Svar angående P4 Stockholms inslag om tredomarsystem i damserier

Under onsdagsmorgonen har P4 Stockholm sänt nyhetsinslag och pratat om Vallentuna BK DF som spelar i div. 3 damer och inte har assisterande domare till sina matcher. Stockholms FF:s förbundschef Björn Eriksson svarar här lite längre än det som sändes i nyhetsinslaget.

Här kan du lyssna på P4 Stockholms nyhetsinslag.
Här kan du lyssna på P4 Stockholms programinslag.

2017 gjordes ett utskick till alla lag som då spelade i damernas div 3. Vi frågade om lagen var beredda att ta den extra kostnaden ett tredomarsystem medför. Hälften av lagen önskade INTE tredomarsystem.

Vi har ont om domare, framför allt assisterande domare till matcher som spelas på helgen. De räcker helt enkelt inte till alla serier där vi vill ha tredomarsystem. Det gör att vi tvingas prioritera vilka serier som ska ha och vilka som inte ska ha.

Serier med tredomasystem

Damer
Allsvenskan – div. 2
Svenska spel F19
SM F17
Herrar
Allsvenskan - Div. 5
U21-serier
P19 Alls – div. 1 region
P17 Alls - div. 1 region
P16 Nationell
Reserv Div. 1-3

I vissa serier har det, fram till alldeles nyligen, varit obligatoriskt med tredomarsystem. T.ex. U16, U17 och U19. Stockholmslagen i dessa serier blir dessutom fler och fler. Vi har nu påverkat Svenska FF att ändra så det nu är rekommenderat att tillsätta tredomarsystsem i dessa serier, inte obligatoriskt. Först nu har vi möjlighet att ha med även dessa serier i prioriteringsordningen.

Domarna själva ser ett behov av kollegor i herrserierna framför damserierna. Detta på grund av stämningen i dessa serier. I ett flertal matcher vill domarna gärna ha kollegor med sig. Detta är ett problem, men enligt oss på förbundet borde det inte påverka vilka serier vi tillsätter tredomarsystem i.

Vi jobbar långsiktigt för att få fram fler assisterande domare för att kunna erbjuda fler serier tredomarsystem.

Sen 2018 har alla seniorlag, oavsett serie, rätt att beställa tredomarsystem till två matcher per år. Under 2018 efterfrågades endast detta till fyra matcher under hela säsongen i damernas div 3.

Inför 2020

Vi jobbar med tre fronter inför 2020.

  1. Försöka få fram så många assisterande domare som möjligt.
  2. Sprida matcherna mer. Lördag förmiddag är klart vanligast och om vi sprider matchläggningen bättre så ökar möjligheterna att få ut fler tredomarsystem.
  3. Prioritera serierna. Vi har till säsongen 2020 fler möjligheter då en del av Svenska FF:s serier har ändrats från obligatoriska till rekommenderade.

I nyhetsinslaget förekom ett par faktafel:

Rickard Gutenberg har aldrig varit anställd på Stockholms FF. Rickard var ledamot i Stockholms FF:s styrelse 2017.

Det tillsätts inte assisterande domare i pojkar 15-serierna i Stockholm.

Björn Eriksson
Förbundschef