En för alla, alla för en

Ett fyrtiotal fotbollstjejer intar entusiastiskt planen när FOC Farsta drar igång dagens träning. Tränaren Pelle Olofsson instruerar laget och tjejerna lyssnar intresserat. Fotbollsutövandet är i centrum, men idrotten är också ett medel för att stärka tjejernas självkänsla.
- För oss är den sociala biten väldigt viktig och vi har nära kontakt med föräldrarna och skolorna spelarna går i.

För tre år sedan bildades grunden till dagens trupp och på så få år, har spelarantalet växt från 13 tjejer till 47. För Pelle inleddes tränarengagemanget när hans döttrar önskade testa fotboll och han ville skapa bästa möjliga förutsättningar för dem i livet. En av döttrarna spelar än idag i det lag han är huvudansvarig för och som består av spelare födda 2006-08.

- Det är en utmaning att blanda tre årskullar, men de yngre får äldre förebilder och blir tuffare när de alltid möter större motståndare under varje träning. Dessutom skärper sig de äldre i sitt sätt att agera med de yngre på planen. Det blir bättre tålamod och språkbruk samt mer ansvar och ödmjukare miljö, konstaterar Pelle. Pelle Olofsson

Som så många andra föreningar har FOC Farsta kämpigt med tillräckligt många träningstider, men löser det ibland med att träna på gårdar och ängar.

- I början fick vi bara en träningstid i veckan och fick vara lösningsorienterade. Vintertid har vi ofta teori och samtal om till exempel känslor, tonårsutmaningar och skolan. Nu har vi fler tider och kan utvecklas ännu mer. Det är inte konstigt att killarna blir mer tekniska eftersom de har bättre förutsättningar jämfört med tjejerna. Vi ska ta oss så långt vi kan och tjejerna ska vara mentalt och fysiskt förberedda, säger Pelle.

- Detta handlar inte bara om det sportsliga utan även om övriga utmaningar livet ger och det klimat samhället erbjuder. Vi behöver en stark värdegrund som är lika för alla, tjejer som killar. När det blir verklighet, då har vi lyckats, tycker Pelle.

Tillsammans har laget och ledarna formulerat en värdegrund som finns uppsatt på en tavla vid varje träning. Då är det också lättare för ledarna att påminna om vad de alla har kommit överens om.

- Här får man vara barn och vara med, men det finns en konsekvenstrappa om man inte följer lagets regler. Vi är hårda med språkbruk och uppförande vilket vi tycker är väldigt viktigt. Man får prata och skoja vid sidan av träningen, men när vi tränar ska alla ha fokus, menar Pelle.

Att få tjejerna att våga ta plats är prioritet i Pelles ledarfilosofi. Han strävar efter att få tjejerna att ta för sig mer bland killarna och i början fick de i hemläxa att spela fotboll på rasterna.
- Alla tjejer spelade och det blev naturligt för dem att ta plats. Klimatet i skolan och på fotbollsplanen måste gå hand i hand. Därför har jag också kontakt med tjejernas skolor och besöker dem regelbundet för att stämma av hur det går för varje spelare. Det är uppskattat och nu vill till och med utbildningsförvaltningen i Huddinge träffa oss för att prata om vår verksamhet, säger Pelle.

Ledarstaben tar ett stort socialt ansvar och har även förväntningar på föräldrarna till spelarna i laget.

- Vi vill inte att föräldrarna bara lämnar av spelarna här för barnpassning utan har krav på engagemang från alla. Redan från början berättar vi om vad vi har för behov och vilka roller som måste tillsättas. Det är allt från fysansvarig, målvaktstränare till kassör och administratör. Vi vill vara många ledare som avlastar varandra, då blir heller inte staben lika sårbar ifall någon faller bort, tipsar Pelle.

Laget har en föräldragrupp som ledarna vänder sig till när de önskar olika aktiviteter. Gruppen tar ansvar för allt utanför fotbollen så att ledarna får koncentrera sig på den. Det ska heller inte kosta så mycket pengar, idérikedomen är stor och truppen har ofta teambuilding på schemat.

- Vi har varje år en egen fotbollsgala dit vi bjuder in alla spelare, ledare och familjemedlemmar – det kan bli uppemot 100 personer. På Cobrans fotbollsgala delas ett 80-tal priser ut, förutom de traditionella har vi också kategorier som till exempel årets ödmjukaste, årets oknutna skosnöre och årets hjälpsammaste. I vårt lag uppmärksammar vi alla på olika sätt och vi visar även året som gått i bilder och videoklipp, säger Pelle.

Serierna är snart färdigspelade, men ledarna tar inte semester för det.

- Vi tränar året om och tar emot alla som vill spela fotboll. Det finns barn som inte får komma iväg på sitt sommarlov, då finns vi där och aktiverar dem, lovar Pelle.

Handen på hjärtat, blir det inte för mycket för dig ibland?

- Jo, det är klart, jag har ju en egen familj och min fru tycker nog att jag bör vara hemma lite mer. Hon och mina andra barn är viktiga faktorer till att jag kan lägga så mycket tid på detta, utan deras generösa uppoffrande hade det varit tufft. Jag vill ha den bästa möjliga relationen med spelarna och att se lyckan på individnivå betyder allt för mig. Jag skulle kunna hålla på med detta jämt!

När man ser hur dedikerade både ledare och spelare är, finns det inget tvivel om att laget med mottot "En för alla, alla för en" består.