Nya spelregler i Stockholmsfotbollen – del 6

I vår serie om de nya spelregler som införs på distriktsnivå till säsongen 2020 har vi idag kommit till den sjätte nyheten. Idag handlar det om igångsättande av spel och framförallt vid en inspark.

Totalt är det 23 nya regler som införs till årets säsong. Vi kommer börja med att presentera de sex regelförändringarna som har mest påverkan på matcherna. Innan seriestart kommer vi att lägga upp en lista med alla Regelnyheter.

För att det inte ska bli någon korvstoppning med alla regler på en gång har vi valt att presentera de viktigaste var för sig. Den sjätte och sista regelförändringen med stor påverkan handlar om igångsättande av spelet och framföralltnär spelets sätts igång med en inspark:

Igångsättande av spel

Bollen behöver inte längre lämna straffområdet vid igångsättande av spel

  • Vid alla fasta situationer är bollen i spel när den blivit sparkad och tydligt rör sig.
  • Vid situationer i straffområdet ska motspelare till laget som ansvarar för igångsättandet vara utanför straffområdet tills spelet är återupptaget.
  • OBS! Detta gäller inte 7 mot 7-fotboll eftersom det är målvaktsutkast som gäller där.

Förklaring till bilden:

Målvakten i lag A ska utföra insparken. Spelarna i lag A får befinna sig i straffområdet och ta emot bollen i straffområdet. Spelarna i lag B ska befinna sig utanför straffområdet.

Om lag A väljer att sätta igång spelet medan spelarna i lag B är på väg att lämna straffområdet så är det godkänt. Får lag A då en snedträff och spelar bollen till en spelare i lag B som befinner sig i straffområdet får denne ta emot bollen och spela på.

Läs även:

Del 1 – Ledare kan visas gula och röda kort på bänken

Del 2 – Slantsingling: välja sida eller boll

Del 3 – Nedsläpp

Del 4 – Handsregeln

Del 5 – Murbildning

Tips