"Förändring är ibland utmanande"

Dagen till ära hör vi vad Charlotte Ovefelt har att säga om normer och jämställdhet inom fotbollen. Hon arbetar som jämställdhetsstrateg hos IF Brommapojkarna och är grundare av Normbollen. Charlotte föreläser och utbildar också i frågor som rör normer och inkludering inom idrotten.

Hur blir du bemött när du berättar vad du arbetar med?
- De allra flesta blir glatt överraskade när jag beskriver att jag arbetar med jämställdhet och fotboll och direkt kommenterar vad häftigt och vad bra, men det finns några som undrar om jag inte är galen som lämnade ett arbete som jämställdhetsstrateg på Landstingsstyrelsen för fotbollen.

Fotbollsvärlden anses relativt konservativ, märker du av det?
- Ja, det märker jag av på olika sätt och inte alltför sällan handlar det om en rädsla för att förändra. Förändring är ibland utmanande och fotbollen är en värld skapat av män för män och kanske finns det en rädsla hos en del av dessa män att släppa det konservativa och öppna upp för nya utmaningar. Det intressanta är att en utmaning 2019, är att få fler kvinnor i maktpositioner inom fotbollen. Känns fortfarande som vi har en enorm bit kvar.

Ändå är många unga idag genusmedvetna och intresserade av denna typ frågor, men det kanske inte är de som innehar beslutande positioner inom idrotten?
- Absolut, de unga är generellt mycket mer genusmedvetna men ibland märks det ändå att, speciellt i en manlig miljö, säg i ett ungdomslag, säg pojkar 16-17 år, så syns inte alltid genusmedvetenheten fullt ut. Boxen i den åldern kan vara snäv och att sticka ut kan vara tufft. Det finns helt klart fler genusmedvetna, men de hörs inte tillräckligt mycket, jag har mött flera exempel på det. Unga generellt, har annars en högre kunskap inom området och jag brukar säga att jag kan röra mig på helt andra nivåer rent kunskapsmässigt inom genus och jämställdhet än med den äldre generationen.

Känner du ibland att nej det här går inte, jag ger upp?
- Faktiskt inte, men visst känner jag att jag blir aningen trött då vuxna män - alltid män - uttrycker sig i form av ord som "jämställdhetshora" och att fotbollen ska inte ha en massa samhällsengagemang och normarbete. Jag får också då och då höra att fotbollen har alltid varit jämställd och att det inte finns några problem så varför ska du in här och rota?

- Men jag ger aldrig upp, det är en ynnest att få arbeta med dessa frågor inom fotbollen. Jag har träffat så många engagerade människor under den tid jag har arbetat med detta, att jag känner stor förhoppning inför framtiden.

Vad menas egentligen med jämställd resursfördelning?
- Att hitta en struktur för att kunna möjliggöra bättre granskning av alla resurser i en förening. Allt från plantider, material, sponsring och löner. Viktigt att komma ihåg är bara för att man ser över en struktur och hittar metoder för att kunna arbeta med jämställd resursfördelning, blir det inte jämställt från dag 1. Föreningar behöver granska sig själva, hur ska vi annars få bukt på det som är ojämställt?

Många föreningar tycker att jämställdhetsarbete är något självklart, men vet kanske inte alltid riktigt hur de ska börja. Nämn tre konkreta punkter som föreningarna i distriktet kan inleda sitt jämställdhetsarbete med?
- Jag skulle säga, se över en struktur för jämställd resursfördelning då vi behöver bli transparenta och synliggöra hur det ser ut för att kunna förändra.

- Arbeta med utbildning i jämställdhet och normfrågor. Jag märker att utbildning i frågorna ger andra diskussioner, mognare frågeställningar och framförallt ger det effekt när vi börjar prata om dessa frågor i en miljö som tidigare kanske inte alls fokuserade på detta.

- Tänk på hur föreningen kommunicerar, vilket språk används? Vilka ord och vilken jargong? Vilka bilder används? Tänk på att bilder inte bara handlar om till exempel antal av ett kön. Det kan vara att granska vad exempelvis ett barn gör på bilden? Jag såg hos någon förening som jag tror hade tänkt till, att pojkarna spelade alltid fotboll på bilderna medan tjejerna satt med en boll i handen, stod och kollade in i kameran. Jag tror att föreningen i detta fall hade mer fokus på antal och att det skulle vara jämställt om det var lika många flickor och pojkar på bilderna, att det glömdes bort vad bilderna förmedlade. Det blev liksom märkligt när det bara var pojkar som hade bollen vid fötterna och faktiskt spelade fotboll.

Charlotte betonar också vikten av att inte se jämställdhetsarbetet som ett projekt och efter ett år pricka av att det är klart.
-
Detta arbete måste vara lika självklart som annat i och kring fotbollen och ni män med makt inom fotbollen - för att kvinnor ska få plats vid makten måste några kliva åt sidan!