Stockholmsserien blir nya ligan för reservlagen

Till representantskapet 2018 motionerade BK Gömmaren om att göra reservlagsserierna för herrar mer intressant. Mötet beslutade att en arbetsgrupp skulle tillsättas, ett förslag togs fram och nu ska "Stockholmsserien" införas.

BK Gömmarens motion löd:

Idag delas reservlagen in efter representationslagens divisionstillhörighet. Det ger en reservlagsserie med betydelselösa matcher med många avhopp och inställda matcher som följd. BK Gömmaren motionerar om att tillsätta en arbetsgrupp som ska se över hur man kan göra reservlagsserierna mer intressanta, företrädesvis genom att införa upp och nerflyttning.

Stockholms FF:s arbetsgrupp tog fram ett förslag som nu sjösätts till säsongen 2020.

I korta drag kommer Stockholmsserien att ersätta herrarnas reservlagsserier. Det nya seriesystemet är mer flexibelt och lag kommer att flyttas upp och ned efter att serien är färdigspelad. För att göra serierna så jämna som möjligt kan de ha olika antal lag och nyanmälda lag från högre serier kan få en garanterad lägsta nivå. Det kan medföra olika antal matcher och att antal upp- och nedflyttade lag kan skilja. Förutsättningarna för detta ska vara klara innan seriestart.

Vän av ordning påpekar nu att sista anmälningsdag till seniorserierna var den 5 november, men nu finns chansen att anmäla lag i fogis till Stockholmsserien t.o.m. den 8 december. De lag som redan är anmälda till reservlagserien kommer automatisk att överföras till Stockholmsserien. Observera att anmälningsavgiften är 1 500:- lägre än vad som tidigare har angetts för reservlagserien. Serieanmälan kostar nu 2 500:-/lag.

Här nedan försöker vi i punktform förklara hur den nya serien ska fungera:

  • Max tre lag per förening får anmälas. Lagen får benämnas valfritt men föreningens namn måste ingå. Här finns möjligheten att bilda t.ex. en U21-trupp för klubbarna.
  • Fri representationsrätt inom förening gäller.
  • Serien är öppet för alla åldrar, men målgruppen är seniorspelare.
  • Det är inte tillåtet att använda olicensierade spelare.
  • Lag får låna in tre licensierade spelare från annan klubb per match. Blankett ska vara underskriven av utlånande förening och ska lämnas in till domaren innan matchstart.
  • Två lag från samma förening får spela i samma division men inte i samma serie. Tre lag från samma förening får inte spela i samma division. Undantaget är lägsta divisionen där fler än två lag från samma förening får delta, samt i högsta divisionen där endast ett lag får delta.
  • I grunden är det tänkt att varje serie ska innehålla sex lag, men det kan skilja från år till år beroende på vilka lag som anmäler sig. Målet är att erbjuda 10-12 matcher per lag.
  • Seriestegen kommer bestå av en div. 1-serie och därefter två serier per division. Antal divisioner beror på antal lag som anmäler sig. Serierna delas in i norr och söder.
  • Lag som drar sig ur flyttas ner två divisioner.
  • Det går utmärkt att delta i Stockholmsserien utan att ha ett lag med i representationslagsserierna.

Tävlingsföreskrifter och representationsbestämmelser kommer att presenteras i slutet av december.

Till säsongen 2020 införs Stockholmsserien endast för herrar då underlag inte finns på damsidan. Vår förhoppning är att kunna erbjuda detta även på damsidan inom kort.

Om du vill veta mer kan du kolla in presentationen som visades på repskapsmötet den 12 november, eller kontakta förbundschefen Björn Eriksson.