppdrag

Vi har berättat om Pontus Ros i Hässelby och naturligtvis finns det fler föreningar i Stockholm som gör detsamma. Valberedningen i IFK Tumba nominerade två unga ledare till styrelsen och på årsmötet den 10 mars valdes 25-årige Sebastian Tsegay och 20-åriga Marlei Gomez in som suppleanter i IFK Tumbas styrelse.

Hur resonerade då valberedningen med ordförande Björn Kullander i spetsen?
- Marlei och Sebastian har varit aktiva i klubben under lång tid och visat att de är duktiga och ansvarsfulla ledare som både har ett stort fotbollskunnande och ett starkt socialt engagemang. De tar många nya initiativ för att få fler tjejer och killar att spela fotboll, men också för att få med spelare och föräldrar på aktiviteter vid sidan av planen, vilket är viktigt för att allt ska fungera i en förening.

- Genom sitt engagemang och sitt sätt att vara är de båda fina förebilder för alla barn och unga i IFK Tumba Fotboll, inte minst när det gäller att stå upp för föreningens värdegrund. Vi i valberedningen är därför övertygade om att Marlei och Sebastian har mycket att tillföra styrelsen i IFK Tumba. De är inte med i styrelsen för att se och lära utan för att bidra med sin kunskap och sina erfarenheter, menar Björn Kullander.

Björn får medhåll av sin kollega Roberto Maiorana som tillägger att Sebastian har visat ett stort intresse för arbetet med utsatta grupper och därmed bidragit till att ungdomar satsar på idrott. Sebastian är engagerad i arbetet med Tumba United och har bland annat deltagit i genomförandet av Tumbakicken. Lars Sjöberg, tidigare sekreterare i föreningen, säger att Marlei nyligen har fått både IF Kamraternas Ungdomsledarstipendium och IFK Tumba Idrottsallians och Fastighetsbyråns Ungdomsstipendium.

Sebastian TsegayVad säger då Marlei och Sebastian själva?
- Jag vill vara med och påverka på riktigt och därigenom öka mångfalden i beslut som tas i styrelsen, menar Sebastian.

Han känner också att han har kompetens i den nya digitala världen och vill genom detta öka bredden i olika perspektiv. Som ung ledamot i IFK Tumbas styrelse skulle han vilja utveckla den sociala delen i föreningens arbete samt hitta en väg för det sportsliga genom att balansera ambition med bredd.

- Det viktigaste jag kan tillföra till styrelsen, är kunskapen om den dagliga verksamheten då jag spenderar mycket tid ute på planen och har nära kontakt med många av föreningens lag. Jag vill gärna arbeta i styrelsen för att på flera sätt bygga broar mellan klubbens beslutsfattande organ och verksamheten samt att arbeta med utvecklingen av flickverksamheten, berättar Marlei.

Marlei GomezHon kommer även att arbeta för att utveckla värdegrundsarbetet, något hon brinner för. Marlei är även utbildare i "Barnens Spelregler".

Avslutningsvis vill Marlei tillägga att hon och Sebastian kan, som representanter från en yngre generation med andra perspektiv, kompletterar övriga styrelsens gedigna erfarenheter.

Har din förening unga ledare som ni vill ska gå nästa omgång av utbildningen Framtidens Fotbollsledare? Läs infofoldern och anmäl era deltagare senast den 24 april. Har du frågor? Kontakta Kicki Bellander på kicki.bellander@stff.se eller 08-444 75 57.

Spelarfoto: Tomas Berg