F02 och P02:s öden beseglades i slutminuterna

Inför söndagens avslutande matcher mot Västmanland i Cup Kommunal och Distriktspojkturneringen, hade båda Stockholmslagen stor chans till avancemang. Slutminuterna blev avgörande i bägge matcherna, till lycka för tjejerna och till sorg för killarna.

Stockholms tjejer fick en mardrömsstart på sin match. Redan efter en kvart ledde Västmanland med 3-0. Detta genom ett hattrick av kvicka forwarden Ella Gunnarsson. Gästerna spelade rakt och hade snabba spelvändningar där Stockholm inte hängde med.

Det kändes bra under uppladdningen, men vi var inte med i början av matchen, menar distriktförbundskapten Thomas Gibson.

Stockholm gnetade på och fick in en reducering av Hanna Ekengren, men åter igen höll sigmotståndarnas Gunnarsson framme och gjorde sitt fjärde mål. Stockholm hade förtvivlat svårt att omsätta sina chanser i mål och att stoppa Västmanlands kontringar.

Vi gjorde ändå en del förändringar tidigt i matchen, bytte spelare och vi ändrade till tre backar istället för fyra. Det såg bättre ut men inte helt bra. I pausen bestämde vi oss för att börja om, se det som att en ny match började i den andra halvleken. Vi sprang massor och gav varandra energi, berömmer Gibson.

I andra halvlek tog orken slut hos Västmanland och Stockholm ökade intensiteten genom att flytta upp fler spelare i anfallet. Trycket mot motståndarmålet ökade och snart kom också ytterligare en reducering när Linnéa Söderqvist fick in ett mål efter en fin hörna av Vilma Ferdfelt. Inte långt efter lyckades Cassandra Larsson få till ett bra skott som letade sig in i maskorna. Då inleddes en intensiv jakt på kvitteringen.

Bollen skulle bara in, säger Gibson.

Och till slut kom det förlösande 4-4 målet. En av matchens bästa spelare, Cassandra Larsson, kvitterade och vilt jubel utbröt. När slutsignalen kort därefter ljöd, var det stor lättnad och glädje hos Stockholmstjejerna.

Vi underpresterade i början och får lära oss av det, men det är starkt att vända och vinna matchen. I pausen sa vi att detta inte får bli sista gången vi ses, att vi vill fortsätta vår resa tillsammans. Nu är det möjligt, konstaterar en mycket nöjd och glad distriktsförbundskapten Thomas Gibson.

Frisparksmål sänkte Stockholms heroiskt kämpande killar

Stockholms P02 hade avancemang i sikte vid vinst eller oavgjort vilket på förhand var en tuff uppgift mot ett duktigt Västmanland. Det blev en match med få klara målchanser i merparten av speltiden och ett uppoffrande försvarsspel av Stockholm.

Vi lyckades med försvarsspelet medan vi inte skapade särskilt mycket i anfallsväg, tycker Johan Ländin, en av Stockholms distriktsförbundskaptener.

Matchen innehöll många tuffa närkamper med flera gula kort som följd. Med knappt åtta minuter kvar att spela, vid ställningen 0-0, fick Stockholm en spelare utvisad.

Vi tycker att den utvisningen var felaktig och därifrån fick vi det jobbigt. Det blev oro i försvarslinjen, menar Ländin.

Det blev ett rejält tryck mot Stockholms mål där målvakten Nicholas Jakab storspelade. Överlag arbetade Stockholmskillarna stenhårt defensivt och höll ihop laget på ett bra sätt. Västmanland fick inte särskilt många målchanser.

I matchens slutskede gjorde en Stockholmsspelare ett ödesdigert misstag när han orsakade en frispark precis utanför det egna straffområdet.

Det var så klart en onödig frispark att ta där och då, säger Ländin.

Västmanlands frisparksläggare fick till en drömträff och bollen landade i mål. Strax efter gick slutsignalen och det var ett moloket Stockholm som klev av planen. Utslagna ur distriktpojkturneringen.

Våra spelare har gjort en heroisk insats med tanke på omständigheterna. De har tagit till sig taktiska instruktioner på kort varsel och vi är oerhört nöjda med grabbarna, berömmer distriktsförbundskapten Emil Grändås.

Stockholm F02 möter Västerbotten på bortaplan i sin semifinal. Speldatum är ännu inte fastställt. Övriga semifinallag är Göteobrg och Östergötland.

Läs om de inledande slutspelsmatcherna

Läs mer om: Distriktsungdomsturneringarna hos Svenska FF

Gittan Ahonen Gunnarzon