"Vi hoppas att publikrekordet slås"

Stockholms Fotbollförbund arrangerar tillsammans med Svenska Fotbollförbundet U23-damlandslagets dubbellandskamper mot Nederländerna den 3 och 5 oktober i Kungsängen respektive Sollentuna. En spelare i truppen har Stockholmsanknytning och det är Amanda Nildén. Hon ser fram emot att spela för Sverige på hemmaplan och hoppas på att slå publikrekordet för U23.

21-åriga Amanda Nildén började spela fotboll som femåring i IF Brommapojkarna innan hon inför säsongen 2017 bytte till AIK. Ett år senare gick flyttlasset till England för spel i Brighton & Hove Albion och Amanda är en av fyra svenskor som säsongen 2019/20 spelar i Women´s Super League. Hon har inte spelat i damallsvenskan utan gick direkt från spel i Elitettan till proffslivet i England.

- Jag fick en fantastisk möjlighet och valde att ta chansen. Min pojkvän Viktor Göykeres skulle flytta till Brighton och spela fotboll och då provtränade jag för klubbens damlag. Det gick bra och jag erbjöds ett kontrakt, berättar Amanda Nildén.

Hur har tiden i England varit?
- Det har emellanåt varit tufft med en annan fotbollsmiljö, saknaden av familj och vänner i ett främmande land. I jul har jag varit här i två år och allt blir bättre och bättre.

Amandas korsband gick av för fyra år sedan, men hon kom tillbaka stark efter det. Det är andra skador som har gäckat hennes fotbollsspelande det senaste året.
- Först var det en stukad fot, sedan ryggproblem och senast en hjärnskakning. Allt sammantaget har gjort att jag endast har spelat tre matcher i ligan under förra säsongen. Men nu känner jag mig hel och fräsch!

Säsongen i England har nyligen startat och i de tre matcher som har spelats, har Amandas Brighton & Hove Albion tagit två poäng.
- Det är klart godkänt för oss då vi har fått en tuff lottning i början av serien med matcher mot bland annat Chelsea och Arsenal.

Hur skiljer sig spelet i Sverige jämfört med i England?
- Det är mycket mer fysiskt i England och domarna tillåter nog mer. Tempot är högre och all
fotboll spelas på gräs vilket också gör en viss skillnad på spelet.

Amanda känner sig mest bekväm som ytterback, gärna på vänsterkanten då hon är vänsterfotad vilket ger en fördel. Det är som back Amanda har spelat mest och hennes styrkor kommer väl till pass.

- Jag är en offensiv ytterback som försöker vara med mycket i anfallen. I klubblaget har jag spelat mestadels vänsterytter och tyvärr verkar det som om tränaren inte ser det som ett alternativ att låta mig spela vänsterback. Det har blivit sparsamt med speltid vilket jag är besviken på. Jag har fått lite oklar respons kring mitt spel och min roll.

I U23-landslaget väljer förbundskapten Ulf Kristiansson att använda Amanda på hennes favoritposition som vänsterback.

- När jag åker iväg med landslaget kan jag skaffa lite självförtroende då jag ofta får speltid. Jag längtar till lägren både för att spela, men också för att träffa de andra i laget. Det är många som har varit med länge och vi har lärt känna varandra på djupet. Även om någon ny är med vid varje läger så är stommen densamma.

Nu är du uttagen till det U23-landslag som ska möta Nederländerna i
dubbellandskamper. Hur var din reaktion?
- Jag blev jätteglad över att få kallelsen och det är extra kul att få komma hem till Sverige och att spela på hemmaplan.

Förbundskapten Ulf Kristiansson beskriver Nederländernas spel som "klassiskt holländskt, med ett tydligt markeringsinslag". Vad tror du om matchbilden och tar ni revansch med tanke på uddamålsförlusten senast?
- I den matchen markerade de våra centrala bollhållare stenhårt och störde oss där, men spelar de på samma sätt, ska vi röra på oss mer och skapa ytor för varandra. Vi har en matchplan att förhålla oss till och jag tippar att vi vinner med 2-0.

Vad ska ni bjuda hemmapubliken på?
- Vi försöker alltid att spela boll och jag tycker att vi spelar en rolig fotboll. Laget innehåller många duktiga talanger som spelar på en bra nivå. Det finns många anledningar till att komma och kolla och vi hoppas att vi kan slå publikrekordet för U23!

Fotnot: Publikrekordet för U21/U23 dam- & flicklandskamper är 3 208 personer som såg Sverige vinna mot Frankrike med 4-2 på Ängaryds IP i Tranås den 25 maj 2005.

Matchdatum:
3/10 kl 18.30 på Kungsängens IP
5/10 Kl 13.00 på Sollentunavallen

Biljettpriser:
Vuxen 50 kr, under 18 år fri entré