Distriktslagen F04 och P04 till Åland

På fredag beger sig Stockholms distriktslag F04 och P04 till Åland för ett utvecklingsläger. Helgen innehåller både träningar, teori och matcher mot åländska lag. Det är totalt 42 uttagna spelare från hela 21 föreningar.

Varför det blev Åland som destination för 04-distriktslagens utvecklingsläger istället för Gävle, dit tidigare kullar har åkt för att spela en Future Cup mot andra distrikt från Sverige, handlar mest om att testa ett annat nytt koncept. Stockholms Fotbollförbunds spelarutbildare på flicksidan, bördig från just Åland, Caroline Sjöblom förklarar.

- Efter utvärdering av cupen och motstånd, har vi beslutat att testa detta då vi möter internationellt motstånd och gör det tidigare under säsongen. Syftet med att åka iväg på detta läger redan i januari är att minska krocken med klubbarnas egna verksamhet samt att spetsa till med att möta motstånd från ett annat land.

Håkan Pontén Andersson, spelarutbildare för P-04, fyller i.
- Åland ligger bra till och har en fin inomhusanläggning på Eckerö. Vår ambition är att flera av våra spelare ska få en upplevelse av internationellt motstånd och att resa tillsammans likt det landslaget gör när de åker på matchläger utomlands. Vi vill att vårt upplägg ska vara så likt som möjligt och denna gång gör vi det även tillsammans med tjejerna i samma ålder.

Caroline SjöblomVilket är då syftet med lägret?
- Det är spelarutbildning och vi fortsätter att jobba vidare enligt vårt ramprogram som är baserat på en progression av spelarutbildning. Vissa spelare har varit med från början, medan ett par andra är relativt nya, därav sker det en hel del repetition utifrån spelets skeden och vilka principer vi vill använda när Stockholms distriktslag spelar matcher. Sedan är en viktig del att vi vill att spelarna ser detta som ett kul äventyr mitt i Östersjön, menar Caroline Sjöblom.

- Det är ett matchläger och vi åker med 24 spelare och kör två matcher. Vi vill se fler spelare i distriktet än de som tidigare har varit med i verksamheten under det första året. Vi har ett uppdrag att ta ut 21 spelare från Stockholm till det regionala landslagsläger som äger rum i februari månad. Regionala läger är till för de spelare som inte tillhör de 4-5 stjärniga akademierna eller som tidigare har varit kallade till det ordinarie landslaget för åldersklassen. Vi åker med spelare från 16 föreningar vilket också är både kul och unikt, då är alltså våra stora klubbar borträknade, säger Håkan Pontén Andersson.

Hur är träningarna upplagda?
- Vi är framför allt på plats för att spela matcher, men vi kommer att träna två pass med inriktning på vårt arbets- och spelsätt, det vi förhåller oss till och som vi utbildar spelare i, både i den här årskullen och alla andra. Det handlar om hur vi arbetar i fotbollens skeden, anfall-försvar, omställning-kontring, komma till avslut och förhindra avslut, säger Håkan Pontén Andersson.

- Tjejerna kommer att träna på speluppbyggnad och hur vi ska komma till målchans i matcher. En hel del repetition från tidigare, framförallt liknande det vi gjorde i Halmstad på Utvecklingslägret, men även en viss progression då vi har lagt till ett par principer för att utmana spelarnas lärande, berättar Caroline Sjöblom.

Håkan Pontén AnderssonVilka spelar ni matcher mot?
- P04 möter Jomala IK som är ett lokalt blandlag med spelare födda 03-04. Matchbilden kommer med säkerhet vara till vår fördel i den meningen att vi kommer vara spelförande. Det är också tanken eftersom vårt stora fokus är att skaffa oss en bild av spelarna och då är det bra om vi har mycket bollinnehav i matchen. Vi spelar inte i syfte att till varje pris vinna matchen utan vi vill se spelarna i så många aktioner som möjligt, förklarar Håkan Pontén Andersson.

- F04 kommer att spela mot ett åländskt lag denna gång. Tanken var att vi skulle möta ett finskt regionlag, men vi fick återbud precis innan jul. Förhoppningsvis är detta något som vi kan bygga vidare på och skapa samarbete vad det gäller finska regionlag, säger Caroline Sjöblom.

Hur är trupperna sammansatta?
- F04 åker med 18 spelare varav det i dagsläget är de vi anser ligga längst fram i utvecklingen i den här årskullen. Spelare som har representerat landslaget under 2019 har inte kallats till denna samling, säger Caroline Sjöblom.

- P04 åker med en trupp med två spelare/position. De flesta av spelarna känner inte varandra sedan tidigare mer än att de kanske har mött varandra på planen någon gång. Det blir en utmaning för oss ledare att få ihop det till ett lag på ett så bra sätt som möjligt. Kort och intensivt, men så lärorikt som möjligt, tror Håkan Pontén Andersson.

Stockholms spelarutbildare ser fram emot helgens utvecklingsläger.

- Förhoppningen är att detta ska bli ett riktigt häftigt läger som vi kan göra om med nästa ålderskull, antingen till Åland eller till en annan internationell ort, kommenterar Caroline Sjöblom.

- Det är en helt ny grej och i den meningen ska det bli kul och spännande. Vi utvärderar så klart efteråt för att se om det är något vi ska fortsätta med, avslutar Håkan Pontén Andersson.

Stort lycka till alla spelare och ledare! Följ distriktslagens utvecklingsläger på StFF:s Instastories där spelarna själva uppdaterar. Instagramkonto: stockholmsfotboll_forbund