Stockholmsfotbollen minns Thomas Söderlind

Under tisdagskvällen höll domarkollegor en välbesökt minnesstund i Stockholms FF:s lokaler över Thomas Söderlind som hastigt gått bort vid en ålder av 63 år. Thomas var aktiv i distriktets domarkommitté och instruktör samt innan dess mångårig domare.

Thomas även kallad "Pana" hade idrotten och fotboll som ett av sina största intressen. Efter att den egna spelarkarriären avslutats i IK Sture tog domarskapet en stor roll i Thomas liv. Efter en domarkurs 1984 fortsatte rättskipandet i drygt 25 år. Som högst dömde Thomas med domarnummer 150039 som assisterande domare i div. 1, divisionen under allsvenskan, och som huvuddomare i div. 3 herrar.

Domare har i många fall svårt att bli accepterade, men Thomas var en populär rättskipare bland lagen i Stockholm. En bidragande orsak var att Thomas själv spelat på den nivå han dömde och framförallt att han kunde erkänna ett misstag.

Engagemanget i domarskapet släpptes inte i och med sin egen sorti från fotbollsplanen utan fortsatte som ledamot i Stockholms FF:s domarkommitté och som domarinstruktör. Engagemanget för att utveckla Stockholms domare och domarskapet var enormt stort.

Under de senaste åren har Thomas framförallt med parhästen Göran Engsoo utvecklat blivande stordomare från vårt distrikt. Ett gediget och progressivt arbete har lett till att flera domare under de senaste åren har avancerat i domarstegen.

Med sin lugna och pedagogiska framställning fick adepterna den kunskap och självförtroende som behövs för att utvecklas. Även här blev Thomas väldigt populär och erkänd. Uppskattad var också Thomas medverkan vi div. 2-3 föreningens årliga resa där Thomas skapade en förståelse för domarna och deras utsatta position.

Thomas var ingen hoppjerka utan blev som skomakaren vid sin läst. Med drygt 25 år som domare, 14 som kommittéledamot och 19 som instruktör fanns det en enorm kapacitet och kunskap som domarskrået och Stockholmsfotbollen nu har förlorat, alldeles för tidigt. I yrkeslivet var Thomas också en trogen och uppskattad medarbetare på Dagab från 1974 och sedermera Axfood där dagsverket gjordes som drifttekniker.

Det var inte bara som fotbollsdomare som Thomas var populär, så sent som säsongen 2017/18 utsågs han till årets distriktsdomare i bandy. Den lilla fritid som fanns över efter att domarskapet fått sitt, ägnades gärna åt familjen, musik, en god öl av gärna någon sort som gemena man inte känner till och trav som gärna spelades in ifall övriga engagemang hindrade liveupplevelsen.

Många är vi som kommer att sakna Thomas vänliga framtoning med ärliga uppmuntrande ord, ofta i samband med en underfundig humor som emellanåt direkt var lite knepig att förstå. Men efter en stunds funderande eller förklaring förstod man skämtet som det inte allt för sällan även fanns ett djup i.

Stockholmsfotbollen sörjer och kommer att sakna Thomas Söderlind. Våra tankar går till de närmast anhöriga, sambo Susann, dottern Lisa och sonen Tobias.

Johan Wallberg