"Oh my god!" – vilken S:t Eriks-Cupens dag

Det var många spelare, ledare och domare som häpnade när de kom upp från spelargången på Tele2 Arena för att delta vid S:t Eriks-Cupen dag. Samma reaktion fick nog åhörarna på inspiriationsdagen i pressrummet när Nora Khalil inledde med spoken words, en dag som gick i barnkonventionenstecken.

– Oh my god!, precis så uttryckte sig en av Hässelbys tjejer när hon hade gått de 37 trappstegen från omklädningsrummet, via mediatorget och i korridorerna till synen av en grön fotbollsplan omgärdad av imponerande läktare.

Det var inte bara spelarna som fick stora ögon och ville föreviga ögonblicket med sin mobiltelefon. Efter inträdet på den gröna mattan fortsatte en ledare in på en av de tre matchplanerna och blev stående med mobilen i högsta hugg för att filma ögonblicket. Personal från StFF fick påminna ledaren om att det pågick en match på planen.

OBS! Det var inte ledaren på bilden som stod på planen.

Det var inte bara på matchytorna som det var full fart, även på aktivitetsytan som bemannades av våra samarbetspartner var det hålligång. Stockholm stad och projektet "Hand the ball" fanns på plats, en plattform för att barn ska röra sig mer, och det fick utövarna verkligen göra.

Adidas och Stadium bjöd på mer fotbollsrelaterade aktiviteter. Speedshooting, oktogonen, en mot en-fotboll och footballfreestyle var det många av besökarna som provade på.

LF "Bolla vidareHos Länsförsäkringar Stockholm var det nya projektet "Bolla vidare" välbesökt. Det var många spelare som kunde förse sig med ett par bättre begagnade skor till höstens matcher. Dagens Gröna Kort-spelare kunde även fotograferas och hämta ut en goodie-bag.

Ellevio informerade bland annat om 50/50-fonden och deras jämställdhetsprojekt. I StFF:s tält kunde man genomföra en frågesport och vinna fina priser.

– Omklädningsrummen och att vi vann över Djurgården, så svarade en av IK Hephatas spelare på frågan vad som var bäst under dagen.

Med omklädningsrummen menade spelaren visningen av Hammarbys och Djurgårdens herrlags omklädningsrum som på ett spännande och intressant sätt visades av Daniel Engström och Pelle Kotschack. Fyra rundturer med runt 70 personer per visning tecknar om att det är många som är nyfikna på hur våra elitlag förbereder sig inför en match.

Visning av Djurgårdens omklädningsrum.

I Tele2 Arenas pressrum pågick ett inspirationsevent hela dagen med åhörare från våra föreningar. Ovan nämnda Nora Khalil är prisbelönt i spoken word vilket verkligen var förståeligt, hon åstadkom wow-känslor hos alla. Damlandslagets förbundskapten Peter Gerhardsson inspirerade med sina anekdoter kring landslagets väg till målet och lyfte detaljer som gör skillnad i ett ledarskap.

Karin Redelius från GIH pratade om sin undersökning om hur barn upplever en selekterad verksamhet, både från de barn som kom med och även de som inte kom med. UNICEF:s Cecilia Åhl förklarade vad de olika artiklarna i barnkonventionen betyder och hur idrotten kan göra för att säkerställa att verksamheten sker i enlighet med den. En av de viktigaste tipsen var att lyssna med barnen vad de tycker och vad de vill göra.

Moderator Leila Trulsen lotsade vant och proffsigit besökarna genom dagen och under paneldiskussionen kring barnkonventionen formulerade hon träffsäkra frågor. Panelen, bestående av Per Widén (utbildningschef SvFF), Lisa Falk (borgarrådssekreterare Stockholms stad), Cecilia Åhl (frivillig samordnare UNICEF Sverige) samt Isabel Exposito (projektledare Röda korset), diskuterade barnkonventionen utifrån sina perspektiv och samtalet var mycket intressant.

Paneldebatt med Perra Widén, Cecilia Åhl, Lisa Falk och Isabel Exposito.

Poliserna Patrick Thornéus och John Franco avslutade inspirationsdagen genom en fascinerande berättelse om motgångar som har besegrats, vänts till livserfarenheter och lärdomar som har tagits. Allt detta utifrån barnkonventionens artiklar.

John Franco, Patrick Thornéus, Leila Trulsen och Nora Khalil.

Mycket kul, spännande och intressant hände under dagen, men det som gav det största bestående intrycket är alla barn som är med och deltar på S:t Eriks-Cupens dag. Den glädje och lycka som spelarna visar är obetalbart att se.

Dalarös målvakt räddar ett skott från en Hammarbyspelare.

– Killarna har pratar om den här dagen ända sedan vi fick reda på att vi skulle vara med. De här killarna har inte varit i närheten av en sån här arena, så det här är en stor händelse i deras liv, berättade Rissnes ledare.

En flickspelare hade varit på arenan tidigare;

– Jag håller på Hammarby, så jag har varit här tidigare, men att få spela själv är en önskedröm.

36st 11-årslag var det som fick vara med på S:t Eriks-Cupens dag 2019 och med de leenden som spelarna gick hem efter denna dag hoppas vi kunna återupprepa denna succédag även 2020.

Johan Wallberg och Gittan Ahonen Gunnarzon