Lidingö numret för stort för Älvsjö i JDM-finalen

IFK Lidingö FK bärgade den tredje raka titeln i Junior-DM för pojkar efter att ha besegrat Älvsjö AIK FF med 4-0 i finalen på Älvsjö IP.

Junior-DM finalen på Älvsjö IP spelades under perfekta förhållanden, en ljum Brittsommarkväll, ingen vind, inget regn och en termometer som visade på +12 grader. I junior-DM får spelarna vara upp till 19 år. Jämför man lagens födelseår kommer man fram till att det skiljer drygt ett år i medelålder mellan lagen, en inte helt oväsentlig skillnad för spelare i puberteten.

– Det var lite skillnad i fysik och ålder idag, sa Lidingös tränare Ernesto Sivodedov efter matchen.

Även om det bara skiljer ett år syntes det att gästerna i inledningen hade ett mer moget spel och förde matchen mot hemmalaget som backade hem och chansade på kontringar.

– Vi gillar att spela med högt försvarspel, sätta press på motståndarna, få dom att göra ganska många misstag. Dom jobbade lågt som dom gjorde jättebra. Jag tycker deras matchplan var klok, analyserade Sivodedov matchen.

Kasper Karlsson dribblarSom i många finaler är det inget lag som vill blotta sig i inledningen och de farliga chanserna dröjde. Det var först i den 22:a minuten som vi kunde notera det första skottet på mål. Strax efter var det dags att skriva 0-1 på resultattavlan. Lidingö kunde ta ledningen efter en frispark till vänster på mittplanen, Älvsjös målvakt tippade ut bollen till August Jorius som kunde knoppa in ledningsmålet.

Innan pausvilan föll även den andra målet för de rosaskrudade laget. Den här gången var det Linus Kågström som drog till med ett välplacerat skott strax utanför straffområdet som letade sig in precis vid stolproten.

Älvsjö hade en chans till reducering, men ett skott i fritt läge smet utanför stolpen. I andra halvlek var det till en början ombytta roller. Älvsjö flyttade upp spelet och pressade sina motståndare högt upp. En taktik som resulterade i ett par farligheter, men det närmaste hemmalaget kom var ett stolpskott av Gustav Hävner.

– Gör dom 2-1 som dom hade läge att göra, då blir det ju riktig tuff match. Vi fick försvara och bekänna färg, berättade Sivodedov om det enda kritiska läget i matchen för segrarna.

Ö-lagets spelare stressande inte upp sig utan spelade metodiskt, vilket gav resultat. Med drygt tio minuter kvar släckte inhopparen Christian Lambert-Olsson Älvsjös hopp genom att skarvnicka in 3-0 efter en frispark av Clarence Thunberg.

Christian Lambert-Olsson skarvnickar in 0-3.

Precis innan domaren Dejan Lukacevic blåste av matchen slog firma Lambert-Olsson/Thunberg till igen. Samma målnickare och dito framspelare fast den här gången efter en hörna gav slutresultatet 4-0.

Filip Ahnell tar emot pokalenIFK Lidingö FK var det bättre laget och vann välförtjänt, en historisk seger visar det sig när man tittar i historiestatistiken. Lidingö är det enda lag som har vunnit tre år på raken i modern tid.

– Vi är det bättre laget. Det syns tydligt på all statstik, fasta, bollinnehav och tillslut även mål. Vi var väl numret för stort denna gång, summerade en nöjd tränare efter den historiska segern.