Futsal på frammarsch

Futsalsäsongen är igång och det är många lag som har charmats av denna relativt nya form av fotboll. Efterfrågan växer lavinartat och ett av de lag som har upptäckt tjusningen med futsal är Viggbyholms F15-17-lag.

Viggbyholms F15-17 består av 33 spelare och en ledarstab på fem personer, där Åsa Wild är huvudtränare.

- Vi är ett sammansvetsat gäng som gärna hittar på saker tillsammans, både på och utanför planen. Vi är öppna för nya utmaningar och för att bryta av fotbollssäsongen, som nu för tiden pågår året om, valde vi en satsning på futsal. Vi behövde göra något nytt och efter att ha sett svenska mästarinnorna Falcao Futsals matcher, ville spelarna testa just futsal, berättar Åsa Wild.

Falcaos profiler har inspirerat "Viggans" tjejer och ett par av spelarna har gästtränat laget samt att tidigare tränaren Luciano Lorca kontinuerligt kör futsalpass med "Viggan".

- Futsal är enligt min mening, något annat än inomhusfotboll och tjejerna vill verkligen lära sig futsal från grunden. Under vinterhalvåret fokuserar vi på futsal istället för 11 mot 11, vilket innebär två futsal-träningar och en ute varje vecka. Dessutom deltar vi i futsalserien för F04 och spelar flera cuper. Merparten av spelarna vill köra futsal, men några vill inte spela matcher vilket är helt ok, säger Åsa Wild.

Hur tränar man futsal på bästa sätt?
- Futsal handlar mycket om hur man rör sig och då behövs rörelsebaserad träning. Vi övar också en hel del på fasta situationer och spelkombinationer. Sedan tillkommer teoripass med taktik som är en stor del av futsal, menar Åsa Wild.

- Det finns givetvis olika spelartyper, men att ha kvicka fötter, bra speluppfattning och teknik, uthållighet och att vara snabb i besluten underlättar futsalspelande. Det är också bra att spelare som är framträdande i fotboll, kanske inte är det i futsal. Då blir det ibland lite omvända roller vilket gynnar både individen och laget, tycker Åsa Wild.

Viggbyholm F15-17 är en av få föreningar som har deklarerat att man prioriterar futsal och gör en uttalad satsning. Bland seniorlagen finns flera renodlade futsalutövare, medan det på barn- och ungdomssidan kombineras med utefotboll.

- Vi anser att man med fördel kan kombinera dessa båda och tycker det är helt fel inställning när en del klubbar är oroliga för att halka efter i utvecklingen i vanlig fotboll om de inte kör det året om. Det tar lite tid att ställa om mellan fotboll och futsal, men futsal ger fantastisk teknikträning och har många fördelar. Vi ser bara plus med att köra bägge varianterna, säger Åsa Wild.

Vilka möjligheter och utmaningar finns det med futsal?
- För vissa lag är det att hitta hallar att spela i, men det går att hitta lösningar även på det. Man får vända och vrida på allt, träna på obekväma tider som lördagskvällar, hitta samarbeten i andra kommuner som har bättre möjligheter och att spela på mindre planer. En utmaning är att utbildningsnivån hos ledarna i futsal behöver höjas. Det är en helt annan sport och önskar vi fler utbildade ledare för att kunna utveckla spelarna på bästa sätt, säger Åsa Wild.

Hur tror du att framtiden för futsal ser ut?
- Futsal är på frammarsch! Jag tror att det kommer att ske massor av utveckling de närmaste åren. Det är också en arena där tjejerna tar mycket plats vilket är häftigt. Vi hoppas att förutsättningarna för futsal blir mer gynnsamma och att fler upptäcker allt det positiva kring futsal, säger Åsa Wild.

Utveckling - seriespel

2015: 6 lag; endast herr
2016: 32 lag; herr, dam, P/F16
2017: 96 lag; herr, dam, P/F16, 14, 12
2018: 200 lag; samma som ovan + P/F10
2019: 300 lag; samma som ovan + P/F 11, 13, 15

På grund av brist på halltider, tillåts varje klubb anmäla endast ett lag per årskull och kön. Det är heller inte ovanligt med matcher under fredag- och lördagskvällar fram till kl. 21 och söndagar till kl. 23.

För att bli futsal-domare krävs en särskild utbildning som man endast kan genomföra om man redan är fotbollsdomare. Kursen är mest uppbyggd på att lära sig reglerna, vilket skiljer sig mycket från fotbollen. Idag finns 116 futsaldomare i Stockholms distrikt.