Beslut angående Stockholms Fotbollförbunds seriespel

Stockholms Fotbollförbund (StFF) följer alla presskonferenser Folkhälsomyndigheten (FHM) håller och tar del av alla FHM:s rekommendationer. Vi har dialog med Svenska Fotbollförbundet (SvFF) och tar del av deras rekommendationer och information. StFF:s ledningsgrupp har dagliga möten där vi tar beslut om utbildningar, möten, distriktslag och matchspel. Dessa möten fortgår under hela Corona-pandemin. Seriespelet är på väg att inledas och nedanstående beslut gäller tills vidare, men omprövas vid nya rekommendationer från FHM.

S:t Eriks-Cupen, Veteranserier, Damreserver, FJ19
(serier utan upp- och nedflyttning)

 • Spelar enligt publicerat spelschema
 • Om något av lagen inte vill spela blir det WO utan avgift. Fler WO kan lämnas utan att laget bli uteslutet ur serien. Om laget inte har för avsikt att spela, måste StFF meddelas tre arbetsdagar innan utsatt matchtid för att laget ska vara säkra på att slippa domaravgiften. Om inget lag vill spela döms matchen som dubbel WO.
 • Matchflyttar godkänns bara som matchflyttar förutsatt att båda lagen är överens och ny matchtid är inbokad så att matchen genomförs innan den 15 juli. Vi har tyvärr ingen möjlighet att flytta fram alla matcher till hösten.
 • Utdragningsavgift kommer debiteras om lag drar sig ut helt, men man kan lämna WO till alla vårens matcher via mejl, då utan avgift.

Damer div. 3-5, herrar div. 4-7, Stockholmserierna, kvalserierna P2002, P2004, P2005
(serier med upp- och nedflyttning)

 • Spelar enligt publicerat spelschema
 • Om något av lagen inte vill spela, och lagen inte lyckas komma överens om en matchflytt enligt nedan, blir det WO utan avgift. Fler WO kan lämnas utan att laget blir uteslutet ur serien. Om man inte har för avsikt att spela, måste laget meddela StFF senast tre arbetsdagar innan utsatt matchtid för att vara säker på att slippa domaravgiften. Om inget lag vill spela döms matchen som dubbel WO.
 • Matchflyttar godkänns bara förutsatt att båda lagen är överens och ny matchtid är inbokad så att matchen genomförs innan den 15 juli. Vi uppmanar alla lag att ta stor hänsyn och acceptera matchflyttar.
 • Vid sällsynta fall kan lagen komma överens om en matchflytt väldigt nära inpå tänkt matchdatum. I dessa fall har lagen två dagar på sig efter tänkt matchdatum att komma överens och boka nytt matchdatum. Om inte överenskommelse nås, döms det lag som ville flytta matchen som förlorare på WO. Ingen WO-avgift tas ut.

Varför spelas distriktsserier när SvFF ställer in förbundsserier?

SvFF ställer in förbundsserierna och rekommenderar distrikten att överväga en framskjuten seriestart. StFF har övervägt detta noga och kommit fram till ovanstående beslut.

Huvudargumentet till att förbundsserierna ställs in, är att vi inte ska resa inom landet. I högre serier spelar även rekommendationen om en folksamling på max 50 personer in. Vi anser att våra serier varken bidrar till resandet i landet eller har 50 åskådare.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att idrott ska fortgå och att det är bra för folkhälsan. Vårt beslut tar avstamp i denna rekommendation.

Fysisk aktivitet är bra för folkhälsan, idrott och träning ska därför fortsätta, anser Folkhälsomyndigheten. Träningar, matcher eller lokala cuper behöver inte ställas in med anledning av epidemin, och gym, simhallar och idrottshallar kan hålla öppet.

Starka rekommendationer

 • INGEN ska spela med minsta lilla symptom. Oavsett om det är träningsmatch eller seriefinal!
 • Ha gärna samlingar utomhus, både innan och efter match samt träning
 • Det är viktigare än vanligt att inte dela vattenflaskor
 • Ha en bra dialog med era motståndare. Ta stor hänsyn om motståndarna vill flytta matchen. Försök komma överens.

Vi är i ett svårt läge där vi på bästa sätt måste försöka bidra till att minimera riskerna för smittspridning, och samtidigt ta ansvar för folkhälsan.

Vi är övertygade att fotbollen och idrotten kan vara en av många vägar genom den situation vi befinner oss i, vilket också Folkhälsomyndigheten betonar.

Kan vi tillsammans, på bästa sätt, genomföra vårsäsongen med ansvar för varandra och varandras hälsa så kan vi gå stärkta ur detta.

Skulle situationen förändras och andra råd och direktiv meddelas från myndigheterna kommer vi givetvis ompröva vårt beslut.

Förbundsordförande
Lars Ekholmer
Distriktschef
Andrea Möllerberg

Läs StFF:s sammanställning kring Covid-19