Flickor och pojkar 03 vann gruppspelet på Gotland

Stockholms distriktslag för flickor och pojkar födda 2003 spelade under den gångna helgen gruppspel i Cup Kommunal och Distriktspojkturneringen i Visby. Båda lagen gick vidare utan att ha släppt in ett enda mål.

Inget kunde stoppa våra distriktslag för F/P03. Trots tidig avresa på fredagsmorgonen, match rätt snart efter ankomsten till Gotland och match tidigt på lördagen kunde både lagen ta sig vidare till slutspelet på Bosön i slutet av januari.

Det var pojkarna som inledde matchandet genom att ta sig an värddistriktet, Gotland. Laget fick en kanonstart med ett ledningsmål efter knappt tio minuter, när Douglas Arveskär satte 1-0 på straff. Men sen gick spelet lite i stå. 22 minuter in i matchen slocknade belysningen på Säve IP. Ledarna samlade spelarna för ett snabbt snack och sen kom målen i en strid ström. Efter 6-0 i paus skrevs segersiffrorna till hela 12-0.

Det var ingen "one-man-show" utan målskyttet spreds ut på hela nio olika spelare. Endast straffskytten Arveskär och Alexander Duranic lyckades överlista Gotlands målvakt två gånger.

– Vi var väldigt ödmjuka och ambitiösa inför uppgiften. Även om vi var favoriten går det inte att bara ställa ut skorna. Men om det finns 35 spelare i ålderskullen som det är på Gotland och 3 500 i Stockholm, är det klart att det borde vara en viss skillnad, säger Stockholms spelarutbildare Kenneth Öberg.

Den andra gruppspelsmatchen mot Uppland spelades redan klockan 09.00 på lördagsmorgonen och redan 06.40 satt spelarna i teorilokalen. När matchen startade visade Stockholmspelarna ingen morgontrötthet utan hade gnuggat bort morgongruset ur ögonen, var ruggigt taggade och satte full fart från start. Efter 18 minuter var ställningen 3-0 till 08:orna.

Uppland med nio spelare från Sirius och med lika många spelare som Stockholm till nästa landslagssamling flyttade fram positionerna. Stockholm fick lägga stor vikt på att försvara ledningen, men stack även fram i farliga kontringar. Att det inte blev några fler mål i matchen speglade inte skeendet ute planen. Det var ett flertal lägen åt båda hållen.

– Det var verkligen en lagseger. Det är spelare från elva olika föreningar, men sammanhållningen i gruppen har blivit oerhört stark och med en grym attityd, berömmer Öberg.

Som det gick att läsa om i artikeln inför gruppspelet finns det inte med några spelare från de 4-5-stjärniga akademier enligt SEF:s certifiering i Stockholms lag, vilket innebär att det inte är några spelare från AIK, BP, Djurgården och Hammarby med i laget. Det gör distriktslagets prestation ännu starkare.

– 03-kullen för Stockholms flickor är oerhört stark och jämn. Det spelar ingen roll vilka som spelar, det är ett starkt lag med bra spelare på alla postioner i hela truppen och även utanför den, berättar Stockholms spelarutbildare Caroline Sjöblom.

Förväntningarna på att Stockholm skulle vinna var stor och eftersom det kunde bli en målskillnadsaffär med Uppland öste man på från start. Flickornas resultat på fredagens mot Gotland var identiskt med pojkarna, 6-0 i paus, ett avbrott när lyset slocknade och med slutresultatet 12-0.

– Det är ju inte så roligt när det är så stor skillnad, men Gotland ska ha en eloge för att de aldrig gav upp, säger Caroline Sjöblom.

På lördagen väntade Uppland som Stockholms ledning hade lite respekt för i och med att laget innehöll ett par landslagsspelare. Inledningsvis hade Stockholm ett stort bollinnehav, men hade svårt att komma igenom Uppland som spelade kompakt och stängde ytor, vilket tvingade Stockholm att spela längre bollar.

När Stockholmsspelarna började nå in med bollar bakom Upplands backlinje kom det förlösande ledningsmålet. Det var Linnea Wennberg som efter 20 minuter gjorde 1-0. Stockholm fortsatte att ha det mesta av spelet under hela matchen, men Uppland stack upp i kontringar som Stockholms tjejer försvarade sig bra emot. Efter en väldigt bra genomförd match blev det seger med 6-0 efter 3-0 i paus.

– Det är väldigt positivt att det är många spelare som kliver fram och tar ansvar, berömmer Caroline Sjöblom efter att avancemanget till slutspel är säkrat.

Nu väntar slutspel, för båda lagen, på Bosön helgen den 24-26 januari. Vilka distrikt som kommer att stå för motståndet blir klart under andra halvan av december när kvalmatcherna är färdigspelade.

Vi gratulerar båda lagens spelare och ledare till ett riktigt bra genomfört gruppspel och önskar lycka till i slutspelet.

Läs även: Matchfakta hittar du genom att klicka på resultaten i artikeln och Inför gruppspelet på Gotland