IFK Vaxholm – 99-åringen som vill upp

Idag presenterar vi IFK Vaxholm som dagen till ära fyller 99 år. Vi har tidigare bara presenterat lag från våra två lägsta serier, men idag gör vi ett undantag och det snart hundraåriga skärgårdslaget får berätta sin historia.

När bildades laget?

Den 18 april 1920, alltså exakt för 99 år sedan!

Varför bildades laget?

Ett hopplock av engagerade människor i Vaxholm tyckte att staden behövde en idrottsförening utöver den framgångsrika Roddklubben "VRF" och militärens "Ka1 IF".

Hur bildades laget?

Ett 50-tal personer samlades för 99 år sedan i hopp om att starta upp en ny idrottsförening i Vaxholm, där kapten Öhngren gick i spetsen för förslaget. Löjtnant Sandström blev vald till förste ordförande och fann det lämpligt att till en början vara en fristående sektion i IFK Stockholm. Redan 1921 erhöll klubben dock inträde i Riksidrottsförbundet som självständig förening. Fotboll blev snabbt en del av idrotterna föreningen utövade, trots att den fria idrotten stod som populärast. Och därifrån bildades till slut seniorlaget i fotboll. Troligtvis någon gång i början av 30-talet inleddes seriespel, men våra papper sträcker sig endast tillbaka till säsongen 1945-1946.

Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?

Då klubben bröt sig loss från IFK Stockholm föll det naturliga valet att ingå i kamratorganisationen "IFK", och därav även den logga som de flesta IFK-föreningar delar. Ordet "Kamrat" är något som ständigt återkommit under åren när klubben presenterat arbetssätt och värdegrund.

Geografisk hemmaort?

Föreningen huserar i skärgårdsstaden Vaxholm, norr om Stockholm. Matcherna spelas på Vaxö IP, en plan med anor från 1940-talet!

Vilket mål har laget med verksamheten?

"Så många som möjligt, så länge som möjligt" är något föreningen strävar efter. Och detta genom glädje och engagemang, och att alla barn och ungdomar ska få möjlighet att utvecklas utifrån sin egna nivå.

När ungdomarna kliver upp till seniorspel övergår detta dock till konkurrens, då våra representationslag är de enda lagen i föreningen som ska sträva mot att vinna matcher.

Just nu håller herrlaget till i div. 5 för första gången sedan 2005, vilket det ska bli ändring på. Målet är div. 4 2020 med 80% egenproducerade spelare!

Har laget eller har laget haft några kända profiler?

Det finns talanger runt om i elitfotbolls-Sverige som en gång började sina karriärer i Vaxholm, Sam Lundholm är den senaste i raden. Alexander Nilsson, BP, en annan.

Men det har även kommit och gått flertalet meriterade spelare i laget genom åren, Mikael Thorstensson är en. SM-guld med AIK två år efter sin sejour i vårt skärgårdsgäng.

Våra största profiler florerar dock runt omkring i vår lilla stad och klubb. Zlatan har hus på Resarö, och tar sig ibland tiden att kicka boll med ungarna nere på Vaxö IP. "Nisse" Johansson är etablerad ungdomsledare med barn i klubben. Har man tur går det även att skymta Ingemar Stenmark promenerandes förbi när herrlaget spelar.

Lagets största framgång?

Några större framgångar i form av stora fina pokaler kan inte herrlaget skryta med. Sju gånger har vi vunnit serien och enstaka kvartsfinaler i Stockholm Cup. Men bara det faktum att vår stad på 10 000 invånare under mitten av 00-talet rusade genom "sexan" och "femman" nästintill obesegrade för att sedan ta klivet upp i Stockholms högsta serie "fyran" och husera där i 13 raka säsonger är häftigt bara det. Med ett publiksnitt under större delen av dessa år på 100-200 personer.

Från 1998 till 2018 nollade vi dessutom antalet degraderingar, 20 säsonger utan att åka ur en enda serie.

Mest minnesvärda match eller händelse?

Det florerar rykten på stan, rykten om att Brasiliens landslag under 30-talet fick sig en kamp mot IFK under ett träningsläger i skärgården. Men detta är icke bekräftade rykten.

Även Real Madrid har varit på träningsläger i Vaxholm under 30-talet. De bodde på hotellet och tränade på IFKs dåvarande gräsplan, men någon träningsmatch mot marängerna blev det inte.

Istället vänder vi blicken mot den sista hemmamatchen säsongen 2015 mot Spånga IS. Då den är undertecknads mest minnesvärda match.

Vi var nästan klara för degradering, efter en lång säsong av motgångar skulle vi möta seriesuveränen Spånga på hemmaplan. De behövde bara vinna för att ta klivet upp till "trean". Inför en storpublik på närmare 200 personer satte vi inte bara 1-0 utan även 2-0 innan Spånga reducerade med 5 minuter kvar att spela.

På tilläggstid blåser domaren straff för bortalaget, en straff som flyger över ribban. Jublet från både publik och spelare var något utöver det vanliga då detta innebar att vi klarade oss kvar i "fyran".

IFK Vaxholm fick även nationellt omnämnande i Dagens Nyheter hösten 2006, dock med en negativ vinkel. Storförlusten mot Ekerö IK (24-0) gick inte någon förbi, men det är inget vi behöver gå in på i detalj...

Finns det något mer att berätta om laget?

Vi är Vaxholms största förening med uppåt 900 aktiva medlemmar. Med vår långa historia har laget blivit en del av vårt "lilla" samhälle här ute i skärgården.

Det finns, och har alltid funnits ett stort intresse kring herrlaget och som spelare får man ofta svara på frågor kring senaste matchen i kön på ICA. Vilket innebär att en förlust inte glöms i första taget, du blir påmind hela långa veckan fram till att nästa match går av stapeln.

Vi är det lokala laget helt enkelt, där spelarna får sina matchkläder tvättade. Punkt slut.

Vi tackar Egil Gustafsson för svaren! Vi passar även på att önska laget lycka till under säsongen och grattis på 99 års-dagen!

Följ lagets säsong i serien H 5 N

Här hittar du övriga lag som har presenterats!