Öppna träningar för 05:or igång

Nu har årskullen 2005 genomfört sina första öppna träningar, något som infördes föregående år. Enligt Stockholms Fotbollförbunds spelutbildare på flicksidan, Caroline Sjöblom, är syftet med träningarna att spelarna ska få träna med StFF:s instruktörer och jämnåriga spelare från andra föreningar.

- Vi ser det som ett tillfälle att låta spelarna bekanta sig med StFF:s verksamhet då nästa steg för spelaren kan vara en distriktlagssamling. Vi ser det därför positivt att spelaren fått testa på ett spelarutbildningstillfälle under en öppen träning då alla som har åldern inne har möjlighet att anmäla sig, berättar Sjöblom. Caroline Sjöblom

Hur är upplägget på de öppna träningarna?
- Spelarna delas in i grupper på plats och de får delta i ett träningspass som innehåller en aktiveringsdel tillsammans med boll, för att sedan övergå till tre spelövningar som är baserade på principer i anfallsspelet, säger Sjöblom.

Det var vad tjejer och killar födda 2005 fick träna på under tisdagens öppna träning på Kärrtorps IP. Drygt 120 spelare var på plats från många olika klubbar och det var förväntansfulla och lite nervösa spelare som genomförde sin första träning med StFF:s distriktsförbundskaptener och instruktörer.

Daniel Gunnars och Peter Andersson är distriktsförbundskaptener för F05 och var nöjda efter årskullens första samling.

Peter Andersson och Daniel Gunnars- Det var riktigt kul, tjejerna kommunicerade bra och visade stort engagemang, tycker Gunnars.

Andersson fyller i.
- Det var en blandning av spelare och alla tog för sig oavsett förutsättningarna. Klimatet var sådant att de vågade spela ut och testa nya saker.

Emil Grändås är en av distriktsförbundskaptenerna för P05 och tycker att de öppna träningarna är ett sätt att nå ut till en bredare fotbollsskara. Emil Grändås

- Det var kul att se en blandning av spelare som tog för sig under övningarna och som tog till sig instruktioner på ett bra sätt. Överlag flöt allt på och man fick energi av att få träffa så intresserade och taggade spelare, säger Grändås.

Caroline Sjöblom har inte fått något direkt gensvar eller reaktioner från klubbarna när det gäller införandet av de öppna träningarna, men det är högt tryck vad gäller anmälningar.

- Det är ett tecken på att det är uppskattat och att spelarna vill stimuleras lite extra utöver sin egen klubbverksamhet, konstaterar Sjöblom.

Läs mer om de öppna träningarna här