SM-kvalet i Beach Soccer avgjort

När SM-kvalet i Beach Soccer avgjordes på Gärdet under söndagen, bjöd Stockholm på strålande sol. Publiken trivdes med arrangemanget och underhållningen på planen. I damklassen höll regerande svenska mästarinnorna Djurgårdens IF FF för favoritskapet och tog sig till finalspelet i Kalmar om två veckor. Det gjorde också Djurgårdens IF FF som vann herrklassen samt respektive grupptvåa.

Tvärtemot rutinerade och meriterade Djurgården, var övriga lag i damklassen jämförelsevis nybörjare i Beach Soccer. För Södersnäckorna BK var kvalet den första bekantskapen med denna fotbollsform och laget lyckades knipa andra platsen bakom Djurgården och är därmed även de kvalificerade för finalspelet i Kalmar.

- Vi är rookies och har aldrig spelat Beach Soccer tillsammans, men det var svinkul och vi är glada att möjligheten finns. Det var väldigt taktiskt och ganska så meningslöst att spela bollen på sanden då den studsade i olika riktningar, säger Isabell Hammarbäck i Södersnäckorna BK.

Laget hör till vardags hemma i division 1 södra Svealand och direkt efter kvalet bar det av till Hammarby IP för seriematch.

- Vi tar detta som uppvärmning, skrattar Isabell Hammarbäck.

Faktum är att Södersnäckorna prioriterar matcher och det innebär att man hellre ställer upp i olika turneringar som i Beach Soccer men även i futsal – före man tränar.

- Det upplägget fungerar bra för oss, menar Isabell Hammarbäck.

Det syntes att Djurgårdens damer är ett rutinerat Beach Soccer-lag och lagkaptenen Julia Blomström har ägnat sig åt denna spelform i 15 år, varvat med vanlig fotboll.

- Min pappa var aktiv inom Beach Soccer så jag har följt i pappas fotspår, berättar Julia Blomström som kom från Vetlanda och via Roslagen till DIF.

Djurgårdens IF FF Beach Soccer-lag är nämligen inte samma lag som i OBOS Damallsvenskan, likt Södersnäckorna. Spelarna tillhörde i många år Roslagen BK, men valde att byta klubb inför föregående säsong.

- Vi ville göra en ordentlig satsning och behövde en stark organisation i en redan etablerad förening och när Djurgården ville satsa på oss, var valet enkelt, säger Julia Blomström.

De flesta i Djurgården spelar fotboll i Rimbo i division 1, men prioriterar Beach Soccer som enligt Julia, börjar bli en seriös sport där internationella turneringar arrangeras. Tidigare var Beach Soccer ett mer komplement till den vanliga fotbollen, men nu kommer fler renodlade spelare fram.

- Beach Soccer är publikvänligt med musik och alltid bra stämning kring matcherna. Det är inte mycket närkontakt i spelet utan teknik och finesser prioriteras, säger Julia Blomström.

Djurgårdens IF FF vann SM-kvalet i Stockholm och Södersnäckorna BK knep andra platsen. I herrklassen ställde flera rutinerade lag upp och till slut stod det klart att Djurgårdens IF FF vann gruppen före Bemannia FC. Den 13 juli äger finalspelet rum i Kalmar och vinnarna där kvalificerar sig till världens största Beach Soccer-turnering, Euro Winners Cup, året därpå.

Ytterligare information om Beach Soccer-SM finns här.