Succé för öppna träningar i distriktlagsverksamheten

Caroline Sjöblom och Andreas Vanberg är anställda spelarutbildare hos Stockholms Fotbollförbund. Deras uppgift är att ansvara för att det finns en röd tråd genom hela distriktlagsverksamheten för spelare 14-17 år. Syftet är att utbilda och skapa ett brett kunskapslyft för spelarna.

Caroline SjöblomHur ser en generell arbetsvecka ut för er?

– För oss ser veckorna väldigt olika ut beroende på vilken tidpunkt det är på året. Som nu i november har det varit fullt upp med att slutföra alla individuella utvecklingsplaner för Tipselitspelare, säger Caroline Sjöblom.

Hon fortsätter.
– I Stockholm har jag på flicksidan c:a 30 Tipselitspelare som jag som spelarutbildare bör ha kontinuerlig kontakt med under året. Utöver det har jag varit ute på fältet en hel del, bland annat på klubbesök och hållit i träningar för F-04 lag som spelar i S:t Eriks-Cupen. Detta gör vi för att låta spelarna träffa oss från Stockholms Fotbollförbund och att spelarna samt tränarna ska få inspiration kring hur de till exempel kan träna på försvarsspel utifrån en spelorienterad träning. Resten av tiden spenderar jag en hel del tid på kontoret för att koordinera distriktslagen och uttagningar till bland annat SvFF:s Regionala läger. Under november månad hade jag även förmånen att åka med F16-landslaget på EM-kval som assisterande tränare och bevakare under tio dagar.

Andreas VanbergAndreas Vanberg har liknande upplägg.
– Vissa veckor kan det vara öppna träningar, klubbesök, samling med distriktslag samt möten med klubbar och distriktsförbundskaptener. Medan det andra veckor kan vara mer fokus på distriktslagens matcher, analysera på video, utvärdera spelare, scouta och följa upp alla våra spelare i pojklandslagen samt rekommendera spelare till Svenska Fotbollförbundet till olika landslag och läger.

Er roll är också att bestämma hur distriktslagen ska spela. Hur går det till?

– Vi har en manual som heter 08-Modellen som beskriver hur vi utbildar och spelar i distriktslagen. Den består av beskrivningar hur vi spelar försvars- och anfallsspel samt kravbeskrivningar för olika positioner på planen. Vi har videoklipp kopplade till spelets olika delar och individuella beskrivningar för hur arbetsuppgifterna ser ut för till exempel en ytterback i spelets olika skeden. 08-Modellen och kopplingen till videoanalys och personligt ledarskap är en stor del av kvalitén på spelarutbildningen i Stockholm och har lyft vår verksamhet enormt. Den finns med i scouting, på samlingar och i matcher där distriktsförbundskaptenerna tydligt arbetar efter vår modell, säger Andreas.

– Vi vill att distriktslagen följer en modell kring hur våra lag ska spela, men vi går inte in i detalj och petar i hur våra uppspel ska vara i speluppbyggnad eller var vi sätter presslinjen på planen. Det är helt upp till distriktförbundskaptenen att sätta taktiken och formation utifrån spelare och motstånd. Däremot är det av stor vikt att vi följer 08-Modellen då vårt uppdrag är att utbilda våra spelare att bli ännu bättre och våga göra det de är bra på ute på fotbollsplanen, menar Caroline.

Hos StFF arbetar förutom spelarutbildarna även Emma Ringvall med distriktslagen, främst med administration och budget. Spelarutbildarna är ansvariga för alla distriktförbundskaptener som är tre stycken per ålderskull på respektive flick- och pojksidan. Som distriktförbundskapten är man bland annat ansvarig för scouting, uttagning av spelartrupp, planering och genomförande av träningspass på samlingar. Även expertis i form av videoanalytiker och idrottspsykologer samt instruktörer ingår i distriktlagsverksamheten.

Inför 2018 förändrades en del av distriktlagsverksamheten genom att Stockholm inte har någon uttagning innan 15-års ålder. Hur kommer det sig?

– Det är en bestämmelse som kommer från Svenska Fotbollförbundet som grundas i att distrikten inte ska ha någon selekterad verksamhet innan det året spelarna fyller 15 år. Det finns stora fördelar med att bredda verksamheten och istället fokusera på bland annat öppna träningar. Således ökar möjligheten för fler spelare att testa på vår verksamhet, menar Caroline.

– Det är även väldigt svårt att veta vem som kommer att bli en elitspelare utifrån en subjektiv bedömning vid 14-års ålder. Dock hade jag gärna sett att vi ändå fått möjlighet att göra några större samlingar i slutet på året innan de fyller 15 år, mestadels för spelarnas skull då det är svårt att hinna med att se alla i vår verksamhet innan trupputtagningen till Utvecklingslägret i Halmstad, konstaterar Caroline.

Andreas instämmer.
– Så länge det spelas landskamper för 15-åringar, behöver vi börja den processen senast vid 15-års åldern eftersom spelare behöver scoutas och utbildas inför detta.

Den första årskull som får delta i "öppna träningar" är spelare födda 2004 och spelutbildarna lovordar möjligheten.

– Det är en väldigt populär verksamhet, våra samlingar blir snabbt fulltecknade. Vår verksamhet är elitförberedande men även öppen för alla vilket känns bra, tycker Andreas.

– Vi arrangerar åtta öppna träningar under året. Till dessa träningar får vem som helst som är född 2004 (nästa år 2005) anmäla sig. På träningspassen får spelarna tillfälle att träna med andra jämnåriga spelare samtidigt som de får komma i kontakt med våra distriktförbundskaptener och instruktörer. Det är helt enkelt ett tillfälle för spelarna att träna fotboll i ett annat sammanhang än med sitt eget klubblag, menar Caroline.

Ni har genomfört ett antal öppna träningar, hur har reaktionerna från spelare och föräldrar varit?

– Den har varit väldigt positiv! Jag tror att vi har haft fullt antal på nästan varje träningspass, vilket är ett fint kvitto på att öppna träningar behövs. Hittills har ungefär 1000 spelare besökt de öppna träningarna, säger Caroline.

– Det är oerhört stimulerande för spelarna att få träna ihop med andra bra spelare som brinner för fotboll och ihop med våra kunniga instruktörer blir det härliga fotbollskvällar. Glädjen och gemenskapen är två otroligt viktiga saker som man aldrig får tappa längs vägen. Den glöden tar som bonus vissa till elitnivån, även om det viktigaste är att så många som möjligt spelar så länge som möjligt, säger Andreas.

Om en förening önskar ett klubbesök för 04-lag, anmäler man sig via www.stff.se. Sedan administrerar förbundet klubbesöken och oftast kommer en distriktförbundskapten samt en instruktör med på träningspassen. StFF erbjuder även teori för de spelare eller föräldrar som är intresserade av att veta mer kring hur 08-Modellen samt hur förbundets distriktslagsverksamhet fungerar.

– Jag skulle beskriva klubbesöket som ett rent inspirationstillfälle för spelarna och ledarna kring laget, säger Caroline och Andreas fyller i.
– Ett klubbesök kan vara lika mycket stimulans som utbildning som tycker att fotboll är det roligaste som finns.

Caroline och Andreas uppmanar fler att testa på de öppna träningarna.
– Alla som vill får vara med, får lära sig nya saker, lära känna våra instruktörer och åker hem med ny energi som gör att de vill fortsätta träna och satsa på fotboll i sina klubbar, peppar Andreas.

– Jag rekommenderar verkligen alla spelare som vill utmana sig lite extra i sin fotbollsvardag att anmäla sig till en öppen träning under 2019, hälsar Caroline.

Gittan Ahonen Gunnarzon