Tyresö straffade BP i Victoria Cup-finalen

När slutsignalen ljöd på Grimsta IP var ställningen 1-1 i Victoria Cup-finalen mellan IF Brommapojkarna och Tyresö FF. Gästerna höll nerverna i styr under straffläggningen och vann med 5-4.

Det blev tredje gången gillt för Tyresö FF mot IF Brommapojkarna. Lagen spelar i samma serie, div. 1 södra Svealand, och redan klara seriesegrarna har vunnit båda matcherna mot tabelltrean. De båda tidigare tillställningarna har varit jämna kamper och så blev det även när Victoria-Cupfinalen avgjordes på ståtliga Grimsta IP.

Spelmässigt hade lagen var sin halvlek. Hemmalaget hade mest bollinnehav i den första, men det var gästerna som hade de farligaste chanserna i inledningen. Redan i den 9:e minuten nickade Tyresös forward, Maria Poli, bollen i ribban. I kalabaliken som uppstod efteråt hade BP marginalerna på sin sida.

Tio minuter senare var det utjämnat i antalet ribbträffar och kalabalik framför mål. Eldina Ahmic sköt en frispark som träffade överliggare. Strax innan skottet var det Tyresö som hade fått rensa undan bollen efter lite "flipperspel" i straffområdet.

Det blev ändå efter en frispark från Ahmic som de rödsvarta skulle ta ledningen. En lång frispark från kanten nådde Michelle Rojas-Flores som nickade in bollen framför mål där Michaela Larsson dök upp och nickade in 1-0 från nära håll. Då hade vi kommit till matchminut 31.

När den tyvärr fåtaliga publiken började resa på sig för att värma sig med en kopp kaffe slog Tyresö till. Ida Bengtsson passade till Maria Poli som väggade fram till Frida Thörnqvist och via en forcering in i från vänster i straffområdet placerades bollen in vid målvaktens vänstra stolpe. En psykologisk viktig kvittering att få med sig precis innan pausvilan.

Den andra halvleken kunde fått samma scenario som i den första, fast med Tyresö som det bollförande laget. BP hade en frispark andra halvleks matchminut 31 från ett liknande läge som i första, men målet uteblev den här gången. Frida Thörnqvist gjorde mål även i slutet av halvleken, men blev avvinkad för offside.

Utan när Emma Wesselgårds pipa förkunnade att de 90 minuterna var till ända var ställningen 1-1. Som tävlingsbestämmelserna föreskriver i Victoria Cup tillgrips straffar direkt efter slutsignalen om resultatet är oavgjort.

– Någonstans tror jag att man tar med sig matchen in i straffläggningen, att man har haft ett mentalt övertag, berättar Tyresös tränare Caroline Sjöblom efter matchen.

Efter fem straffar av respektive lag hade BP gjort tre mål och Tyresö fyra. Slutresultatet skrevs till 4-5 och de gulrödskrudade gästerna kunde samlas i ett kramkalas för att fira föreningens fjärde inteckning i Victoria Cup-pokalen.

– Just nu känns det jättehärligt! Det känns också väldigt välförtjänt, säger Caroline Sjöblom.

Sett till hela matchen var Tyresö det något vassare laget. BP hade förmodligen det stundande kvalet till Elitettan i huvudet, medan Tyresöspelarna kunde ösa på för fullt.

– Jag tror och tycker att vi gick in i matchen som ett lag. Vi var väldigt resoluta och ville komma till vissa situationer i matchen, vilket vi gjorde gång på gång. Men vi hade svårt med det sista avgörandet, att sätta den i mål eller den sista avgörande passningen. Jag är jättenöjd med våran speluppbyggnad. Vi spelar ut deras press helt och hållet. Med den känslan in i straffläggningen, så kändes det som att vi hade 1-0 redan, analyserar Caroline Sjöblom matchen.

Vi får se om kommande säsong innehåller tre möten mellan lagen. Vi håller tummarna för att BP lyckas ta sig till Elitettan och det bara blir en match, en ny Victoria Cup-final kanske?