Välkommen Kenneth Öberg – en av StFF:s nya sportchefer!

En av Stockholms Fotbollförbunds nya sportchefer arbetar sin första dag på kansliet idag torsdag. För att inleda med en klassisk sportfråga, hur känns det, Kenneth Öberg?

– Först och främst otroligt kul att vara här. Hur första dagen på nya jobbet ska bli är ju något jag tänkt på ofta den senaste tiden. Så klart är mycket nytt, men jag krigar med att inte ta för lång tid på mig att bli varm i kläderna. Jag tror jag går hem med samma leende som jag kom in med.

Kenneth utbildade sig på Bosön (Idrottskonsulentlinjen) och har en gedigen fotbollsbakgrund då han har varit sportchef i moderklubben Boo FF, tränare i IF Brommapojkarna och drivit Svenska Fotbollsakademin där han har haft de flesta roller; instruktör, utbildare, konceptutvecklare och VD. Dessutom har Kenneth erfarenhet av att träna både flick- och pojklag på breddnivå men också elitförberedande individuell träning för både juniorer och seniorer. För några år sedan var Kenneth verksam i StFF som Distriktsförbundskapten för P97.

– Under en fyraårsperiod arbetade jag med distriktslag och det var en oerhört positiv resa. Samarbetet inom distriktet med föreningarna och dess ledare samt internt med förbundet var genomgående mycket bra. Det var stort att få representera Stockholm och allt fint jobb som görs i det sammanhanget, säger Kenneth.

Har du själv spelat fotboll?
– Aj då, den frågan... Jag spelade i Nacka FF som junior då A-laget låg i gamla division 2, men där blev det bara reservlagsmatcher. Innan jag hamnade i BP som 20-årig ungdomstränare hann jag dock med att spela lite division 4-fotboll. Numera tar jag alla chanser till spel, säger Kenneth.

Vad brinner du för inom fotbollen?
– Kvalitativa verksamheter. Oavsett var och på vilken nivå i Stockholmsfotbollen vi gör nedslag kommer alltid en ökad kvalitet i verksamheten vara det som gör störst skillnad på flesta områden. Det viktigaste blir att skapa möjligheter för Stockholms fotbollsledare, att de som bygger verksamheter ska kunna göra sitt jobb ännu bättre.

– Slutprodukterna av en stark verksamhet är fler spelare med ett större intresse som spelar fotboll under längre tid vilket dessutom även borde generera ännu bättre spelare framåt. En vacker biprodukt är underlaget till återväxt av starkare ledare i framtiden.

Vilka förväntningar har du på din nya tjänst?
– Jag vill vara med att bidra till att lyfta Stockholm Fotbollförbunds roll sportsligt över hela linjen. Skapa ännu bättre möjligheter för fotbollsintresserade tjejer och killar att utvecklas i fotboll – i alla åldrar och på alla nivåer. Lösningen med mig och Håkan bejublade jag från först stund och jag tycker den visar på StFF:s vilja att fortsätta framåt, menar Kenneth.

Förutom själva sportchefsrollen, tar Kenneth över ansvaret som spelarutbildare för pojksidan efter Andreas Vanberg som därmed avslutar sin projektanställning hos Stockholms Fotbollförbund. Exakt vilka övriga uppgifter Kenneth ska arbeta med, är inte klart i skrivande stund utan det presenteras när även Håkan Pontén Andersson har inlett sin anställning vilket sker den 11 februari. Då ska StFF:s bägge sportchefer vara på plats.