StFF gratulerar alla seriesegrare!

Under helgen som gick avslutades större delen av våra seniorserier. Det blev i många fall så spännande och högdramatiskt som det ska vara i slutet av säsongen. Kolla in vilka lag som avancerade en division till nästa år.

Det är inte alla lag som slits mellan hopp och förtvivlan de sista omgångarna av seriespelet. Vi har kollat in seniorserierna där representationslagen spelar och som vi administrerar. I de flesta serier har vi lyckats hitta länk till en hemsida, facebook- eller instagraminlägg (även ett klipp från Min Fotboll) där laget skildrar sin glädje över att ha gått upp en serie eller lyckats rädda seriekontraktet. Tyvärr har vi misslyckats i några fall.

Vi börjar i div. 5 damer som avslutade serien redan förra helgen. Här vann Rönninge/Salem Fotboll på 39 poäng lika många som tvåan Västerhaninge. Det som fällde avgörande var en överlägsen målskillnad, med hela 96 var Rönninge/Salem 64 mål bättre än "V-H". Rönninge/Salem avgjorde serien med en kvart kvar av matchen mot Newroz då Agnes Klasson Lindqvist gjorde 2-1. Matchen slutade 4-1 och Agnes noterades för ett hattrick.

Nu finns det väl stor chans till att även Västerhaninge också går upp i "fyran", men det beror på om det blir några tvångsnedflyttningar och på hur lag anmäler sig. Därför kan vi idag inte exakt ange hur många övriga lag som går upp. Det vi kan säga är att fler lag än halva serien får inte flyttas upp enligt tävlingsbestämmelserna.

I damer 4 A vann Råsunda IS serien, tre poäng före Sundbybergs IK. Råsunda spelade sin sista match en vecka efter att "Sumpan" hade avslutat serien och fick förlora med max två mål mot seriefemman Viggbyholm för att inte tappa seriesegern. Joana Barbosa Ferreira visade vägen i inledningen med två snabba mål i matchen som slutade 6-0. Förra året hade RIS och SIK samma placeringar i div. 5. IK Frej Täby har utgått och Erikslunds KF blev uteslutna efter att ha lämnat två w.o.

Hanvikens SK hade chansen att säkra seriesegern i dam 4 B när laget i den sista omgången på lördagen mötte trean Tullinge TP. Stureby SK spelade sin sista match på onsdagen och ledde serien med tre poäng men med sämre målskillnad än HSK. Hanviken behövde en seger, men TTP vann matchen med 1-0 och nykomlingen Stureby stod som seriesegrare i kavaj. Skogås-Trångsunds FF räddade kontraktet i sista matchen genom att vinna mot Vendelsö IK med 3-1. Kransen United ledde sin avslutningsmatch med 3-1, men föll med 5-8 mot Västertorps BK och blev passerade av S-T FF vilket ledde till respass tillsammans med Saltsjöbadens IF.

Damer div. 3 A blev inte särskilt dramatisk i slutskedet. IFK Lidingö FK stod som klara slutsegrare när det återstod två matcher. Lidingö återvänder till "tvåan" efter ett år i div. 3. Lindhagen kom för andra året i rad på andra plats, åtta poäng bakom Lidingö. Dalhems IF har utgått och Vasastans BK trillar ur serien.

IFK Haninge behövde en poäng mot Ösmo Gif för att säkra seriesegern i damer div. 3 B och efter ett hattrick av Jessica Smedberg skrevs segersiffrorna till 3-1. Avancemanget till tvåan innebar att den var lagets tredje uppgång till högre serier på fyra år. Mälarhöjdens IK slutade tvåa, tre pinnar efter. Skarpnäcks FF har utgått och Järla IF FK får börja om i "fyran".

Herrarnas div. 4 slutspelades redan förra veckan och kvalet till div. 3 har startat. Här kan du se hur det går för kvallagen.

I herrar div. 4 norra vann FC Järfälla med fyra poäng före Spånga IS som får spela kval. Spånga hade två poäng upp inför sista omgången, men fick bara 2-2 mot Bele/Barkarby i sista matchen. B/B:s kvittering kom på övertid, så det var tur i oturen för Spånga att baklängesmålet inte hade någon betydelse för seriesegern. Järfälla vann med 4-2 mot Sollentuna FK som tillsammans med Hässelby SK flyttas ner i "femman".

Rågsveds IF var redan ett par omgångar från slutet klara seriesegrare i H 4 M och kostade på sig att förlora mot tvåan Boo FF med 2-0 i sista omgången, men vann ändå serien med fyra poäng. Norrtulls SK och Redbrick City FC föll ur.

I herrar 4 södra var Segeltorps IF helt överlägsna. SIF:en var hela 14 poäng före tvåan Assyriska United. Vendelsö IK och AC Jordbro åkte ur. En serie helt utan dramatik i slutomgången.

H 5 norra var också avgjord före slutomgången. Erikslunds KF vann serien med fyra poäng före FC Djursholm. Danderyds SK fick efter en jämn kamp med IFK Vaxholm lämna serien, två mål skiljde lagen åt. IFK Viksjö och Roslagskulla IF trillar också ned en division.

Mariebergs SK vann div. 5 mellersta klart, nio poäng före nykomlingen IFK Lidingö BK. I botten var det hårdare där fyra lag slogs om att bli laget som klarade sig kvar. Fisksätra IF drog det längsta strået efter 3-3 mot Kransen United som får lämna serien. Lagen hade samma poäng, men "Fiskis" hade ett plusmål bättre. BK Gamla Karlbergare och Essinge IK gör Kransen sällskap.

Div. 5 södra avgjordes delvis vid skrivbordet med två omgångar kvar, då FC Iliria (du måste vara inloggad i Min Fotboll för att kunna se klippet) fick igenom en protest mot FC Brandbergen som hade spelat med en okvalificerad spelare. Iliria, laget med albanskt ursprung, vann serien tillslut med fyra poäng efter en 2-0-seger mot Ösmo i sista matchen, medan toppkonkurrenten Mälarhöjden-Hägersten föll mot Svensk-Palestinska FF med 2-1. Iliria avancerar en division för tredje gången på fyra år. Rönninge/Salem Fotboll, Santiago Wanderers och FC Albion åkte ur.

Edessa Syrianska KIF vann H 6 A. Edessa vann i den sista omgången mot nedflyttningsklara Bro IK med 5-2. Rotebros IS var tre poäng efter på andra plats. Förutom Bro åker även Åkersberga BK ur serien tillsammans med Vallentuna United som utgått ur serien.

H 6 B levde in till sista spelminuten av serien. Banjul FC, med spelare från Gambia, mötte Qaran IKF en dag efter att Lokomotiv Blackeberg hade spelat sin sista match. "Loket" hade efter segrar mot både Banjul och trean Bromstens IK med 3-2 lagt sig en poäng före Banjul, men med sämre målskillnad. För Banjul blev det en nervös avslutning, underläge med både 0-1 och 1-2 innan kaptenen Mustapha Mbye kvitterade till 2-2 med 35 minuter kvar att spela. Det blev en hård batalj och Banjul fick fyra varningar på slutet, men kunde fixa poängen som ledde laget upp i "femman". Scandinavian Soccer har utgått och ur serien åker även Råsunda IS och FC of Hässelby.

Med sex raka segrar på de avslutande matcherna kunde Ljungbackens IF hålla Plavi Team FC bakom sig i H 6 C. Ur serien åkte Apollon Solna samt Torstens Lärjungar som spelade en direkt avgörande match mot Sampierdarenese. "FC Samp" vände ett 1-3 underläge och vann en svängig match med 5-4. IK Hephata lämnade två w.o och blev uteslutna.

Nacka United lyckades inte hålla förlustnollan intakt i H 6 D. I den tredje matchen från slutet spräckte tvåan Cassi FF nollan med en 5-1-seger. Nacka vann serien tillslut med sex poäng. Bondegatans Bajare, FC Söder och Viking Södermalm får börja om i div. 7.

I H 6 E vann FC Tyresö United före Örby IS som hade chans att gå förbi i den sista omgången, men United höll nerverna i styr och när Dana Bahdjat nickade in 3-1 mot Enskede FF med drygt 10 minuter kvar att spela var seriesegern säkrad. Förra året vann laget även div. 7. Nynäshamn, Årsta och Bagis Ultras trillar ner en division.

Grödinge SK är tillbaka i div. 5 efter att ha varit ner i "sjuan" och vänt. Segern i H 6 F säkrades genom att besegra Fullersta med klara 9-1. FC Södrasidan kom på andra plats. Vårby Gårds skulle klarat sig kvar om man bärgat en poäng av redan nedflyttningsklara Nackdala, men det blev förlust med 3-2. Västertorp åkte också ur serien.

H 7 A vanns av Kallhälls FF som gick obesegrade genom serien. Trots det blev segermarginalen endast en poäng tillgodo på Dynamo Täby. Det var en ren seriefinal i den sista omgången där Kallhäll tog ledningen med 2-0. I andra halvlek reducerade Dynamo och när Kallhäll fick en spelare utvisad med 20 minuter kvar ökade pressen. I den 80:e min kom kvitteringen efter en straffretur, men närmare än så kom inte Dynamo Täby.

När Råsunda FC bara fick oavgjort i sin sista match räckte det med att undvika en storförlust mot bottenlaget AIF Kista för IFK Bergshamra i H 7 B. Det blev seger med 2-0 och förstaplatsen i tabellen med ter poäng före Råsunda.

Jimmy Suhr var en glad kille i fredagskväll. Skyttekungen i Skå IK & Bygdegård slog in den avgörande frisparken som betydde 1-0 mot Vällingby AIK. Iberoamericana IF:s Vitalii Tymun avgjorde på stopptid mot FK Bromma, men segern räckte bara till en andraplats, en pinne efter Skå som vann H 7 C.

Tekniska Högskolan FC vann H 7 D övertygande och var ett av lagen som gick igenom serien utan förlust. Laget var dock i brygga i sista seriematchen mot tvåan IFK Lidingö FC, men ett underläge på 0-2 vändes till 2-2 i andra halvlek. Sju poäng skiljde lagen i tabellen.

I H 7 E var Kungsholms FK klart för sexan med ett par omgångar kvar, men seriesegern bärgades med en omgång kvar. Det var mer dramatik om vilket lag som skulle ta den andra promoveringsplatsen. I den sista omgången möttes IF Olympia Farsta och Oranje FK. Båda lagen hade 36 poäng, men Oranje med bättre målskillnad. Oranje ledde med 2-1, men på slutet vände "Pia" genom två mål av Saber Said.

H 7 F var en rätt odramatisk serie. BK Yardies stod tidigt klart som segrare och Fotfolket FF var ohotade som tvåa. Dramatiken som kunde hittas var om Yardies skulle gå igenom serien utan förlust. I den sista omgången bröts den förlustfriasviten när Fotfolket under säsongens sista halvlek vände och vann med 4-1.

FK Ekipa behövde en pinne i sista matchen borta mot Dalarö SK för att vina H 7 G. Matchen stod länge 0-0, men under den sista kvarten gjorde Martin Botic två mål och säkrade seriesegern. Andino United höll undan för jagande Tunisiska FC genom att vinna med 4-0 mot Söderort United FF. Andino slutade tvåa, två poäng efter Ekipa och två före Söderort.

Eftersom två lag har utgått i H 7 H hade Camdja IKF redan spelat klart serien den 21 september och efter segern mot Panellinios IF var seriesegern klar. Men matchen mot Panellinios var ingen promenadseger. Panellinios ledde med 1-0, men två utvisningar ställde till det och Camdja kunde vända till seger med 2-1. BK Fyren behövde en poäng i sista matchen för att hålla FC Söderort bakom sig, men tröjorna behövde inte ens bli svettiga eftersom Real Botkyrka inte kom till start. Det blev seger på w.o, tre poäng, andraplatsen och avancemanget var säkrat.

H 7 I var ett getingbo med ett par omgångar kvar att spela. Det var fyra lag som gjorde upp om seriesegern och nästan alla topplagen skulle möta varandra. När serien sista match skulle spelas var det ettan Gamla Norsborgs FF och tvåan Suryoye Botkyrka KIF, båda på samma poäng, som möttes. Bägge lagen var klara för uppflyttning, men vilket lag skulle ta hem seriesegern? Suryoye öppnade bäst och ledde med 3-0, men under de sista 20 minuterna gjorde Gamla Norsborg tre mål. Georges Mases 3-3-mål med 2 minuter kvar betydde att Gamla Norsborg vann serien på bättre målskillnad.

Alla seriesegrare har 19+1 medaljer att hämta på Stockholms FF:s kansli. Vill man ha fler medaljer går det att beställa till priset av 20 kr/st.

Vi passar även på att gratulera övriga klara segrare i seniorserier: Täby FK herrar div. 2 norra Svealand, IFK Haninge herrar div. 2 södra Svealand, Akropolis IF herrar div. 1 norra, Boo FF damer div. 2 östra Svealand, Älvjsö AIK damer div. 1 södra Svealand, Bollstanäs SK damer div. 1 norra Svealand. Segrarna i damer div. 1 måste dock kvala för att gå upp en serie.