Målvakt matchhjälte när BP vann JDM-finalen mot Enskede

Av JDM-finalens två föreningar, hade Enskede IK aldrig spelat final tidigare och IF Brommapojkarna vunnit en gång, nämligen 2005. Hemmalaget lyckades, trots mängder av målchanser, inte heller bärga pokalen denna kväll utan BP vann med 2-1 efter att det avgörande målet gjordes i den 87:e matchminuten.

Publiken strömmade till och det var en fin stämning på läktaren när de två taggade finallagen tog plats på Enskede IP där kvällens batalj spelades. Efter en något nervös inledning där lagen kände på varandra, tog Enskede initiativet och skapade flera målchanser efter varandra. Det var framför allt Tilda Krusnell och Matilda Vinberg som sökte och hittade varandra med magnifika djupledspassningar, men målen uteblev.

Spelet fortsatte böljande till matchminut 25, då åter igen snabba Krusnell tog sig fram på högerkanten och rundade sina motståndare och drog på ett lågt, hårt skott som BP:s duktiga målvakt Matilda Engström räddade. Dessa två visade sig bli matchens giganter och spelade huvudrollerna i sina respektive lag.

Två minuter senare fick nämnda Vinberg slå en frispark en bit in på bortalagets planhalva och det gick en susning genom publiken när bollen skruvades mot mål, men den landade på nättaket. Till sist fick Enskede göra sitt efterlängtade ledningsmål när Tilda Hedell avancerade på mitten, förbi flera försvarare och slog en passning mot bortre stolpen där Krusnell distinkt tryckte in 1-0 i den 38:e matchminuten. Rättvist sett till matchbilden.

Engström fortsatte att visa varför hon blev vald till matchens lirare i bortalaget. Hon gjorde ytterligare en kanonräddning strax innan pausvilan, när Krusnell, vem annars, kom ensam mot henne. Den första halvleken kan sammanfattas med jämnt bollinnehav mellan lagen i början, men varefter minuterna tickade iväg, tog hemmalaget över mer och mer. Dock hade Enskede förtvivlat svårt att göra mål på sina chanser. Något som skulle straffa sig.

BP satsade på kontringar och bollar på sina snabba forwards och det var på just en sådan boll som Stephanie Castro Tello höll sig framme och kvitterade i den 51:a minuten. Målet gav BP energi och laget tog över matchen, passningsspelet stämde bättre och hemmaspelarna misströstade. Men det dröjde inte länge förrän Krusnell fick bollen och beslutsamt rundade sin motståndare och serverade radarpartnern Vinberg som bara hade att sätta dit foten för ett ledningsmål. Kan man tycka, men bollen for över målet. Strax därefter kom Krusnell på sitt patenterade sätt och denna gång sköt hon själv. Engström skar av vinkeln ypperligt, men lämnade retur som Krusnell sköt strax över ribban.

Det var ett ställningskrig på banan och mycket kamp. I den 81:a minuten fick BP hörna, som dansade på mållinjen innan den till slut nickades bort. När de flesta började räkna med straffsparksläggning, slog bortalagets måltjuv Angelica Kreüger till. I en omdiskuterad situation då BP fick frispark på Enskedes högra planhalva, höll sig Krüger påpassligt framme och blev matchvinnare med sitt 2-1 mål. För BP höll undan och vann JDM-guldet.

Efter matchen var Enskedes tränare Henrik Rådberg märkbart besviken, men gratulerade motståndarna BP till titeln.

- De var bra i sitt omställningsspel vilket vi visste om, men tyvärr brände vi alldeles för många chanser och då vinner man inga matcher. Vi höll vår matchplan och upplevde att vi kunde såra BP mest hela tiden, men vi hade behövt ha längre anfall och variera mer, säger Henrik Rådberg.

Flera av Enskedes tjejer håller i vanliga fall till i damlaget, något som Rådberg tyckte märktes på planen.
- Tjejerna är starkare och jag tycker att vi fick många domslut emot oss, trots att vi förde matchen. Men det var framför allt deras duktiga målvakt som stoppade oss ikväll, berömmer Rådberg.

Alla som såg matchen håller nog med. BP:s målvakt Matilda Engström var planens gigant och var givetvis oerhört glad efter matchen.

- Jag är väldigt nöjd med min insats, framför allt några reflexräddningar jag gjorde i första halvlek. Enskede satte hård press på oss, men jag tycker att vi löste det hela bra ändå. Vi var aggressivare i straffområdet och satte våra chanser, menar Engström.

Nu ska guldet firas, därefter väntar matchvila för målvakten.
- Denna seger betyder jättemycket för mig och laget. Det var säsongens sista match för mig så nu ska jag njuta av guldet, säger BP:s matchhjälte Matilda Engström.

Grattis till JDM-guldet, BP!