”Är du lagledare eller?”

Vi har förhållandevis få kvinnliga tränare i distriktet och som en del i att råda bot på det, har StFF initierat ett kvinnligt nätverk. Till premiärkvällen för StFF:s tränarforum för kvinnor, kom tjejer som nyligen har genomfört Tränarutbildning C. Alla medverkande var oerhört nöjda med kvällen och överens om att behovet av nätverket är stort.

StFF:s Annelie Norén är ansvarig för utveckling inom flick- och damfotboll i distriktet. Hon är projektledare för detta nystartade nätverk.

Annelie Norén- Mina förväntningar på nätverket är att vi ska hitta ett forum där vi tillsammans kan stötta, hjälpa och lära oss av varandra och sprida det viktiga arbete vi alla gör på hemmaplan till fler fotbollsintresserade. Förhoppningsvis förgrenar vi oss i fler forum för att sprida de goda exempel som vi faktiskt är och det grymma jobb som görs på alla olika håll, berömmer Annelie Norén.

Vad tycker du om den första träffen?
- Jag är otroligt nöjd! Jag blir så underbart glad i själen när det sitter 20 häftiga, duktiga och entusiastiska tjejer i samma lokal och bara sprider en massa härlig energi. Peppen gör att jag känner ännu mer att nu jäklar kör vi!

Varför behövs ett kvinnligt nätverk för tränare inom Stockholmsfotbollen?
- Det finns så mycket att vinna på att bli än mer jämställda och så klart jämlika i vårt arbete inom fotbollen på alla plan och det här är ett litet steg mot det. Det är verkligen så att det är deltagarna som gör kvällen och det bevisades igår igen, säger Annelie Norén.

Carina Sondal tränar ett lag i Ingarö IF och fick höra talas om nätverket från en tränarkollega i föreningen. Hon bestämde sig för att tacka ja till den första träffen.

- Jag känner mig ofta ensam som kvinna i klubben, både som tränare och som ledamot i ledningsgruppen. Eftersom jag dessutom tränar ett pojklag, där det är ännu färre kvinnor, blev jag glad över möjligheten att träffa andra kvinnliga ledare vid en sådan här träff, säger Carina Sondal.

Carina Sondal och Saga OlssonÄven Saga Olsson i Boo FF nappade på erbjudandet. Hon är både spelare och tränare i sin klubb.
- Jag har aldrig haft en kvinnlig tränare och har bara killar runt mig i fotbollsmiljön så jag ser detta som en chans att träffa andra tjejer i samma situation, säger Saga Olsson.

Både Carina och Saga var väldigt nöjda med premiärträffen som mestadels handlade om att lära känna varandra, ta reda på medlemmarnas behov och att ta del av en inspirationsföreläsning med StFF:s spelarutbildare Caroline Sjöblom som också är en av två huvudansvariga tränare för AIK:s damlag i Elitettan.

- Kvällen gav mycket och det var intressant att Caroline belyste det kvinnliga perspektivet i en ledarstab, säger Carina Sondal.

- Caroline tog upp helhetstänket och är duktig på att ta initiativ och föra fram sin åsikt i sitt ledarskap, tycker Saga Olsson.

Caroline SjöblomDeltagarna var överens om att det finns ett stort behov av ett kvinnligt nätverk inom Stockholmsfotbollen och lovordade StFF:s initiativ.
- Vi behöver stötta och ge varandra verktyg för att klara tränarskapet på bästa sätt, även prata av oss, tycker Saga Olsson.

- För att vi ska bli fler kvinnliga ledare inom fotbollen, behöver vi stötta varandra och ett sådant här forum gör det möjligt, säger Carina Sondal.

Deltagarna fick frågan om vad de önskar få ut av nätverksträffarna och förslagen var många, bland annat att göra studiebesök tillsammans och att få ta del av föreläsningar, både praktik och teori samt diskussioner. Nästa tillfälle är Stockholmsfotbollens Tränarsymposium, därefter frukostmöte och besök på en dammatch inklusive matchgenomgång av initierade gäster.

- Tanken är att inleda ett nätverk med de deltagare som finns med nu och skapa formerna för det. Och sedan bjuda in fler tjejer då vi är medvetna om att behovet är stort, konstaterar Annelie Norén.

Att konstant behöva svara på frågan om man som kvinna inom fotbollen är lagledare - ska inte behövas. Det ska inte vara självklart att männen är huvudansvariga tränare och kvinnorna administratörer. Vi behöver bli fler kvinnliga tränare som vågar ta plats och förändra synen på tjejer inom fotbollen.