Los Ché IF och Skå IK nya i seriespel

Antal anmälda seniorlag till seriespel ökar för första gången på länge och några lag som är nya, är Skå IK i damernas division 5 samt Los Ché IF i sjuan för herrar. Bägge lagen gör efter många års frånvaro comeback i seriespel. Medan Los Ché siktar in sig på att röra på sig och ha roligt, är Skås tanke med sitt damlag att slussa upp yngre spelare för att få dem att spela längre i klubben.

Daniel Leikun är Los Ché IF:s kassör och spelande tränare, han startade även laget 2009. Från början var laget ett kompisgäng som spelade i Korpen. Under åren har spelare tillkommit, bland annat genom annonsering och värvning av spelare.

- Vi har spelat i division 7 en gång tidigare, under 2011, men efter det har vi hållit oss till Korpen. Nu vill vi spela en lite seriösare fotboll och gör comeback i division 7, säger Daniel Leikun.

Har ni en målsättning?
- Vår målsättning är främst att röra på oss, ha roligt och spela så bra som vi kan. Om vi kan gå upp till division 6 och lyckas etablera oss där vore det roligt, tycker Daniel Leikun.

Daniel kan inte bjuda på någon kuriosa om laget, men hälsar att spela och verka i Los Ché, lämnar ingen oberörd, det kan han garantera!

Skå IK:s fotbollssektion växer och klubben beslutade sig att inför 2020 ta in en sportchef på deltid och valet föll på Johan Fogelklou som tidigare varit ansvarig för fotbollsskolan, knatteskolan och ifjol var biträdande sportchef. En av hans prioriterade uppgifter var att se över flick- och damverksamheten.

- I Skå IK har vi under alla år, haft svårt att få upp lag till 11 mot 11-spel då vi är en ganska liten klubb. Inför 2020 växer vi med sju lag och närmare 150 nya spelare och med ett damlag ser vi möjligheten för våra spelare att gå hela vägen från knatteskolan till damlaget. För klubben är det viktigt med ett representationslag på damsidan för att de yngre tjejerna ska få ett lag att se upp till och att då ge dem en sporre att fortsätta spela fotboll, säger Johan Fogelklou.

Sagt och gjort, tillsammans med Skå IK Fotbolls ordförande Robert Svensk, tog Johan Fogelklou initiativet till att starta ett damlag.

- Efter att vi gick ut med idén till några som vi hade på känn var intresserade och responsen var riktigt bra, så har jag fortsatt att driva projektet med uppstartsmöten, provträningar och marknadsföring. Det finns flera spelare i laget som har varit drivande och verkligen hjälpt till att få ihop en tillräckligt stor spelartrupp för att kunna anmäla oss till seniorserie. Men det skulle inte skada att bli några fler, hälsar Johan Fogelklou.

Laget består av ett gäng som var verksamma i Skå IK:s damlag i början på 2000-talet, en del nyinflyttade till Ekerö med fotbollsbakgrund samt en del tjejer som de senaste åren spelat i flicklag i Ekerö IK eller framförallt i Skå IK.

- Vi har även fått tag på spelare genom marknadsföring via sociala medier och på vår hemsida. Sedan har spelarna själva varit väldigt duktiga på att få in spelare genom sina kontakter, säger Johan Fogelklou.

Vilken är lagets målsättning?
- Målsättningen är egentligen att Skå IK under många år framöver ska kunna klara av att driva ett damlag i seriespel och att vi vill ha ett lag för de yngre att se upp till. Vi har länge pratat om att vårt lag med tjejer födda 2006 och 2007 är det nya damlaget, då de har en stor spelartrupp med duktiga spelare och fantastiskt bra och engagerade föräldratränare.

- Men eftersom vi har lyckats starta ett damlag redan nu, hoppas vi att de äldre tjejerna i laget orkar spela ett par år för att sedan kunna fylla på med tjejer från F06-07 laget. Efter det blir det naturligt att flytta upp tjejer från kommande årskullar som vi hoppas kunna hålla kvar i klubben. Målsättningen rent sportsligt denna säsong är en mittenplacering i division 5, säger Johan Fogelklou.

Skå IK:s damlag består av spelare som har ett åldersspann på 15-45 år och många av dem har inte spelat fotboll på 10-15 år. Fantastiskt roligt med comeback av både spelare och av klubbens damlag.

Vi välkomnar Los Ché IF och Skå IK till Stockholmsfotbollens seriespel och önskar lagen lycka till!