Moa Wettby – årets unga domare

Kiwa Inspecta och Svenska Fotbollförbundet delar för andra året ut priset Årets unga domare. En av årets två vinnare är Moa Wettby, som kommer tilldelas stipendium under Fotbollsgalan på "Hovet" den 11 november. Syftet med priset är att lyfta lovande domare för att långsiktigt höja statusen och stärka återväxten av elitdomare. Motiveringen till utmärkelsen lyder...

"Moa Wettby är inte bara en ung lovande domare som vi kommer att få se mycket av framledes, hon är även en mycket duktig målvakt i division 1.

Moa är en mogen, ödmjuk och målinriktad ung människa, som sätter mål och tar sig dit genom hårt arbete och nyfikenhet inför att stå i ständig utveckling genom sin lyhördhet.

Moa läser spelets psykologi med bravur och skapar utifrån detta ett förutseende och öppet tänk, en bra matchkultur när hon dömer. Hon innehar stor pondus och styrka att säga ifrån där det behövs, ödmjukhet att möta spelare och andra på och kring planen med matchledarskapets goda kunskap. Hon vinner därav genom sin personlighet, sina stora kunskaper inom fotbollen, både som spelare och domare stort förtroende och respekt på planen.

Moa är även en god förebild för sina yngre och äldre domarkollegor, andra fotbollsspelare, föräldrar och andra kring fotbollens värld, då hon även är en av framtidens ledare inom fotbollen. Moa är en av nutidens och framtidens förebilder även utanför fotbollen, vilket gör henne till en värdig mottagare av Kiwa stipendiet."

Hur reagerade du när du fick beskedet om att du hade blivit utvald som mottagare av stipendiet?

– Det kom som en stor överraskning, men självklart blev jag väldigt glad! Jag hade inte fått höra om nomineringen innan jag fick det roliga beskedet, så det tog ett par dag innan jag helt förstod det.

Hur tycker du att din domarsäsong har varit i år?

– Denna säsong har varit min bästa hittills. Det har varit riktigt kul att få debutera, både som huvuddomare och som assisterande, i bra seniorserier. Jag har fått döma flera utmanande matcher och känt mig bekväm med matchernas nivåer. Dessutom har det varit roligt att få döma fler matcher i ett domarteam då jag har fått jobba med många duktiga domare med olika erfarenheter.

Moa Wettby t.h. tillsammans med Amanda Nylund Karman och Nova Andersson.

Du fick tidigare i år möjligheten att åka till Utbildningslägret i Halmstad på särskild fortbildning. Kan du berätta lite om den kursen?

– I Halmstad fick jag chansen att delta i en domarutbildning för unga tjejdomare som förbundet skickade mig på. Vi var totalt tio utvalda domare från olika distrikt som fick utbildning och coachning av fyra duktiga domarinstruktörer. Veckan var intensiv men väldigt lärorik med både praktik och teori. Vi fick döma många matcher, träna på olika tekniker och testa på högre divisionens löptest. Dessutom filmades vissa matcher vi dömde så vi bättre kunde se hur vi arbetade på planen och tillsammans diskutera vad vi kunde ta med oss till nästa match. Från allt vi gjorde fick vi bra återkopplingar av våra domarinstruktörer. Det var en väldigt inspirerande vecka och det var otroligt kul att få lära känna domare och domarcoacher från andra delar av Sverige, förhoppningsvis får flera domare från Stockholm den chansen i framtiden.

Vad ser du som ditt långsiktiga mål som domare?

– Att fortsätta utvecklas och bli en bättre domare. Den här säsongen har gett mig en bättre förståelse att jag har bra möjligheter att döma på en högre nivå i framtiden och mitt närmaste mål är att få testa på att döma division 1 dam som huvuddomare.

Du spelar ju själv också som målvakt i division 1 i Enskede IK. Tycker du att det på något sätt har hjälpt dig att utvecklas som domare?

– Jag tror att mitt egna spelande och mitt dömande har hjälpt till att utveckla mig på båda delarna. En fördel med att spela är att jag har kunnat uppleva olika domares matchledarskap på mina matcher samtidigt som jag har en bra förståelse till varför mina medspelare agerar på vissa sätt under matcherna. Jag har fått sett och spela flera matcher på en hög nivå och då kunnat tagit med mig hur jag kan fortsätta utvecklas som spelare och domare.

Du är en förebild för många domare i distriktet, vad skulle du vilja ge för tips till dem som nyligen börjat döma fotboll och vill utvecklas i sitt domarskap?

– Döm för att det är kul och utvecklande! Jag dömer fotboll för att jag gillar sporten och för att jag känner att jag både kan ge och lära som domare. Om du som domare ser till att vara engagerad och göra ditt bästa under matcherna oavsett nivå så kommer lagen att uppskatta det samtidigt som du kommer få mer ut av ditt dömande. Våga testa att döma fler och olika matcher, men våga också att fråga om tips och diskutera med domare och domarinstruktörer.

Vi önskar Moa en härlig kväll på fotbollsgalan och ett stort lycka till i sin fortsatta domar- och fotbollskarriär!

Emma Wesselgård