Tyresö FF försvarade guldet i Victoria Cup

För andra året i rad vann Tyresö FF Victoria Cup-finalen efter 1-1 i full tid och avgörande via straffläggning. Denna gång fick Boo FF se sig besegrade efter att ha stått för en heroisk insats och varit nära en vinst mot favoriterna och titelförsvararna Tyresö.

Den stora publikskaran kring natursköna Boovallen som dagen till ära dränktes i sol, fick se finalen inledas med en handikapp-straff för Boo FF då det skiljer en division mellan lagen. Hemmalagets Lydia Alqass stegade fram för att försöka ge sitt lag ett psykologiskt viktigt ledningsmål. Hon sköt ett skott som Tyresö FF:s målvakt Jennifer Bakai såg ut att rädda, men bollen damp till slut ner bakom Bakai i mål och Boo tog därmed ledningen med 1-0.

Den första halvleken präglades av ett ställningskrig och en hel del spel på mitten där De få målchanser som skapades stod bortalaget för, men Boos mycket duktiga målvakt Helena Norrström storspelade och fredade sitt mål. I den 37:e minuten tvingades dock Norrström till slut kapitulera när Tyresös måldrottning Maria Poli lyckades näta och kvittera till 1-1. Målet av de gulröda ny energi och Tyresö skapade ett par målchanser till via Frida Thörnqvist och Lina Malmborg innan pausvilan, men det oavgjorda resultatet stod sig halvleken ut.

- Trots att vi släppte in straffen och låg under direkt, tycker jag inte att vi spelade stressat utan snarare lugnt vilket gjorde att vi kom in i matchen, konstaterade Tyresös tränare Victoria Sandell.

I inledningen av den andra halvleken blev det fortsatt större bollinnehav för gästerna, utan att Boo var ofarliga när de då och då fick chanser. Det var framför allt spelskickliga Maja Åbonde och snabba Telma Sloma som stod för ett kreativt anfallsspel.
Tyresö spelade metodiskt och lät sina motståndare trötta ut sig i försvarsspelet. Bortalaget fick chansen att ta ledningen när man fick en tilldömd straff, men den missades. Tyresö tog över matchen mer och mer, publiken förväntade nog sig en massiv anstormning under resten av halvleken. Men då visade Boo riktig kampvilja och kom tillbaka fint in i matchen.

- Vi gav aldrig upp utan fortsatte att kriga matchen igenom och tog jobbet tillsammans, berömde Boos målvakt Helena Norrström sina lagkamrater efter matchen.

Plötsligt var det Boo som skapade lägen och det blev ordentligt nervöst i Tyresölägret. Men lagkapten Frida Thillén dirigerade rutinerat sitt försvar från mittbackspositionen och det oavgjorda resultatet stod sig under ordinarie matchtid. Därmed väntade straffläggning för att skilja lagen åt.

Straffskyttarna visade sig vara tagna av stundens allvar, då flera spelare slog aningen för naiva straffar. Tyresös två första blev ett lätt byte för Boos bästa spelare för dagen, målvakten Helena Norrström. Men när bortalagets Moa Nilsson Barkenheim väl fick hål på Norrström, ja då följde lagkompisen Alice Bergström hennes exempel samtidigt som målvakten Jennifer Bakai räddade Boos straff. Tyresö höll för favoritskapet och bärgade på nytt guldet i Victoria Cup genom totalt 3-1.

- Boo gör en jättematch som också kom tillbaka i den andra halvleken, men jag tycker att vi är det bättre laget idag och vinner rättvist, menar en mycket nöjd Tyresö-tränare i Victoria Sandell.

Hennes tränarkollega Kicki Bengtsson håller med.
- Boo spelade riktigt bra och kan ställa till det i division 1 nästa säsong.

Sett till hela matchen var Tyresö värd segern, men hemmapubliken trivdes med den resultatmässigt jämna tillställningen och att deras Boo verkligen gav Tyresö en fight i finalen. Något som också Boos målvakt Helena Norrström instämde i.

- Jag är extremt stolt över vår insats idag och att vi fick spela en sådan här speciell match som ändå en final i Victoria Cup är. Det står mycket på spel och då är det desto roligare att spela. Givetvis hade vi velat vinna matchen, men vi gick precis upp till division 1 vilket var vårt mål denna säsong och nu ska vi visa att vi hör hemma där, säger Norrström.

Även Boo FF:s klubbchef Liv Sahlberg var nöjd med dagen.
- Det är jätteroligt att vårt damlag har kvalificerat sig för finalen i Victoria Cup och de gjorde en riktigt bra match.

Eftersom högtalarsystemet inte fick användas under finalen på grund av rådande bestämmelser kring buller på Boovallen, presenterades spelarnas namn på skyltar vid inmarschen och publiken applåderade friskt. Ett mycket innovativt grepp av Boo FF.

Tyresö FF:s lagkapten Frida Thillén mottog en check på 40 000 kr av Stockholms Fotbollförbunds ordförande Lars Ekholmer.

Det är för första gången samma prissumma i Victoria Cup som i herrarnas Stockholm Cup.