Slutspel i distriktsungdomsturneringar

I helgen arrangerar Stockholms Fotbollförbund slutspel i Cup Kommunal och Distriktspojkturneringen för distriktslag F03 respektive P03. Matcherna spelas på Bosön och motståndare för F03 är Västmanland och Gestrikland samt för P03 Uppland och Gestrikland. Vi har fått en pratstund med lagens distriktsförbundskaptener inför helgens spel.

Vi inleder med att kolla läget med Eleonor Lundgren, som tillsammans med Mathias Modin och Olivia Waller, är distriktsförbundskapten för Stockholms F03.

I gruppspelet i november mötte F03 Gotland och Uppland och vann bägge matcherna med en total målskillnad på 18-0. Vad fungerade bra i ert spel där?
- Vi spelade bra över hela planen och lyckades äga mycket boll och hålla uppe ett bra bolltempo. Alla spelare var delaktiga och vi fyllde på med många spelare offensivt samtidigt som vi gjorde det defensiva jobbet bra. Vi kunde snabbt vinna tillbaka bollen om vi tappade den och släppte till få målchanser bakåt.

Eleonor Lundgren- Vi lyckades också få hål på motståndarna relativt tidigt i matcherna vilket gjorde att vi kunde vara avslappnade och spela vårt spel utan stress. En styrka var också vår bredd, alla spelare fick mycket speltid och vi kunde göra många byten utan att vår spelkvalitet försämrades. Positivt också att se att vi hade många spelare som tog sig in i målprotokollen, berömmer Elenor Lundgren.

Som förberedelse inför helgens slutspel, har F03 haft en heldag på Bosön i söndags. Den uttagna truppen innehåller ett par landslagsspelare som också hade läger i helgen.

- Det är i sig positivt, men också synd att de inte var med oss i de sista förberedelserna. Många spelare hade tuffa träningsveckor i ryggen och var rätt slitna, så fokus blev mest på att träffas igen och ha skoj, säger Elenor Lundgren.

Hur har ni resonerat kring laguttagningen?
- Vi har haft en spelidé sedan den första träningsmatchen för snart tre år sedan som vi följer. Vi har många spelare som gillar att spela centralt i banan, därför valde vi att spela med en 4-3-3 uppställning eftersom det ger flera centrala positioner. Vi vill ha ytterförsvarare som gillar att fylla på offensivt, men samtidigt är duktiga defensivt. Vi har också många spelare som är väldigt duktiga med boll och därför är det naturligt att vi vill ha stort bollinnehav i våra matcher. Vi uppmanar våra spelare att våga och att vilja vara delaktiga i spelet och vill att alla spelare är delaktiga i både anfall- och försvarsspel. Vi har vissa ramar hur vi vill spela, men uppmanar till att spelarna ska använda sin kreativitet i det offensiva spelet.

- Vi har ett angenämt besvär med att ta ut lag eftersom vi har så många duktiga spelare i Stockholm. Det är också väldigt jämt mellan flera spelare och då kan det vara vilken position eller vilken spelartyp vi tycker behövs bäst i nuläget som blir utslagsgivande, menar Eleonor Lundgren.

Vad vet ni om motståndarna Västmanland och Gestrikland?
- Vi har mött båda lagen tidigare, Västmanland våren 2018 och Gestrikland våren 2019. Västmanland slog vi med 3-1 och de gav oss en riktigt bra match. Jag vet att de har ett par duktiga spelare med landslagsmeriter och spetskompetens som vi får se upp med. Gestrikland lyckades vi också besegra och de var då väldigt starka i närkamperna och tvingade oss att höja vår nivå både i duellspelet och i att hålla vårt bolltempo, säger Eleonor Lundgren.

Vad har ni för förväntningar på lagets prestation?
- Vi förväntar oss att laget ska spela en fin fotboll där vi försöker att ha stort bollinnehav och tålamod. Vi förväntar oss att ha spelare som är spelsugna och vill vara delaktiga i spelet samt att laget gör sitt yttersta i varje moment av matchen. Vi hoppas såklart att vi ska lyckas ta oss vidare till nästa steg i cupen, men det kommer inte att bli lätt. Vi har hög kvalitet i laget och om alla gör sitt yttersta så tror jag att vi trots bra motstånd ändå har goda chanser att avancera, säger Eleonor Lundgren.

P03:s distriktsförbundskaptener är Mats Lanneborn, Pelle Duveblad och Emil Grändås. Vi fick tag på den sistnämnda för att kolla läget så här dagarna innan helgens slutspel.

P03 mötte Gotland och Uppland i gruppspelet och vann klart bägge matcherna. Vad tar ni med er därifrån?
- Vi tar med oss mycket från den helgen. Vi bekräftar återigen något vi redan visste, att vi tycker om att vara tillsammans, vilket visar sig både utanför och på planen. Vi är skickliga framåt med hög nivå både individuellt och som lag, men har lite svårare defensivt när vi tvingade möta lag som skruvade på sin taktik och på så sätt ändrade matchbilden. Något vi tog med oss och ska vara bättre förberedda på framöver, lovar Emil Grändås.

Emil GrändåsHur har ni förberett er inför helgens slutspel?
-Vi har haft en heldag på Bosön där vi framförallt jobbade med hur vi kan förändra taktik beroende på resultat och matchbild. Annars tycker jag att vi under längre tid har känt oss väl förberedda för vad som krävs när vi ses. Både kring förberedelser och på plan, säger Emil Grändås.

I truppen finns så många som tolv föreningar representerade! Vilka möjligheter och utmaningar ser ni i det?
- Det viktiga i den frågan tror jag egentligen inte är vilka fördelar eller utmaningar det ger. Snarare är det ett kvitto på hur bra jobb det görs av klubbarna i Stockholmsområdet. Många klubbar erbjuder fantastiska möjligheter att utveckla skickliga fotbollsspelare och potentiella elitspelare, vilket jag tycker är riktigt kul att se, berömmer Emil Grändås.

Vad vet ni om motståndarna Uppland och Gestrikland?
- Uppland mötte vi senast på Gotland och fick med oss en 3 - 0 seger. Vi öppnade den matchen på ett fantastiskt sätt och gjorde tre tidiga mål. Efter det fick vi försvara oss mot ett mycket skickligt spelande Uppland, som också var taktiskt duktiga och vågade ständigt ändra taktik för att skapa framåt. Den matchen vet vi blir grymt tuff! Men jag hoppas och tror vi är väl förberedda. Gestrikland har vi sämre koll på, svårt att säga riktigt var de står, men vi räknar med tufft och välorganiserat motstånd, säger Emil Grändås.

Vad har ni för förväntningar på lagets prestation?
- Jag har alltid väldigt höga förväntningar på mina lag, framförallt förväntar jag mig hundraprocentiga arbetsinsatser och med det kommer förhoppningsvis även resultat. Jag hoppas se spelare som vågar spela sitt spel, och njuter av utmaningen av den här typen av match, avslutar Emil Grändås.

Stort lycka till, F03 och P03!

Matchschema
Fre 24/1 kl 16.30 Stockholm-Uppland (P03)
Fre 24/1 kl 19.00 Stockholm-Västmanland (F03)
Lör 25/1 kl 13.30 Uppland-Gestrikland (P03)
Lör 25/1 kl 16.00 Västmanland-Gestrikland (F03)
Sön 26/1 kl 11.00 Gestrikland-Stockholm (P03)
Sön 26/1 kl 13.30 Gestrikland-Stockholm (F03)

Läs om gruppspelet på Gotland

Här hittar du lagens spelartrupper

Läs mer om distriktsungdomsturneringarna på svenskfotboll.se