Årsberättelsen 2019 – distriktslagen

Utbildningskonceptet för distriktlags-verksamheten är att det ska finnas en röd tråd genom hela verksamheten när spelaren är 14-17 år för att utbilda och skapa ett brett kunskapslyft. Under 2019 genomfördes följande aktiviteter för respektive årskull.

POJKAR/FLICKOR 14 ÅR (FÖDDA 2005)

I enhetlighet med svensk fotbolls inriktning om att ingen selekterad förbundsverksamhet sker före 15-års ålder är distriktslagsverksamheten under 14-års året i första hand koncentrerad på scouting, nätverkande och kommunikation inom kullen. Under säsongen har distriktsförbundskaptenerna (DFK) bevakat cuper, träningar och matchspel. Med ett spelarantal som på flicksidan är runt 1 000 spelare och motsvarande 3 500 på pojksidan har dock StFF dispens att genomföra första samlingen i säsongsbrottet i november. 74 tjejer och lika många killar kallades till samlingar på Stockholms Fotbollförbund med träningar på planer i Solna.

Öppen träning för flickor födda 2005.

Under 2019 genomfördes också Öppna träningar för flickor och pojkar födda 2005. Fyra träningar på våren och fyra under hösten. Till dessa träningar var anmälan öppen för alla spelare födda 2005 och totalt deltog runt 450 spelare i verksamheten. Med ett spelför-ståelseinriktat och återkommande träningsupplägg leddes träningarna av DFK och instruktörer medan föräldrar fick information om kvällen, Stockholmsfotbollen och den fas i karriären spelarna är på väg in i.

POJKAR/FLICKOR 15 ÅR (FÖDDA 2004)

Svenska Fotbollförbundet (SvFF) arrangerar varje år Utvecklingslägret i Halmstad för distriktets främsta 15-åringar. Varje distrikt är representerat av 16 spelare (14+2).

Distriktslag pojkar födda 2004.

På flicksidan hade StFF förmånen att få supporta Gotland som till slut bara hade två spelare med vilket gav ytterligare 14 Stockholmstjejer chansen till bra utbildning och givande dagar i Halmstad med tre matcher och ännu fler träningar per lag. Båda flicklagen liksom pojklaget visade upp en fin fotboll som lag vilket bidrog till att åtta flickor och sju pojkar gjorde sin landslagsdebut i samband med de första landskamperna för kullen. Anmärkningsvärt var hela nio klubbar representerade i pojkarnas 16-mannatrupp där Tullinge TP, Gustavsbergs IF och Ösmo GIF FK stack ut lite extra. De 30 Stockholmstjejerna kom från hela elva föreningar!

POJKAR/FLICKOR 16 ÅR (FÖDDA 2003)

StFF deltog såsom de senaste sju åren i distriktslagsturneringen Gestrikecupen i Gävle men mycket av året kom att handla om deltagande i Svenska Fotbollsförbundets Regionala Läger. På flicksidan vänder lägret sig till spelare som inte landslagsdebuterat genom ett bredare format än den ordinarie landslagsverksamheten. På pojksidan är de regionala lägren riktade mot spelare som inte tillhör en s k "4-5-stjärnig akademiverksamhet". I distriktet finns fyra föreningar på den nivån. (AIK, BP, Djurgården och Hammarby). Från de övriga, runt 165 föreningar i distriktet med barn- och ungdomsverksamhet har under året totalt 38 tjejer från sju klubbar samt 31 killar från 15 klubbar deltagit i den regionala landslagsverksamheten och så många som tre tjejer och fyra killar "sneddade över" till ordinarie landslagsläger den vägen!

Flickor och pojkar födda 2003 på väg till rosornas ö.

På hösten inleddes gruppspelet i distriktslagscuperna ägde rum i Visby. Pojkarna vann sin grupp efter seger med 12-0 mot arrangerande Gotland och sedan seger 3-0 mot Uppland.

Flickorna spelade också mot Gotland med samma resultat som pojkarna för att sedan slå Uppland med 6-0. I nästa runda (januari 2020) väntar för pojkarna ett returmöte med Uppland och sedan Gestrikland. Flickorna möter också Gestrikland men tar sig först an Västmanland.

POJKAR/FLICKOR 17 ÅR (FÖDDA 2002)

Både flickorna och pojkarna tog sig vidare till slutspelet på Bosön. Efter att vänt ett underläge med 0-3 mot Västmanland tog sig tjejerna sig vidare från både gruppen och senare semifinalen mot Västerbotten. I finalen som spelades i samband med 15-åringarnas utvecklingsläger förde Stockholm spelet mot ett välorganiserat och spetsigt Östergötland men lyckades inte omsätta bollinnehavet i målfabrikation och föll därmed mot en skicklig motståndare.

Distriktslag flickor födda 2002.

Pojkarna föll ur slutspelsgruppen på grymmast tänkbara sätt efter att Västmanland kvitterat med en frispark i krysset i 97:e minuten i helgens sista match. I maj månad deltog tio spelare från lika många klubbar i SvFF:s regionala matchläger på Bosön.

INFÖR 2020

Under 2019 har distriktslagsverksamheten omarbetats i delar. Fokus har legat på att så långt det är möjligt skapa en enhetlighet i verksamhet mellan flickor och pojkar. Tydliga strukturer för spelarutbildningen, utvecklade strategier för nätverk, kommunikation och scouting, kalenderanpassningar samt nya inslag såsom internationellt motstånd är andra exempel på förändringar som ska göra distriktslagsverksamheten ännu bättre.

Läs hela årsberättelsen (PDF-dokument, 11,0 MB)