Världspremiär för robotiserat konstgräsunderhåll

I solsken och några plusgrader driftsatte på torsdagen projektet SmartFields den första roboten för underhåll av konstgräsplaner. Skytteholms IP som är projektets testbädd var den första fotbollsplanen som fick känna på att bli borstad och harvad av den nya innovationen.

Projektet SmartFields ska utveckla en test- och demonstrationsmiljö för ny och kommande teknik inom underhåll av konstgräsplaner. Testbädden har etablerats på Skytteholms IP med Solna stads underhållsavdelning tillsammans med Stockholms Fotbollförbund som ansvariga för etablering och utvärdering.

Stockholms FF representades av ordförande Lars Ekholmer och projektledaren Robin Johansson. På plats fanns även representanter för företagen bakom roboten, ordförande i Solna stads fritidsnämnd, tjänstemän på Solna stad och en del övriga intresserade.

Den nya roboten ska kunna harva, borsta, fånga upp metallföremål med en magnet samt även löv och skräp. Harvningen gör att granulaten (de små plastkulorna) på planen inte ska tryckas ihop på botten av konstgräsplanen. Borstningen gör att konstgrässtråna håller sig upprätta vilket är viktigt för att bollen ska rulla så likt på en naturgräsplan som möjligt. Vid borstningen samlas även övrigt material upp som inte ska finnas på planen.

Robotens drivs av vanliga bilbatterier och styrs av en GPS, men den känner även av linjer och kan mäta sträckor. Att underhålla en plan tar ungefär 3-4 timmar och en batteriladdning räcker till två fullstora planer. Säkerheten är viktig och roboten har därför olika system för att inte köra på föremål och människor.

Kostnaden för de robotar som kommer att testas i projektet ligger på 250 000 - 600 000 skr.

– Robotisering kommer att vara en förutsättning för att klara av det utökade underhållsarbete som ur miljösynpunkt kommer att krävas framöver, berättar projektledaren Robin Johansson.

– Vi behöver hitta smarta lösningar som på ett effektivt och ekonomiskt sätt hjälper oss att ta hand om våra fotbollsplaner, spår Robin Johansson

Den 2 april kommer StFF tillsammans med Solna stad hålla en erfarenhetskonferens med redovisning av alla tester av robotar och andra innovativa underhållslösningar. På konferensen kommer även nya ifyllnadsmaterial som är på väg in på marknaden och konstgrässystem som inte kräver något ifyllnadsmaterial att behandlas.

Projektet SmartFields medfinansieras av Naturvårdsverket genom Beställargruppen Konstgräs.

För mer information kontakta:
Robin Johansson
070-322 85 08
robin.johansson@stff.se