Mixed-fotboll som komplement

Bättre spel. Bättre sammanhållning. Och positiva effekter utanför planen. I Enebybergs IF har försöket med mixed-fotboll blivit en succé. I oktober ordnade föreningen en mixed-cup med hela 170 deltagande barn!

Det var en helt vanlig omgång i S:t Eriks-Cupen. Flickor 07 hade just spelat en match, medan klubbkompisarna i P07-laget precis skulle äntra planen. För pojklaget fanns ett smärre problem, det fattades spelare och en av ledarna undrade om några av flickorna skulle kunna tänka sig att hoppa in och bistå sina jämnåriga kollegor.

Stina Bexelius. Foto: Anna Ledin Wirén– Där startade det. Jag har själv spelat fotboll i många år och såg direkt vilket utbyte barnen kan ha och lära av varandra. Killarna influeras av tjejerna när det gäller mognad i spelet, tjejerna planerar spelet väldigt väl, medans killarnas "nu kör vi"-attityd smittar av sig på tjejerna, säger Stina Bexelius, föräldratränare i Enebybergs IF.

Rent socialt har försöket med mixed-fotboll slagit väldigt väl ut, säger hon. Under året har 08-kullen i föreningen lyckats få till ett regelbundet samarbete mellan pojk- och flicklaget. Utöver det som sker inom föreningens verksamhet, så har mixed-fotbollen fått ringar på vattnet som letat sig ända bort till skolgården på närliggande Brageskolan. Där är det numera betydligt vanligare att tjejerna är med och spontanspelar än de gjorde innan mixed-fotbollen kom i gång i Enebybergs IF.

– Jag är övertygad om att man lägger en grund på längre sikt om pojkar och flickor får spela med varandra. Det man gör i föreningen har stor påverkan och vi vuxna måste hjälpa barnen att bryta en del gamla förlegade traditioner. Det som förenar dom är trots allt kärleken till fotbollen, så det är ju så vi bör betrakta dom – som fotbollsspelare oavsett kön.

I oktober i år tog F07-laget i Enebybergs IF mixed-fotbollen ett steg längre. På hemmaarenan Enebybergs IP anordnades en turnering som samlade 14 lag och 170 barn en solig söndagsförmiddag. Tre killar och tre tjejer fick vara på planen samtidigt som utespelare, medan målvakten kunde vara av endera kön.

– Vi var själva intresserade av att delta i en mixed-cup. Jag googlade runt en massa, men hittade ingenting. Jag tänkte att det är 2019 och inte enda mixed-cup i Sveriges största stad. Då kör vi helt enkelt en egen cup, säger Stina Bexelius.

Trycket blev stort. Platserna gick åt som mazarinerna på ett styrelsemöte. Själva cupen beskriver Stina Bexelius som "magisk" med "massa positiv energi". Och eftermälet blev precis vad hon hade hoppats på.

– Vi har fått enormt mycket bra respons i efterhand. Det är flera som frågar om vi kör nästa år igen, vilket vi kanske gör. Inget är bestämt ännu, säger Stina Bexelius och pekar på den kanske viktigaste effekten cupen hade:

– Väldigt många, såväl barn som vuxna, har kommenterat hur de fått en ändrad och mer positiv bild av pojkars och flickors fotbollsspelande. Någonstans var det också målet med cupen, att få folk att tänka till.

Hon tror att mixed-fotboll kommit för att stanna och att den kan bli ett komplement för föreningarna framöver. Stina Bexelius säger att hon absolut inte är motståndare till att könsindela lagen efter knatteskolan, men menar att samträning eller annan samverkan mellan pojk- och flicklag kan berika verksamheten.

– Jag hoppas att vi snart har mixed-serier i Sanktan, som barnen kan spela i vid sidan av sina ordinarie pojk- och flicklag.

Stina Bexelius tips för mixed-verksamhet

  • Låt valet att få spela i mixed-grupp finnas redan på knattenivå.
  • Se till att föreningen uppmuntrar till mixed-fotboll och samarbeten mellan lag. Samplanera så att pojk- och flicklag i samma ålder får möjlighet att träna ihop.
  • Pojklagstränare: Bjud in tjejer att spela match med killaget och uppmuntra pojkarna att vara med på tjejernas träning.
  • Tjejlagstränare: Kolla intresset och uppmuntra tjejer att spela samt träna med pojklagen.
  • StFF: Starta en mixed-serie för barn som inte krockar schemamässigt med ordinarie pojk- och flickmatcher.

Text: Juan Martinez

Hallå där, Björn Eriksson, förbundschef StFF!

Vad tycker StFF/du om förslaget på mixed-serie i Sanktan?
– Mixed är intressant som spelform, på två olika sätt. I unga år kan det absolut vara aktuellt med mixed-serier. I något äldre årskullar kan jag tänka mig att cupformatet är bättre. En serie kräver ett engagemang vecka efter vecka, medan cuper eller sammandrag kan koncentreras till några tillfällen per år. Och jag tror att, åtminstone i början, kan cup/sammandrag passa bättre. Det är en slutsats vi dragit från den mixed-serie vi testat under 2019.

– Och om det ska ske i cupformat kan man diskutera vilken roll StFF har. Cuper är traditionellt något som arrangeras av föreningar.

Vilka fördelar ser du med mixed-fotboll?
– Även här olika i olika åldrar. I unga år, upp till 11-12 år, kan det bidra till spelutveckling. I högre åldrar tror jag fokus skulle ligga mer på glädje, gemenskap, sammanhållning och tänker jag att cuper är att föredra.

– Ett problem med att införa mixed-serier i unga år är att vi vet att vi tappar spelare i samband med att vi bryter och delar om grupper. Och om vi skulle införa mixed-serier upp till och med t.ex. 11 år, så skulle vi också bygga in ett automatisk uppdelning av träningsgrupper till 12-årsåldern.

– Vi behöver bara veta mer hur klubbarna tänker kring detta innan vi erbjuder mixed i seriespel. Cupformatet däremot skulle bara addera glädje och gemenskap.