"Jag ville alltid vara bäst"

På den internationella kvinnodagen vill vi uppmärksamma en av svensk fotbolls största profiler, nämligen Victoria "Vickan" Sandell. I samband med att Stockholms Fotbollförbund firade 100 år, blev "Vickan" i en omröstning utsedd till Stockholms främsta fotbollsspelare genom tiderna och har tilldelats Diamantbollen två gånger. "Vickan" berättar om sin karriär, jämställd resursfördelning och kvinnliga förebilder.

Diamantbollen i all ära, men det är andra meriter som är "Vickans" bästa minnen från spelarkarriären.
- VM-silvret 2003 och de fyra SM-gulden är tillfällen jag gärna minns, säger "Vickan".

Från Nittorps IK, via Jitex BK, hamnade Victoria i Stockholm och Älvsjö AIK FF. Hon avslutade sin spelarkarriär den 8 oktober 2009 när hennes Djurgården besegrade Hammarby i säsongens sista omgång. Totalt blev det 267 allsvenska matcher och 166 landskamper. En makalös karriär, men hur motiverar man sig under alla år?

- Jag gillade att träna och jag ville alltid vara bäst. Det som drev mig förutom att det var roligt och grymt häftigt att prestera tillsammans med lagkamraterna, var att jag ville vara med och vinna ett mästerskapsguld. Tyvärr blev det ju inte så, konstaterar "Vickan".

Om vi jämför hur det är att spela fotboll på elitnivå idag jämfört med när du debuterade i damlandslaget. Vilka är de största skillnaderna både när det gäller själva utövandet och allt runt omkring?
- Jag skulle nog säga att det finns fler individualister nu och att de flesta matcherna, i alla fall i Sverige, spelas på konstgräs och med det så förändras spelet lite. Runt om kring har ju pengarna internationellt växt. Alla matcher i OBOS Damallsvenskan sänds på TV eller på Damallsvenskan-TV. Man jobbar mer med videoanalys och GPS, säger "Vickan".

Det pratas om att få till jämställdhet på alla nivåer inom fotbollen, det kan handla om en grundnivå som att träningstider fördelas rättvist och att klubbens benämningar på seniorlagen inte är A-lag respektive Damlag, till medial uppmärksamhet och ersättningar. Vad anser du om resursdiskussionerna som förs?

- Det är bra att det diskuteras. Fotbollen är ju så stor så det är inte konstigt att det berör så många. I de föreningar som jag har varit och numera är i - är det ingen skillnad på fördelning av träningstider. Problemet är allt runt om och att systemet är fel från början. Det är helt enkelt dyrare att sponsra ett damlag än ett herrlag bara för att marknadsvärdet inte är lika högt och det är ju fel.

- Likaså att UEFA och FIFA fördelar pengarna så ojämnt är ju jättefel. Jag brukar säga att man skulle nolla hela systemet och börja om. Till exempel så rankas ju OBOS Damallsvenskan högre än Allsvenskan samt att damlagen ofta når bättre resultat i Women´s Champions League, men herrarna får mer från UEFA. Dock ser vi att det tas steg framåt, men samtidigt som man ger damerna mer så höjer man herrarnas summor ännu mer. Det är samma sak med damlandslaget som historiskt har gått bättre än herrlandslaget, men damerna kostar pengar medan Svenska Fotbollförbundet får massor av pengar om herrarna går vidare menar "Vickan".

Jämställd resursfördelning behöver inte handla om löner, utan om lika möjlighet att utöva sin idrott. Vilken tycker du är den resurs som borde prioriteras jämställt, det som skulle ha underlättat för ditt spelande?
- På den nivån jag har varit så är det pengarna som behöver jämställas, tycker "Vickan".

Du har sadlat om till tränare och är huvudansvarig för Tyresö FF:s damer i Division 1 Södra Svealand. Vad fick dig att ta det uppdraget?
- Att det var dags. Jag hade gått UEFA A och kände att jag vill prova att vara tränare. Jag vill se om mitt ledarskap passar, bara för att jag har varit bra på att spela fotboll så behöver det inte betyda att jag är en bra ledare. Att det blev just Tyresö handlar främst om att ansvarigas presentation övertygade mig om att det är en stabil förening med en fungerande organisation, säger "Vickan".

Även dina barn spelar fotboll. Vad hoppas du har förändrats till det bättre i deras fotbollsutövande när de växer upp?
- Att även du som tjej kan leva på fotbollen. Plus att det finns plan ytor så att alla kan spela, hoppas "Vickan".

Idag firas den internationella kvinnodagen, har du någon kvinnlig förebild som du vill hylla?
- Det finns många som jag har lärt känna genom åren som har gjort och gör ett grymt bra jobb för både fotbollen och andra saker. Jag nämner ingen då det finns risk att jag glömmer någon, erkänner "Vickan".

Lita på att "Vickan" är många fotbollsspelande barns, ungdomars och vuxnas förebild.

Fotnot:
I samband med 100 års firandet av Stockholms Fotbollförbund 2017, arrangerade förbundet och P4 Stockholm en omröstning för att utse den bästa fotbollspelaren – kvinnlig och manlig – i Stockholm under hundra år.
Avgörande är att spelaren uppfyller ett av tre följande kriterier:
Den som har en moderklubb i Stockholm
Den som har tagit SM-guld med en Stockholmsklubb
Har gjort fem säsonger i en Stockholmsklubb